Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Recomandari pentru o inima sanatoasa

14 mai 2013
Share

Bolile cardiovasculare sunt in continuare principala cauza de mortalitate in lume. In paralel cu sporirea numarului de persoane obeze, a crescut si riscul de hipertensiune arteriala, diabet zaharat si hipercolesterolemie, afectiuni care duc in final la aparitia bolilor cardiovasculare.

Principalul vinovat de aparitia bolilor cardiovasculare este ateroscleroza, un proces care consta in depunerea anormala de grasimi, colesterol si alte substante, pe peretele interior al arterelor. Este important sa cunoastem semnele celor mai frecvente boli cardiovasculare, deoarece, in acest fel, putem solicita din timp un consult medical de specialitate. Factorii majori de risc pentru aparitia acestor afectiuni sunt fumatul, hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut, lipsa activitatii fizice, obezitatea, alimentatia defectuoasa, diabetul zaharat.

 

Simptome similare pentru angina si infarct

Boala cardiaca ischemica sau angina pectorala se manifesta prin aparitia unei dureri toracice in timpul efortului fizic, localizata tipic retrosternal, in mijlocul toracelui, ce are durata intre 3 si 5 minute si dispare dupa incetarea efortului sau la administrarea unei tablete de nitroglicerina sublingual. Durerea din infarctul miocardic are aceeasi localizare, dar durata mai lunga, intensitatea mai mare, si se poate insoti de senzatia de lipsa de aer, durere si in alte zone (gat, brate, abdomen, mandibula), greata, ameteli, transpiratii.

Bolnavii cu diabet zaharat au un risc de 2-4 ori mai mare decat cei fara diabet de a dezvolta boli cardiovasculare. Cu cat diabetul debuteaza la o varsta mai tanara, cu atat riscul de complicatii creste. Diabeticii au un risc mare de boala cardiaca ischemica, hipertensiune arteriala si hipercolesterolemie. 65% dintre decesele pacientilor diabetici sunt cauzate de bolile cardiovasculare.

 

HTA, cea mai comuna afectiune cardiovasculara

Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta cresterea tensiunii arteriale peste valoarea de 140/90 mm Hg. Netratata, duce in timp la ingrosarea peretilor vaselor de sange si la ingustarea lor, cu efecte nefaste asupra inimii, creierului, rinichilor etc. Accidentul vascular cerebral (AVC) se caracterizeaza prin aparitia brusca a dificultatilor de vorbire sau intelegere, stare confuzionala, durere de cap, dificultati de mers, slabiciune musculara la nivelul bratului sau piciorului, de aceeasi parte a corpului.

 

Cum prevenim aparitia bolilor de inima?

Cele mai importante masuri care vizeaza scaderea riscului de boli cardiovasculare constau in:

  • Renuntarea la fumat: acesta altereaza si ingusteaza vasele de sange, creste nivelul colesterolului si tensiunea arteriala. Fumatorii au un risc de 2 pana la 4 ori mai mare de a face boala cardiaca ischemica si de 6 ori mai mare de a face infarct miocardic in comparatie cu nefumatorii. Se considera ca nu este niciodata prea tarziu pentru a renunta la fumat, efectele favorabile asupra inimii si vaselor aparand la scurt timp de la incetarea fumatului. Femeile care fumeaza si iau anticonceptionale au in special risc crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
  • Tratamentul corect al hipertensiunii arteriale: prima masura este cea dietetica, reprezentata de scaderea consumului de sare. Alaturi de dieta, exista numeroase posibilitati de tratament medicamentos al hipertensiunii arteriale, care trebuie prescris si monitorizat de medic.
  • Reducerea colesterolului din sange: colesterolul este o substanta care se gaseste in mod normal in sange si in toate celulele corpului. Prezenta unei cantitati mari de colesterol, in special de colesterol „rau”, duce la depunerea acestuia pe peretii vaselor, consecinta fiind ingustarea lor si scaderea aportului de sange oxigenat in inima, creier, rinichi etc., cu marirea riscului de aparitie a unui infarct de miocard sau accident vascular cerebral.  
  • O viata activa: exercitiile fizice regulate (cel putin 30 de minute zilnic) si miscarea, in special in aer liber, reprezinta alte mijloace importante de reducere a riscului aparitiei bolilor cardiovasculare.
  • Mentinerea unei greutati corporale normale: se face prin dieta adecvata si activitate fizica.
  • Consumul moderat de alcool si inlaturarea pe cat posibil a stresului: se cunoaste de multa vreme faptul ca intre stres, depresie si bolile cardiovasculare exista o legatura cauzala importanta.
  • Mentinerea unei bune igiene orale: inclusiv prin controale periodice la medicul dentist. O serie de studii au gasit o legatura directa intre boala periodontala (inflamatia gingiilor) si bolile cardiovasculare. Factorul cauzal comun sunt bacteriile care induc inflamatia gingiilor, dar si a peretilor vasculari.
  • Controlul periodic al starii de sanatate: este o metoda esentiala de prevenire si ar trebui sa includa masurarea tensiunii arteriale, a nivelului colesterolului din sange si a glicemiei sangvine.

Pentru scaderea colesterolului este necesar sa aveti o dieta sanatoasa, variata, bogata in legume, fructe, si saraca in grasimi animale si zahar. Faceti cat mai multa miscare si, daca este cazul, utilizati medicamente care reduc colesterolul, la indicatia medicului. Acizii grasi Omega-3 scad riscul bolilor cardiace. Anumite specii de pesti, ca somonul, constituie o sursa naturala de Omega-3.

 

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar medicina interna

Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.