Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Durerea toracică, de la un simplu junghi la un mare disconfort

Dr. Memis Hayat, medic specialist cardiologie, Reţeaua de sănătate REGINA MARIA
10 aprilie 2023
Share
Durerea toracică, de la un simplu junghi la un mare disconfort

Durerea toracică reprezintă un disconfort perceput la nivelul pieptului, dar și la nivelul toracelui posterior. Aceasta poate îmbrăca diverse forme, în funcție de afecțiunea care o cauzează, și poate avea caracter de jenă, înțepătură, constricție, arsură.

Durerea toracică anterioară poate semnala diverse afecțiuni ale organelor situate la nivelul toracelui (inimă, aortă, plămâni, pleură, esofag, diafragmă). Percepția durerii la nivelul toracelui posterior implică, cel mai adesea, o patologie a coloanei vertebrale. De asemenea, există și cazuri în care o leziune la nivelul organelor abdominale poate declanșa o durere ce iradiază la nivel toracic.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita; recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Durerea toracică și cauzele cardiace

Cauzele cardiologice sunt responsabile adesea o durere toracică anterioară cu caracter de compresie, cu iradiere la nivelul umărului, gâtului, spatelui, survenită atât la efort cât și în repaus, asociind uneori dificultate respiratorie, transpirații, greață, amețeli. Dintre aceste cauze amintim:

 • ischemia miocardică – angina pectorală stabilă/instabilă, infarct miocardic (îngustarea până la ocluzare a vaselor de sânge ce deservesc inima);
 • pericardita (inflamația peliculei din jurul inimii);
 • miocardita (inflamație ce afectează mușchiul inimii);
 • cardiomiopatia (afecțiune a mușchiului cordului)
 • anevrismul aortic (dilatarea principalului vas de sânge ce asigură vascularizația sistemică);
 • disecția de aortă (ruptura stratului intern al aortei cu scăderea consecutivă a aportului de sânge oxigenat către țesuturi).

Dureri în piept, respiraţie dificilă? De vină poate fi inflamaţia plămânilor

durere toracica, cauze durere toracica, tratament durere toracica, arsuri gastrice, durere plamani, dureri cardiace,

Cauzele de natură pneumolgică

În ce privește cauzele pneumologice, durerea este înalt dependentă de mișcările respiratorii. Pneumonia, pluerezia (acumularea de lichid între foițele care acoperă parechimul pulmonar), bronșita (inflamația căilor respiratorii) pot cauza dureri toracice.  În aceeași categorie intră pneumotoraxul (pătrunderea aerului la nivelul cavității toracice prin discontinuitatea parenchimului pulmonar), bronhospasmul (contractarea musculaturii din jurul căilor respiratorii ce determină diminuarea debitului de aer care le traversează), embolia pulmonară (ocluzarea unei artere pulmonare) și tumorile pulmonare sau pleurale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin, recomandat pentru menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

durere toracica, cauze durere toracica, tratament durere toracica, arsuri gastrice, durere plamani, dureri cardiace,

Durerile cu caracter de arsură

Afecţiunile gastroenterologice ce pot duce la apariţia durerii toracice sunt boala de reflux gastroesofagian, hernia hiatală (ascensionarea prin diafragmă a unei porțiuni a stomacului), gastrita (inflamația mucoasei stomacului), ulcerul gastric (leziuni la nivelul mucoasei stomacului), litiaza biliară (prezența calculilor la nivelul vezicii biliare), colecistita (inflamația peretelui vezicii biliare), formațiunile tumorale esofagiene/gastrice/pancreatice/hepatice.

Calmaţi arsurile gastrice cu ajutorul remediilor naturale

Durerea toracică de cauză musculoscheletală

Cauzele musculoscheletale produc, în general, durere cu caracter de jenă/înțepătură fiind dependentă de pozițiile toracelui sau chiar de mișcările respiratorii – hernia de disc, fracturile vertebrelor (spontane sau în urma unui accident), nevralgia intercostală, fracturile costale, costocondrita (inflamație a cartilajului ce fixează coastele de stern), mialgiile, tumorile primare sau secundare situate la nivelul coloanei vertebrale toracale sau coastelor.

Durerea toracică, alte cauze

 • Zona Zoster: interceptarea diverselor traiecte nervoase în cadrul infecției cu virusul varicelo-zosterian.
 • Afețiunile neurologice și sindroamele cronice dureroase.
 • Atacurile de panică.
 • Tulburarea depresivă.
 • Tulburarea anxioasă.

Pleurezia, cauza a durerilor toracice

Factorii de risc ai durerii toracice

În funcţie de cauzele durerii, printre factorii de risc se numără vârsta, fumatul, obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea arterială, dislipidemiile, antecedentele familiale, expunerea la substanţele toxice, noxe, polen, mesele neregulate, dieta, decubitul dorsal imedita după mese, consumul excesiv de alcool, adoptarea unor poziţii vicioase, ridicarea greutăţilor.

durere toracica, cauze durere toracica, tratament durere toracica, arsuri gastrice, durere plamani, dureri cardiace,

Diagnostic și tratament

Tratamentul corect al durerii toracice presupune, în primul rând, diagnosticarea cauzei, de aceea este indicată prezentarea la medicul specialist pentru consultație, stabilirea investigațiilor necesare și în consecință a tratamentului adecvat.

Printre investigațiile ce pot fi recomandate de către medic, în funcție de suspiciunea diagnostică se numără analizele de sânge, electrocardiograma, echocardiografia, testul EKG de efort, explorarea angiografică a arterelor coronare, radiografia pulmonară, CT-ul pulmonar, ecografia abdominală, CT-ul abdominal, RMN-ul abdominal, radiografia de coloană vertebrală, RMN-ul de coloană vertebrală.

Tratamentul este stabilit de către medicul curant în funcție de rezultatele investigațiilor pentru fiecare pacient în parte. Întârzierea prezentării la evaluarea medicală și administrarea unor substanțe farmacologice fără aviz medical pot conduce la agravarea afecțiunii de bază și uneori la complicații dificil de manageriat.

Nota pentru articolul «Durerea toracică, de la un simplu junghi la un mare disconfort»:5.00/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.