Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Deviatia de sept nazal

7 februarie 2007
Share

In termeni generali, septul este un perete care separa doua cavitati. La nivelul nasului, septul este un perete subtire care separa nara dreapta de cea stanga si are rolul de a sustine nasul si de a directiona fluxul de aer inspirat.

In partea posterioara, septul nazal este format dintr-un os subtire, iar in partea anterioara din cartilaj. In mod normal, acesta este relativ drept si pozitionat in centrul nasului. Atunci cand septul nazal este suficient deplasat catre una dintre parti, poate duce la afectarea pasajului aerului si a mucusului la nivelul nasului. Aceasta conditie, denumita deviatie de sept, poate determina anumite simptome sau boli.

Cauze si simptome

Deviatia de sept poate fi o simpla variatie a structurii normale putand sa apara in timpul dezvoltarii prenatale, in timpul nasterii sau pe masura ce nasul creste. De asemena, afectiunea poate sa apara ca urmare a unui traumatism nazal.

De cele mai multe ori deviatia de sept nu produce simptome si nu necesita tratament. Totusi, atunci cand deplasarea este severa ea poate sa obtureze pasajul de aer la nivelul narilor si sa predispuna la infectii repetate ale sinusurilor, epistaxis (sangerare), sforait sau apnee de somn (intrerupere repetata a respiratiei in timpul somnului).

Diagnostic: Este relativ usor sa vezi ca septul este deviat; este mult mai dificil sa stabilesti daca deviatia necesita corectare. De obicei, pacientul se plange ca nu poate respira decat la nivelul unei nari.

Tratamentul medicamentos…

Tratamentul depinde de simptomele pe care le acuza pacientul: se pot folosi antialgice pentru ameliorarea durerii de cap, decongestionante nazale pentru a reduce secretiile, antibiotice in cazul unei infectii sau, daca simptomele sunt persistente, chirurgia corectiva (numita septoplastie) pentru reconstructia septului nazal.

…si interventia chirurgicala

Septoplastia este interventia chirurgicala efectuata cu scopul de a indrepta un sept nazal deformat si astfel de a elimina obstructia cailor nazale. Se poate efectua cu anestezie locala sau generala, decizia fiind bazata pe preferinta pacientului sau indicatia medicului. Operatia are o durata de aproximativ 60-90 minute si, de obicei, pacientul paraseste spitalul dupa 3-4 ore. Medicul chirurg ORL sau plastician va face o incizie in interiorul nasului si va indeparta mucoasa (un strat subtire de tesut moale) care acopera cartilajul si osul. Septul deformat va fi taiat sau indreptat, dupa care mucoasa va fi repozitionata peste sept.

Pregatiri inainte de operatie

Deoarece septoplastia se efectueaza de obicei cu anestezie locala, nu este nevoie de o pregatire elaborata; totusi, fiti pregatiti pentru anumite teste de sange, investigatii radiologice si un examen detaliat la nivelul nasului. Daca sunteti hipertensiv, aveti diabet sau afectiuni care predispun la o sangerare excesiva, se vor lua precautii speciale inainte de interventia chirurgicala. Cu 10 zile inainte de operatie vi se va recomanda sa intrerupeti administratrea unor medicamente care ar putea sa creasca riscul de sangerare, cum ar fi aspirina sau alte antiinflamatoare nesteroidiene.
Caseta: Dupa interventie puteti simti o sensibilitate sau o usoara durere la nivelul nasului. Medicul va va recomanda medicamente care sa va ajute sa se amelioreze durerea.

Actiuni postoperatorii

Dupa septoplastie, chirurgul va pune in interiorul narilor tampoane nazale pentru absorbtia sangelui sau o atela nazala din plastic care sa mentina septul in pozitia corecta pana cand acesta se va vindeca. Acestea vor fi indepartate dupa 36-72 ore, respectiv o saptamana. Pentru evitarea complicatiilor postoperatorii vi se va recomanda sa luati antibiotic pentru cateva zile si veti fi sfatuit sa nu va suflati nasul sau sa stranutati cu gura deschisa astfel incat sa se evite modificarile de presiune. Gheata aplicata local va va ameliora disconfortul.

