Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Emotiile puternice si inima

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
16 iunie 2023
Share
Emotiile puternice si inima

Ingrijorarea, euforia, chiar iubirea, toate isi pun amprenta asupra inimii. Emotiile puternice negative, precum depresia, furia si frica sunt in stransa legatura cu bolile cardiovasculare. Si epuizarea poate influenta negativ sanatatea inimii, insa sub alte forme.

Sindromul „inimii frante”, denumit si cardiomiopatia takotsubo, apare ca raspuns la stresul emotional brusc si este mai frecvent la femei decat la barbati. Acesta poate mima un infarct miocardic si poate produce insuficienta cardiaca brusc. Infarctul miocardic este cauzat in principal de prezenta unui cheag de sange la nivelul arterelor; iar sindromul „inimii frante” este cauzat mai mult de factori hormonali si de spasmele arterelor. Atunci cand spasmele dispar si fluxul sangvin isi reia ritmul normal, insuficienta cardiaca poate disparea odata cu acestea.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioSuport Naturalis, recomandat pentru îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare şi reducerea îmbătrânirii celulare.

Iata care sunt efectele adverse ale emotiilor puternice asupra inimii:

Depresia

Persoanele care sufera de depresie au un risc mai mare de a dezvolta boli de inima si viceversa – daca aveti boli de inima aveti risc crescut de aparitie a depresiei. Orice persoana cu depresie ar trebui investigata pentru boli cardiovasculare, iar persoanele care sufera de acestea din urma ar trebui evaluate pentru depresie. Tratarea uneia dintre aceste afectiuni poate reduce riscul de aparitie a celeilalte.

Pacientii care tin sub control bolile cardiovasculare au sanse mai mari de a avea o stare de spirit mai buna, prevenind depresia. Pe de alta parte, pacientii cu depresie care fac exercitii fizice isi pot diminua riscul de infarct miocardic si se pot simti mai optimisti.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Furia si frica

Emotiile negative cauzeaza cresterea presiunii arteriale, a reactivitatii vasculare si a riscului de aparitie a cheagurilor de sange. Din acest motiv, factorii stresanti pot provoca un infarct miocardic la persoanele vulnerabile. In opozitie, emotiile pozitive pot ajuta oamenii care sufera de boli de inima sa traiasca mai mult. Persoanele cu relatii sociale stranse cu persoanele din jur tind sa sufere mai putin de inima sau sa dezvolte forme mai usoare ale bolilor cardiovasculare.

Combateti starile de anxietate cu plante!

inainte-de-Epuizarea-fizica

Epuizarea fizica

Chiar si atunci cand sunteti epuizat, inima continua sa-si exercite functiile si sa pompeze sange. In cazul persoanelor care lucreaza in ture de noapte si isi inverseaza ritmul de somn este mai complicat, deoarece sunt predispusi sa dezvolte mai multi factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Riscul creste nu din cauza impactului direct asupra inimii si a sistemului vascular, ci ca urmare a dezvoltarii unor obiceiuri nocive.

Persoanele care lucreaza in ture de noapte, de obicei, sar peste mese si consuma mai multe alimente daunatoare, precum cele bogate in zahar, sare si carbohidrati. Mai mult, acestea tind sa sara peste programul de exercitii fizice. Aceste obiceiuri duc la aparitia obezitatii, a hipertensiunii arteriale, la cresterea grasimilor din sange (colesterolul si trigliceridele) si la boli cardiovasculare.

Cum putem gestiona emotiile puternice pentru a preveni bolile cardiovasculare

Emotiile puternice constituie un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Negativismul, furia si frica sunt principalele sentimente care au un impact major asupra inimii. Pentru a mentine sanatatea inimii, este indicat sa inlocuiti sentimentele rele cu cele bune, emotiile negative cu cele pozitive si obiceiurile bune cu cele nocive. Daca nu puteti realiza acest lucru singur, este recomandat sa apelati la un specialist, la un psiholog sau la un medic.

Exista mai multe metode prin care puteti reduce emotiile puternice, precum adoptarea tehnicilor de relaxare,  a dietei echilibrate, bogata in fructe si legume, efectuarea exercitiilor fizice, precum si terapia cognitiv-comportamentala efectuata cu un specialist.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.