Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Factori de risc surprinzatori pentru infarctul miocardic

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
15 ianuarie 2018
Share
Factori de risc surprinzatori pentru infarctul miocardic

Infarctul miocardic este principala cauza de deces in intreaga lume. Factorii de risc cei mai cunoscuti implica fumatul, diabetul, obezitatea, prezenta unor boli cardiovasculare etc. Insa, exista si unii factori de risc pentru infarctul miocardic mai putin cunoscuti.

Din ce in ce mai prezenta in zilele noastre, lipsa somnului poate avea efecte negative pe termen lung si poate determina inclusiv aparitia unui infarct miocardic. Persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe noapte au un risc mai mare de infarct miocardic, comparativ cu cele care dorm 7-8 ore. Iata ce alti factori pot determina un infarct.

Durerile de cap

Persoanele care sufera frecvent migrene sau dureri de cap sunt mai predispuse la infarct miocardic mai tarziu in viata.

Temperaturile scazute

Vremea rece poate fi un soc pentru organism. Statul prelungit in frig poate duce la ingustarea arterelor, ingreunand fluxul sangvin catre inima. Mai mult, inima trebuie sa munceasca mai mult pentru a mentine temperatura corpului. Este indicat sa evitati frigul prelungit si unele activitati fizice pe timp de iarna.

Poluarea

Infarctul miocardic poate aparea mai frecvent atunci cand nivelul de poluare este ridicat. Persoanele care inhaleaza aer poluat sunt mai predispuse la formarea cheagurilor de sange si la unele boli cardiovasculare.

Mesele copioase

Atunci cand mancati o cantitate mare de alimente deodata, nivelul de norepinefrina (un hormon de stres) este mai mare. Acest lucru poate duce la cresterea tensiunii arteriale si a pulsului si poate declansa infarctul miocardic la unele persoane. De asemenea, mesele foarte grase pot creste nivelul de grasimi din sange si pot duce la degradarea vaselor de sange.

Cum ne recuperam dupa un infarct miocardic

Emotiile puternice

Mania si stresul pot duce la aparitia infarctului miocardic, insa si emotiile pozitive pot declansa acelasi lucru. Nasterea unui copil, surprizele aniversare sau o nunta in familie sunt doar cateva dintre evenimentele care pot duce la aparitia emotiilor puternice si, prin urmare, la infarctul miocardic.

secundara_infarctul_miocardic_inainte de EXERCITIILE FIZICE INTENSE

Exercitiile fizice intense

Este necesar sa faceti exercitii fizice pentru a va pastra sanatatea, insa un efort prea mare poate fi periculos. Aproximativ 6% dintre cazurile de infarct miocardic sunt declansate de un efort fizic prea intens. Mai mult, este indicat sa nu-l efectuati atunci cand sunteti suparat sau nervos.

Raceala sau gripa

Atunci cand sistemul imunitar este compromis, poate cauza inflamatie, ce afecteaza inima si arterele. Persoanele cu infectii respiratorii au un risc mai mare de infarct miocardic.

Astmul

Riscul de a avea un infarct miocardic este mai mare cu 70% atunci cand suferiti de boli pulmonare. Chiar daca sunteti sub tratament, riscul este la fel de mare. Daca aveti astm, nu ignorati niciodata durerea din piept, deoarece poate fi un semn timpuriu de infarct miocardic.

Contactul sexual

La fel ca in cazul exercitiilor fizice, activitatea sexuala este in stransa legatura cu riscul mare de infarct miocardic. Insa, acesta este mic, mai ales daca sunteti sanatos, in general.

Alcoolul si cofeina

Se pare ca un pahar de alcool pe zi protejeaza inima de boli, insa consumul exagerat este foarte daunator. In timp, acesta poate creste tensiunea arteriala, nivelul de colesterol si greutatea corporala, toate ducand la afectarea sanatatii inimii.

Cofeina poate creste tensiunea arteriala. In consecinta, poate declansa un infarct miocardic, in special daca nu o consumati in mod frecvent sau daca aveti alti factori de risc asociati.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.