Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

6 valori pentru sanatatea inimii

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
29 septembrie 2022
Share
6 valori pentru sanatatea inimii

Cu totii retinem anumite date, cifre, precum varsta, data nasterii sau numarul de telefon. Insa cifrele sunt foarte importante si atunci cand vine vorba despre sanatate: prezenta sau severitatea unor boli, precum hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, obezitatea sau diabetul. Care sa fie cifrele importante pentru sanatatea inimii?

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Hipertensiunea arteriala, nivelul crescut al colesterolului si al trigliceridelor (grasimile din sange), circumferinta abdominala si glicemia crescuta sunt factori de risc modificabili pentru bolile arteriale coronariene. Acestea sunt responsabile de cele mai multe infarcte miocardice si decese in fiecare an. Cele mai multe infarcte miocardice pot fi prevenite daca tineti sub control acesti factori. Iata care sunt cele mai importante cifre legate de sanatatea inimii pe care trebuie sa le stiti.

1. Tensiunea arteriala: 120/80 mmHg

Tensiunea arteriala nu trebuie sa depaseasca 120/80 mmHg (milimetri coloana de mercur). Primele cifre – 120 – reprezinta tensiunea in momentul in care inima se contracta pentru a pompa sange catre plamani, iar al doilea – 80 – reprezinta tensiunea in momentul in care inima se relaxeaza si se reumple cu sange.

Atunci cand valoarea este mai mare de 120/80 mmHg, muschii inimii trebuie sa pompeze din greu pentru a functiona normal. Cu cat pompeaza mai mult, cu atat se ingroasa mai tare si devine ineficient. Hipertensiunea arteriala distruge peretii arterelor si accelereaza aparitia bolilor de inima. Este necesar sa va monitorizati aceasta valoare constant. Daca este crescuta, este indicat sa faceti modificari in ceea ce priveste stilul de viata. In ultima instanta, se recomanda tratamentul medicamentos.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar FibroProtect Naturalis, recomandat pentru îmbunătăţirea tranzitului intestinal, detoxifiere, reducerea colesterolului, scăderea în greutate şi protejarea mucoasei gastroduodenale.

2. LDL-colesterolul: 100 mg/dl

Colesterolul LDL este colesterolul „rau” si se depoziteaza pe peretii arterelor. In mod ideal, valoarea acestuia nu trebuie sa depaseasca 100 mg/dl. O valoare mare creste riscul de infarct miocardic. Nivelul acestuia, precum si al altor grasimi din sange, poate fi masurat printr-un simplu test de sange. Daca valoarea este mare, este indicat sa faceti modificari in dieta.

Colesterolul si inflamatia: un duo periculos in bolile cardiovasculare

3. Trigliceridele: 150 mg/dl

Trigliceridele sunt alte grasimi circulante in sange si participa la aparitia bolilor de inima. Nivelul acestora creste atunci cand consumati carbohidrati simpli, precum zahar, paine, produse de patiserie si alcool. Valoarea optima a trigliceridelor este de 150 mg/dl. Intre 150 si 199 mg/dl – valoare de limita crescuta, intre 200 si 499 mg/dl – valoare crescuta, peste 500 mg/dl – valoare foarte crescuta.

sanatatea inimii,

4. IMC: intre 18,5 si 24,9

Indicele de masa corporala (IMC), exprimat in kg/m², se masoara in functie de greutate si de inaltime. Persoanele cu IMC intre 25 si 29,9 sunt supraponderale, iar cele cu IMC peste 30 sunt obeze. Kilogramele in plus ingreuneaza functiile inimii si cresc tensiunea arteriala. Mai mult, acestea scad nivelul colesterolului „bun” (HDL-colesterolul), ce ajuta la curatarea arterelor. Excesul ponderal duce la aparitia sindromului metabolic, un grup de factori ce favorizeaza aparitia diabetului. La randul lui, diabetul joaca un rol important in aparitia bolilor de inima.

5. Circumferinta abdominala: 88 si 102 cm

Obezitatea este din ce in ce mai prezenta, fiind principala cauza a unor complicatii si chiar a invaliditatii. O circumferinta abdominala mare este asociata cu un nivel mai mare al inflamatiei in corp, ce poate duce, in consecinta, la aparitia bolilor de inima. Dupa 35 de ani, femeile nu trebuie sa depaseasca o circumferinta de 88 cm, iar barbatii peste 40 de ani, 102 cm.

6. Glicemia: 100 mg/dl

Cantitatea de zahar din sange ce depaseste valoarea de 100 mg/dl poate indica prezenta prediabetului. Diabetul si bolile de inima sunt in stransa legatura si foarte frecvente. Nivelul glicemiei poate fi masurat usor, printr-un test de sange. Scaderea in greutate si schimbarea dietei pot scadea semnificativ aceasta valoare (si, in consecinta, mentine sanatatea inimii).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.