Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Canicula, pericol pentru cardiaci

11 iulie 2011
Share

Expunerea la temperaturile ridicate din zilele caniculare este extrem de neplacuta pentru noi toti, putand avea implicatii grave, chiar fatale, asupra persoanelor care se confrunta cu probleme cardiace. Acest lucru nu inseamna ca persoanele care prezinta afectiuni cardiace nu se pot bucura de zilele insorite de vara, ci doar ca trebuie sa isi cunoasca limitele si gradul de tolerabilitate la caldura. Atat temperatura peste 35° Celsius, cat si umiditatea aerului peste 70% constituie factori ce pot agrava o afectiune cardiaca.

 

Ce se intampla cand ne expunem la temperaturi ridicate?

Pentru a intelege efectele temperaturilor crescute asupra organismului, cat si pericolul pe care il au asupra unei inimi deja afectate, trebuie explicate modificarile ce se produc odata cu expunerea la caldura. Astfel, cand temperatura exterioara creste, organismul este obligat sa munceasca suplimentar pentru a-si mentine propria temperatura in limitele normale. Acest proces implica eliminarea caldurii suplimentare la nivelul pielii prin transpiratie. De asemenea, caldura are efecte asupra vaselor, ducand la dilatarea acestora si ajutand la eliminarea unei cantitati mai mari de caldura prin intermediul sangelui, ce ajunge la tegumente.

Cand ne expunem la temperaturi ridicate, suprasolicitam sistemul cardiovascular prin cresterea debitului cardiac si prin scaderea tensiunii arteriale din cauza vasodilatatiei, fenomene ce pot altera starea generala a persoanelor sanatoase, avand insa efecte extrem de neplacute asupra celor cu probleme cardiace.

 

Deshidratarea poate agrava starea bolnavilor de inima

O alta consecinta a expunerii la temperaturi ridicate este deshidratarea, problema cu care ne confruntam toti, dar care afecteaza intr-o mai mare masura pe cei cu probleme de inima. Organismul este programat sa elimine excesul de caldura prin transpiratie. Daca nu se contracareaza acest fenomen printr-o hidratare corespunzatoare, apar deshidratarea si complicatiile acesteia.

 

Si medicatia poate cauza complicatii la nivelul inimii

Majoritatea bolnavilor de inima folosesc medicamente, printre care si diuretice. Ele au rolul de a indeparta excesul de apa din organism si, astfel, ii expun pe acestia la deshidratare. Din pacate, si beta-blocantele, o alta clasa de medicamente prescrise persoanelor cu boli de inima, sunt riscante, deoarece scad ritmul cardiac, ingreunand capacitatea organismului de a inlatura caldura excesiva. A nu se intelege ca aceste medicamente nu trebuie luate, ci doar ca persoanele cu hipertensiune arteriala, boala cardiaca ischemica sau insuficienta cardiaca trebuie sa ia toate masurile de precautie, evitand pe cat posibil expunerea la soare. In aceste conditii, inima este obligata sa faca un efort suplimentar pentru ca organismul sa isi mentina o temperatura constanta.

 

Recomandari pentru pacientii cardiaci, pe timp de canicula

In general, in timpul zilelor caniculare cardiacii trebuie sa urmeze aceleasi indicatii ca si persoanele sanatoase, cu cateva precautii suplimentare, mai ales in ceea ce priveste dozele medicamentelor administrate:

  • In zilele in care temperatura depaseste 35°C, evitati sa iesiti din casa. Cea mai periculoasa perioada este cea de la amiaza, cand soarele este foarte puternic;
  • Chiar daca ramaneti acasa, nu faceti eforturi mari, pentru a nu suprasolicita inima;
  • In cazul in care este vorba de o urgenta si trebuie sa iesiti in timpul zilei, imbracati-va adecvat, si anume, cu haine lejere, deschise la culoare, din bumbac, evitandu-le pe cele sintetice care nu absorb transpiratia. De asemenea, este foarte important sa aveti capul acoperit cu o palarie, sapca sau chiar o umbreluta de soare!
  • Nu uitati, in cazul in care iesiti, sa luati o sticla de apa sau suc. Este bine sa evitati bauturile carbogazoase dulci, cafeaua si alcoolul;
  • In timpul zilei, pentru a mentine o temperatura scazuta in locuinta (daca nu aveti aer conditionat), este bine sa stati cu geamurile inchise. Seara, cand se racoreste, aerisiti incaperile.

 

 

Dr. Alin Popescu,

Specialist medicina sportiva,

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.