Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Pneumonie virală sau pneumonie bacteriană? Asemănări şi diferenţe

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
10 aprilie 2022
Share
pneumonie, pneumonie bacteriană, pneumonie virală, pneumonia, pneumonia bacteriană, pneumonia virală, vaccinul,

Pneumonia reprezintă o infecţie a unuia sau a ambilor plămâni în cadrul căreia sunt afectate alveolele pulmonare. Aceste alveole au pereţii foarte subţiri, şi sunt înconjurate de capilare care permit oxigenului inhalat prin respiraţie să ajungă în fluxul sangvin, iar dioxidul de carbon să fie expirat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

Pneumonia este cauzată, de cele mai multe ori, de diverse bacterii sau virusuri, şi, mai rar, de fungi. Pentru majoritatea cazurilor de pneumonie bacteriană este responsabil Streptococcus pneumoniae, dar şi alte bacterii precum Stafilococul auriu sau E. coli. De multe ori, pneumonia bacteriană apare atunci când organismul este slăbit (din cauza alimentaţiei proaste, scăderii imunităţii sau existenţei unor boli cronice). În plus, fumatul şi consumul excesiv de băuturi alcoolice cresc şi ele riscul pentru această infecţie.

Principalii „vinovaţi” virali

Pneumonia virală este cauzată de diferite virusuri. De cele mai multe ori, în cazul adulţilor, „vinovatul de serviciu” este virusul gripal, iar în cazul copiilor, virusul respirator sinciţial. În ultimii doi ani însă, majoritatea cazurilor de pneumonie virală au fost determinate de COVID-19. Un lucru important de ştiut în cazul pneumoniei virale: este foarte contagioasă, putându-se răspândi prin picăturile de lichid expectorate prin tuse sau strănut.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid, care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Pneumonie virală sau bacteriană? Simptome

Simptomele comune ambelor tipuri de pneumonie sunt: tusea, febra, dificultăţile la respiraţie şi creşterea frecvenţei respiraţiei. Istoricul bolii poate indica pneumonia virală dacă:

  • a existat până la debutul pneumoniei o infecţie virală a tractului respirator superior;
  • pneumonia a fost precedată de alte simptome (de exemplu, gastrointestinale);
  • tusea nu produce expectoraţie purulentă.

Diagnosticul pneumoniei

Următorul pas este auscultaţia plămânilor cu ajutorul stetoscopului. Atunci când zgomotele respiratorii sunt diminuate la ambii plămâni, este mai probabilă o pneumonie virală, deoarece virusurile afectează ambii plămâni, spre deosebire de bacterii, care se localizează de regulă pe un singur lob sau secţiune a unui singur plămân. Radiografia pulmonară este în continuare „standardul de aur” pentru diagnosticul pneumoniei, şi ajută şi la diferenţierea între pneumonia virală şi bacteriană. În cazul pneumoniei bacteriene, radiografia va arăta de regulă o zonă albă (o opacitate) pe un plămân, iar celelalte zone vor apărea normale. În cazul pneumoniei virale, radiografia poate să arate o afectare difuză a ambilor plămâni.

pneumonie, pneumonie bacteriană, pneumonie virală, pneumonia, pneumonia bacteriană, pneumonia virală, vaccinul,

Când se recomandă antibioticul

În cazul pneumoniei cauzate de bacterii, tratamentul va cuprinde obligatoriu un antibiotic (de exemplu, amoxicilina), care să vizeze microorganismul identificat în examenul bacteriologic al sputei.

În cazul pneumoniei virale, antibioticele nu funcţionează, iar tratamentul va fi simptomatic: odihnă la pat; hidratare; paracetamol pentru scăderea temperaturii; şi, în unele cazuri, antivirale (deşi aceste medicamente funcţionează cel mai bine la debutul infecţiilor virale).

De reţinut!

Prevenţia cazurilor de pneumonie (bacteriană şi virală) este posibilă prin vaccinare: vaccinul pneumococic, vaccinul antigripal şi vaccinul împotriva COVID-19.

Nota pentru articolul «Pneumonie virală sau pneumonie bacteriană? Asemănări şi diferenţe»:4.33/ 5 (3 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate