Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Ce este sputa şi de ce apare

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
18 octombrie 2021
Share
Exclusiv online
Ce este sputa şi de ce apare

Sputa este mucusul eliminat de la nivelul căilor aeriene inferioare (trahee şi bronhii). Corpul produce sputa pentru a menţine umed tractul respirator atunci când există la acest nivel particule dăunătoare care trebuie eliminate. La fel se întâmplă şi în cazul infecţiilor pulmonare.

Pentru recoltare, trebuie să tuşiţi puternic. Dacă nu puteţi, atunci probabil că veţi fi rugat să inhalaţi o soluţie salină pentru a „rupe” mucusul gros din plămâni. În urma examinării de laborator se pot identifica diverse bacterii sau fungi care pot determina apariţia unui diagnostic cert.

Examenul microbiologic al sputei: când este recomandat şi cum se recoltează

Examenul microbiologic al sputei este folosit pentru a diagnostica pneumonia bacteriană, bronşita şi alte afecţiuni pulmonare. Pentru această investigaţie este necesar să se recolteze sputa de dimineaţă, iar în funcţie de necesitate, pot fi necesare până la trei recoltări în zile consecutive.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena siropul BronhoSuport, recomandat atât pentru tuse seacă, cât şi pentru tuse productivă.

Ce indică prezenţa sputei şi care sunt diferitele forme de spută?

De cele mai multe ori, mucusul este incolor şi poate trece neobservat. Atunci când este prezentă o infecţie, mucusul poate fi mai gros şi colorat. Culoarea acesteia poate oferi numeroase informaţii utile legate de starea de sănătate a aparatului respirator. Sputa poate fi de mai multe feluri, colorată, astfel:

  • închisă la culoare. Sputa maronie poate indica prezenţa unei sângerări mai vechi. Dacă este o sângerare recentă, sputa este de culoare roşie sau rozalie. Mucusul de culoare neagră indică o infecţie fungică şi trebuie consultat medicul imediat.
  • albă. Indică congestia nazală, prin inflamarea şi umflarea ţesuturilor. Prin urmare, trecerea mucusului prin tractul respirator este încetinită, iar acesta devine mai gros şi de culoare albă.
  • galbenă. Sputa galbenă indică faptul că celulele sistemului imunitar încep să „lucreze” împotriva infecţiei.
  • verde. Indică o răspândire a infecţiei şi un răspuns mai amplu din partea sistemului imunitar.
  • roşie. Sputa cu sânge este semnul unei sângerări şi, uneori, poate indica o problemă gravă de sănătate.

În orice caz, o spută abundentă sau o spută în gât permanentă trebuie să vă trimită la medic cât mai curând.

sputa, cauze sputa, sputa albă, sputa maronie, sputa galbenă, spută în sânge, tratament sputa,

Cauze ale sputei

Există numeroase cauze pentru care organismul produce spută, precum:

  • fumatul
  • astmul
  • fibroza chistică – afecţiune genetică ce determină infecţiile recurente
  • infecţiile tractului respirator – gripa, pneumonia, bronşita (acută sau cronică)
  • tuberculoza pulmonară. În acest caz, sputa poate fi de culoare verde sau cu sânge. Însă, pe lângă aceasta, există şi alte simptome care pot sugera prezenţa bolii (scăderea în greutate, transpiraţii nocturne, febră, oboseală). Diagnosticul se pune pe baza examenului microbiologic al sputei. Atunci când sputa este pozitivă, puteţi transmite mai departe infecţia. După începerea tratamentului, acest risc scade treptat. Atunci când sputa este negativă în TBC, practic nu mai sunteţi contagios.

Tuberculoza pulmonara – cum poate fi prevenita

Există tratament pentru spută?

Sputa, în sine, nu se tratează. Este necesar să fie tratata boala de fond care cauzează producerea sputei. Astfel, după administrarea tratamentului indicat de medic (antibiotice, antiinflamatoare etc.) şi sputa va fi redusă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.