Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Inima – motorul organismului

7 februarie 2007
Share

Denumita stiintific „cord”, inima este considerata „motorul” organismului. Cordul este alcatuit din doua atrii si doua ventricule si poseda o caracteristica unica doar acestui organ: automatismul. Adica nu este comandat in mod direct de alte organe de control, cum ar fi creierul, inima putand sa „bata” chiar si daca este scoasa din corp!

Inima este impartita (in mod teoretic) in doua. Inima dreapta primeste sangele din sistemul venos cu o mare concentratie de dioxid de carbon (rezultat din metabolismul celular), pe care apoi il trimite la plamani, unde dioxidul de carbon se elimina si sangele se incarca cu oxigen. Inima stanga primeste acest sange oxigenat pe care apoi il trimite in tot corpul.

In conditii de repaus inima pompeaza 5 litri de sange pe minut, vehiculand aproximativ 6.000 de litri pe zi!

Manifestarile clinice ale inimii

Manifestarile clinice ale cordului sunt variate, dar multe din ele sunt benigne si nu trebuie sa ne ingrijoreze. Haideti sa vedem care sunt acestea.
Cele mai frecvente manifestari de acest gen sunt extrasistolele. Acestea reprezinta batai premature datorate in special unui ritm mai rapid sau mai lent, sau unei inimi neantrenate pentru a sustine un efort ceva mai semnificativ decat cel cu care suntem obisnuiti. Extrasistolele atriale sunt cele de obicei benigne, si ele pot fi resimtite ca o rostogolire brusca in capul pieptului, uneori dureroasa, sau ca niste batai mai rapide, ca o fluturare in zona inimii care iradiaza de multe ori si se resimte si in zona gatului.

Alte afectiuni care pot da dureri in zona pieptului mimand durerea cardiaca pot fi afectiuni osoase, precum osteocondrita sau leziunile sternului, afectiuni bronho-pulmonare de diverse tipuri sau chiar ulcerul gastric.

Durerea in zona precordiala mai poate fi si de caracter psihogen, mimand durerea din infarctul miocardic.
Alta manifestare clinica a cordului cu caracter benign poate fi tahicardia sinusala, caz in care frecventa batailor inimii depaseste 100 de batai pe minut si poate aparea in conditii de stres de diverse tipuri sau afectiuni endocrinologice precum hipertiroidia.

60% din cazurile de extrasistolie nu prezinta nici un fel de afectiuni cardiace, dar restul pot fi indicatori de boli grave ale inimii.

Afectiuni cardiace grave

Din pacate exista si semne si simptome care anunta o afectiune cardiaca grava:
Fibrilatia atriala este de cele mai multe ori un semn de afectare a sistemului de conducere al cordului in cadrul unor patologii relativ grave. Se resimte ca „palpitatii” sau batai cu o frecventa deosebit de mare iradiata in zona gatului, insotita de senzatia de sufocare. De obicei este initiata de o extrasistola atriala.

Fibrilatia ventriculara este o manifestare asemanatoare, dar cu efecte mult mai grave. Fibrilatia este insotita de risc crescut de tromboza (formarea de „cheag” de sange), deoarece duce la o vehiculare deficitara a sangelui in arborele vascular.

Angina pectorala este termenul care defineste senzatia de durere in spatele sternului timp de 5-15 minute datorita unei irigatii defectuoase a cordului (datorita fie spasmului arterelor coronare care iriga inima, fie astuparii partiale a acestora, de cele mai multe ori de o placa de aterom). Durerea are caracter profund, constriciv (ca o gheara), este insotita de transpiratii abundente si senzatia de lipsa de aer, anxietate. Durerea poate aparea in timpul unui efort (angina stabila) sau fara nici o explicatie aparenta (angina instabila). Daca durerea dureaza aproximativ jumatate de ora se suspecta un infarct miocardic.

Cum sa ne protejam?

In primul rand nu ne tratam singuri, si la primele semne ale unei afectiuni cardiace mergem la medicul de familie.
Tensiunea arteriala trebuie monitorizata constant (macar o data pe luna), la fel si factorii de risc cardiovascular (colesterolul, trigliceridele, glicemia, VSH, fibrinogenul, proteina C reactiva) – o data pe an.

Evitati grasimile si dulciurile in exces, faceti miscare regulat – macar 15 minute zilnic, hidratati-va corespunzator. Puteti include in meniul zilnic usturoiul (mentine o presiune arteriala optima) si uleiul de masline (benefic pentru mentinerea in limite normale a trigliceridelor si colesterolului).

Ca suplimente nutritive va recomand omega-3 (pentrul controlul grasimilor) si l-carnitina (creste metabolismul lipidelor si mentine un tonus bun al miocardului -muschiul inimii).
Antioxidantii protejeaza endoteliul (peretii vasculari) si dupa o masa mai copioasa nu strica sa luati o jumatate de aspirina (daca nu aveti ulcer sau predispozitie la a dezvolta relativ usor hemoragii) – pentru „fluidizarea” sangelui.

Cele mai frecvente patologii care pot afecta in cele din urma si inima, si care trebuie diagnosticate si tratate la timp, sunt: diabetul, hipertensiunea arteriala, depresiile, bolile autoimune si afectiunile dentare.
Radu Leon George
Fiziokinetoterapeut specialist
Centrul medical Leomedica
E-mail: [email protected]

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.