Complicatii

Ca in orice interventie chirurgicala exista un risc mic pentru infectie sau sangerare; in plus poate aparea o gaura (perforatie) la nivelul septului care necesita tratament doar daca produce infectii sau disconfort.
Prezentati-va imediat la medic daca aveti unul din simptomele de mai jos:
sangerare severa; durere intensa; semne de infectie, incluzand febra inalta si frisoane; dificultate in respiratie.
Septoplastia este o interventie chirurgicala de rutina, in marea majoritate a cazurilor putandu-se repara cu succes septul nazal si imbunatati net respiratia.
Dr. Ileana Andreescu
Underwriting Manager
Medicover

Nota pentru articolul «Deviatia de sept nazal»:4.20/ 5 (5 voturi)

9 comentarii pentru articolul “Deviatia de sept nazal”

  1. M**y**B**n**ta spune:

    buna seara am si eu o mica intrebare si va rog din suflet sa imi raspundeti sau daca este nevoie dati-mi add pe mess si vorbim mai multe madyx.brunetta ….. am deviatie de sept si vreau sa ma operez … doctorul mi-a zis acum 10 ani cand m-am operat de polipi ca la 18 ani tebuie sa ma operex pentru a-mi indrepta nasul…. acum am 16 ani … ji as vrea sa ma operez in vara 2012 ca sa implinesc 17 jumate …. e obligatoriu in asfel de caz sa ma operez numai la 18 ani impliniti…? ca nu ar fi asa mare diferenta decat jumatate de an ….si mi-as dori din suflet sa imi spuna si mie cineva ca stiu si eu … ori cum o sa ma duk atunci aproape cand o sa vreau sa ma operez ca sa vb cu dnu doctor sarafuleanu codrut …. dar mai bine sa styu din’nainte

    1. h**ia spune:

       din cate stiu eu, este bine sa faci operatia asta numai dupa 20 de ani, moment in care oasele corpului au ajuns la maturitate si nu mai survin alte modificari ale lor
      cat priveste durerea de dupa operatie, cred ca este ceva suportabil, depinde de fiecare om in parte…prima zi este chinuitoare, fiindca nu poti respira decat pe gura, si vei avea mereu senzatia de gat uscat, si poate chiar durere, insa, cu toate astea, merita efortul
      eu nu puteam dormi din cauza deviatiei, nu simteam mirosurile foarte bine, ca sa nu mai vorbesc ca, permanent oboseam foarte repede
      acum, la 2 sapt de la operatie, pot spune ca am renascut
      mult succes iti doresc

  2. M**y**B**n**ta spune:

    sau raspundeti-mi va rog din suflet [email protected]

  3. R**u** spune:

    Pe mine ma doare o ureche,si mi s-a spus ca ma doare de la deviatia de sept.Precizez ca pot respira normal ,am facut si audiograma,timpanograma,endoscopie nazala dar medicul mi-a zis ca nu am nimic la ureche si defapt deviatia de sept imi da dureri de ureche.Va rog sa imi spuneti daca aveti cunostiinta intr-acest sens,multumesc.

  4. d**y** spune:

    buna…ma numesc lazar daniel sunt in italia si peste doua luni imi voi face aceasta operatie chirurgicala la nas..sept nazal deviat am si eu..dar as dori sa stiu..in afara de dureri de cap infundat mereu si respiratie grea.. eu salivez mereu..mereu ma simt si am saliva in gura ceea ce ma deranjeaza merreu..aceast poate sa fie de la devierea di sept?? 

  5. d**y** spune:

    va rog sami raspundeti la aceasta intrebar..pt ca pana si docor de aici mai dat raspunsul ca nu stie si asta vom vedea dupa operatie..va multumesc si astept raspuns .

  6. S**g** spune:

    Salut! Vreau sa aflu daca se poate cat costa o interventie chirurgicala de acest gen? Multumesc si o zi faina!

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Pretul variaza de la un centru medical la altul. Aceasta interventie chirurgicala este mult mai scumpa la un centru privat decat in spital.
      Dr. Alin Popescu

  7. G**r**l spune:

    Pentru operatia de deviatie de sept mergeti la dr. Daniel Rusu, medic specialist ORL (0747.027.727) de la Centrul ORL Arcadia Iasi (0232 202 002).
    Va spun din experienta ca singurul lucru care va deranjeaza este usoara jena dupa operatie.
    La Arcadia interventia este endoscopica (tub cu camera video) si este efectuata sub anestezie generala, deci zero durere.
    Plus asocierea procedurilor de radiofrecventa pentru cornetele nazale inferioare hipertrofiate, a pansamentelor nazale atraumatice postoperatorii absorbabile, precum si durata de spitalizare de 24 ore ar trebui sa constituie motive suficiente pentru oricine in a lua decizia de corectie chirurgicala a deviatiei de sept de care sufera.
    Costurile nu sunt mari, nu se dau atentii, iar conditiile sunt occidentale.

    Nu e reclama, este recomandare! Dar cred ca si filmul de mai jos v-a convins.
    Multumesc si eu celor ce mi-au recomandat acest medic extraordinar.

    Detalii:
    https://www.youtube.com/watch?v=0CKPBGt7YO4
    http://www.arcadiamedical.ro/blog/2013/03/interventia-care-iti-schimba-viata-corectia-deviatiei-de-sept/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate