Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Ce trebuie sa stiti despre sindromul metabolic

26 noiembrie 2015
Share

Termenul de sindrom metabolic defineste un grup de afectiuni metabolice care constituie factori importanti de risc pentru boli cardiovasculare, accident vascular cerebral si deces. Acesti factori sunt hipertensiunea arteriala, dislipidemia, obezitatea abdominala, rezistenta la insulina.

 

Asocierea dintre acesti factori de risc metabolic si diverse boli cardiovasculare este cunoscuta inca din anii ’40. Prevalenta sindromului metabolic a crescut foarte mult in ultimele decenii. In Europa, la ora actuala, se estimeaza ca aproximativ un sfert dintre locuitorii adulti prezinta sindrom metabolic. Este considerat factor de risc pentru bolile cardiovasculare si diabetul tip 2, care apare ca urmare a rezistentei la insulina. Sindromul metabolic mai este cunoscut si sub numele de sindrom X, sindrom al rezistentei la insulina sau sindrom dismetabolic.

Din ce cauza apare?

O anumita predispozitie genetica, asociata cu factori de mediu, joaca un rol important in aparitia sindromului metabolic. Factorii genetici influenteaza fiecare component al sindromului metabolic. Prezenta in randul membrilor aceleiasi familii a diabetului zaharat tip 2, hipertensiunii arteriale si a unor boli cardiovasculare instalate la varste tinere creste foarte mult posibilitatea ca o persoana sa dezvolte sindrom metabolic. Lipsa activitatii fizice, sedentarismul, cresterea progresiva in greutate contribuie semnificativ la sporirea riscului de a dezvolta sindrom metabolic.

Cel putin trei criterii stabilesc diagnosticul

Diagnosticul de sindrom metabolic poate fi stabilit daca aveti oricare trei dintre urmatoarele criterii:

  • Obezitate abdominala – circumferinta taliei mai mare de 102 cm la barbati si 88 cm la femei.

  • Trigliceridele serice peste 150 mg/dL.

  • HDL-colesterolul (colesterolul „bun”) – 40 mg/dL sau mai putin la barbati si 50 mg/dL sau mai putin la femei.

  • Glicemia serica à jeun (recoltata dimineata pe nemancate) mai mare de 100 mg/dL.

  • Tensiunea arteriala mai mare de 130/85 mmHg.

 

Afectiuni asociate cu sindromul metabolic

Pe langa riscul de boli cardiovasculare si diabet zaharat, pacientii cu sindrom metabolic prezinta acumularea de grasimi in celulele hepatice, cu aparitia steatozei hepatice (ficatul gras), a modificarilor inflamatorii la nivelul ficatului, care pot progresa pana la aparitia cirozei hepatice. Rinichii pot fi, de asemenea, afectati, un semn fiind microalbuminuria, adica pierderea de proteine prin urina. Alte afectiuni asociate cu sindromul metabolic sunt sindromul de apnee in somn, sindromul ovarelor polichistice, riscul crescut de dementa si deficit cognitiv la varstnici.

 

Anchor Obezitatea este, asadar, cel mai important factor de risc pentru aparitia sindromului metabolic, alti factori fiind fumatul, dieta cu un continut excesiv de carbohidrati, perioada de postmenopauza la femei, lipsa activitatii fizice (chiar daca persoana respectiva nu este obeza).

Obiectivele majore ale tratamentuluisecundara sindrom-metabolic

Primul obiectiv este tratarea cauzei principale, prevenirea aparitiei diabetului zaharat tip 2, urmand tratarea factorilor de risc cardiovascular. Modificarea stilului de viata este esentiala. Reducerea greutatii corporale necesita, de cele mai multe ori, asocierea unei diete corespunzatoare cu un program de exercitii fizice regulate. Majoritatea pacientilor cu sindrom metabolic are nevoie de medicamente care sa scada colesterolul si alte grasimi din sange, de medicamente care sa reduca hipertensiunea arteriala, dar si de medicamente care sa scada valoarea glucozei serice (medicamente antidiabetice).

Chirurgia bariatrica, eficienta in controlul obezitatii

Daca modificarea stilului de viata nu ofera rezultatele dorite in reducerea greutatii corporale, se poate apela la interventiile de chirurgie bariatrica, cu rezultate foarte bune in tratarea obezitatii si a afectiunilor asociate acesteia.

 

De regula, din cauza evolutiei mult timp insidioase, pacientii se prezinta la medic dupa multi ani in care au crescut in greutate, tolereaza valori tensionale nestiute (mari), iar nivelul colesterolului seric si al trigliceridelor este depistat cu ocazia consultului medical.

 

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar boli interne, specialist cardiologie

International Pediatric and Family Medical Clinic, Pipera-Voluntari

www.familyclinic.ro

Tel.: 0374200300

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.