
Fibroza chistica, denumita si mucoviscidoza, este o boala ce afecteaza celulele care secreta mucus, lichidele digestive si sudoratia. In mod normal, acestea sunt foarte subtiri si alunecoase, pentru a permite acestor lichide sa traverseze corpul in mod corespunzator.
In cazul fibrozei chistice, insa, acestea se ingroasa si au consistenta unui lipici, fapt ce determina blocarea tubilor si a ductelor din corp. Odata cu trecerea timpului, mucusul se acumuleaza la nivelul cailor aeriene si ingreuneaza respiratia. Mucusul favorizeaza retinerea germenilor si, astfel, pot aparea infectiile. De asemenea, poate cauza leziuni grave plamanilor, precum chisturi si fibroza, de unde si denumirea acestei boli.
Care sunt cauzele fibrozei chistice?
Fibroza chistica este cauzata de o mutatie a unei gene (CFTR). Aceasta controleaza fluxul lichidelor ce intra si ies la nivelul celulelor. Daca aceasta gena nu functioneaza corespunzator, atunci se acumuleaza in corp un mucus lipicios.
Insa, pentru a se stabili diagnosticul de fibroza chistica, trebuie sa aveti din partea ambilor parinti aceste mutatii, nu doar din partea unuia.
Hipertensiunea pulmonara: ce este si care sunt cauzele
Ce parti ale corpului sunt afectate de fibroza chistica?
Nu doar plamanii sunt afectati de fibroza chistica. Exista si alte organe ce pot fi afectate, precum:
- Pancreasul. Mucusul cauzat de fibroza chistica blocheaza ductele de la nivelul pancreasului. Acest lucru impiedica trecerea enzimelor digestive (proteine care ajuta la digestia alimentelor) sa ajunga in intestin. Ca rezultat, corpul asimileaza nutrientii necesari cu greutate. De-a lungul timpului, acest lucru poate duce la aparitia diabetului.
- Ficatul. Daca tubii care secreta bila sunt blocati, ficatul se inflameaza si pot aparea cicatrici severe (ciroza).
- Intestinul subtire. Deoarece digestia alimentelor acide ce ajung in stomac este o provocare, invelisul intestinului subtire poate eroda in fibroza chistica.
- Intestinul gros. Secretiile groase de la nivelul stomacului pot determina aparitia unui scaun de consistenta dura. Acest lucru cauzeaza blocaje la acest nivel.
- Rinichii. Unele persoane cu fibroza chistica pot avea pietre la rinichi. Aceste depozite mici si dure de minerale pot determina aparitia mai multor simptome, precum greata, varsaturile si durerea. Daca sunt ignorate terapeutic, acestea pot duce la infectii ale rinichilor.
- Vezica urinara. Tusea cronica slabeste muschii vezicii urinare. Aproximativ 65% dintre femeile cu fibroza chistica sufera de incontinenta urinara de stres. Acest lucru semnifica pierderea urinei atunci cand tusiti, stranutati, radeti sau ridicati greutati. Desi este mai frecventa in cazul femeilor, poate aparea si in cazul barbatilor.
- Organele de reproducere. Mucusul in exces afecteaza fertilitatea atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Cei mai multi barbati cu fibroza chistica au probleme cu tubii care transporta sperma. In cazul femeilor, acestea au un mucus cervical foarte gros, ce ingreuneaza fertilizarea ovulului de catre un spermatozoid.
- Alte organe. Fibroza chistica poate duce si la subtierea oaselor (osteoporoza) si la slabiciune musculara. Din cauza ca perturba echilibrul mineralelor din sange, poate duce la scaderea tensiunii arteriale, oboseala, cresterea pulsului si la o stare generala de slabiciune.
Desi fibroza chistica este o afectiune severa ce necesita tratament zilnic, multe dintre metode s-au imbunatatit. Astfel, persoanele care sufera de fibroza chistica traiesc mai mult, iar calitatea vietii este mai buna.