Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Riscul cardiometabolic

28 noiembrie 2007
Share

Stresul, viata dezordonata, alimentatia neadecvata, sedentarismul sunt numai o parte din factorii care determina aparitia unor afectiuni extrem de frecvente si severe: bolile cardiovasculare si diabetul zaharat. Va prezentam in continuare metodele optime de reducere a riscului cardiometabolic.

Sa incepem prin a va spune ca…
Anual, fiecare al cincilea om moare in tara noastra prin boli cardiovasculare (inclusiv infarct miocardic si accident vascular cerebral), ceea ce inseamna ca, la fiecare 10 minute, se inregistreaza un deces din cauza acestor afectiuni. Pe de alta parte, asistam la o epidemie de diabet zaharat care afecteaza 5% din populaţia adulta. Se estimeaza ca numarul pacientilor va creste de la 194 milioane in prezent pana la 333 milioane in 2025. Mai mult chiar, diabetul zaharat reprezinta un factor major de risc cardiovascular, 70 – 80% din populatia cu diabet zaharat murind din cauza bolilor cardiovasculare. In plus, diabetul zaharat este motivul principal al orbirii, al insuficientei renale si al amputatiei membrelor inferioare. Aproximativ 90% din pacientii cu diabet zaharat aparut la maturitate (tip 2) sunt supraponderali sau obezi.

Medicii subliniaza existenta unor factori de risc asupra carora se poate actiona si factori de risc asupra carora nu se poate actiona. Factorii de risc ce pot fi influentati sunt obezitatea, colesterolul, trigliceridele, tensiunea arteriala, iar printre factorii de risc asupra carora nu se poate actiona se afla varsta, factorul genetic, sexul si saracia. Riscul global de a dezvolta boli cardiovasculare, inclusiv infarct de miocard si accident vascular cerebral, si diabet zaharat este definit ca risc cardiometabolic

Factorii de risc cardiometabolic
Factorii de risc cardiometabolic sunt cei care ne indica gradul de pericol in care se afla pacientul de a dezolta afectiuni cardiace sau diabet de tip 2. Aceste coordonate, chiar si luate individual, tradeaza nevoia abordarii unor masuri. Deci cu cat un individ prezinta mai multe dereglari din genul celor pe care urmeaza sa vi le prezint, cu atat sanatatea lui este mai periclitata. Asa cum spuneam, acesti factori sunt de doua tipuri: cei asupra carora pacientul poate interveni pentru ameliorare si cei care trec dincolo de puterea de control a fiecaruia. In randurile care urmeaza, ne vom opri pentru a detalia doar aspecte ce ce se pot inscrie in prima categorie.

Supraponderalitatea si obezitatea
Obezitatea si supraponderalitatea se numara printre cei mai importanti factori de risc cardiometabolic. Uzual, aceasta se asociaza cu:
valori scazute de HDL colesterol (colesterolul „bun”); trigliceride crescute (o forma de grasime in sange); valori crescute ale glucozei in sange; tensiune arteriala crescuta (hipertensiune); Este extrem de important ca pacientul sa inteleaga ca si cea mai mica pierdere in greutate va avea efecte benefice semnificative cel putin in ceea ce priveste tensiunea arteriala si nivelul colesterolului. Care sunt solutiile recomandate? Reducerea aportului zilnic de calorii, introducerea in program a unei activitati fizice, iar daca este cazul apelati la tratament medicamentos sau chiar la interventii chirurgicale.

Date recente arata ca obezitatea abdominala (grasimea in exces de la nivelul abdominal profund) este un factor predictiv al infarctului miocardic, mai bun decat greutatea corporala sau indexul de masa corporală (IMC -raport intre greutate si inaltime). Grasimea abdominala poate fi determinata foarte simplu prin masurarea circumferintei taliei. Conform definitiei expertilor, barbatii cu circumferinta taliei mai mare de 102 cm si femeile cu circumferinta taliei peste 88 cm au obezitate abdominala.

Valorile crescute ale glucozei in sange
Cresterea nivelului de glucoza din sange se instaleaza in conditiile in care organismul dezvolta rezistenta la insulina (hormon secretat de pancreas). Organismul produce de obicei suficienta insulina pentru a face fata cantitatilor de alimente ingerate. Cand celulele nu mai primesc glucoza, nu au energia necesara pentru a desfasura la cote maxime intreaga paleta de procese organice. Netratata, aceasta dereglare, provoaca afectiuni la nivelul sistemului nervos, probleme la rinichi si ochi, afectiuni cardiace si atacuri cerebrale. Dar care sunt factorii care determina cresterea sau scaderea nivelului de glucoza din sange? Cresterea este provocata de:
consumarea unei mese cu un continut mult prea mare de carbohidrati fata de cea obisnuinta; inactivitatea; stresul dereglarile hormonale (din perioada menstruatiei); infectii sau alte afectiuni. Scaderea nepermisa a nivelului de glucoza este cauzata de: insuficienta carbohidratilor; o activitate fizica in exces; sarirea peste mese consumul bauturilor alcoolice, mai ales pe stomacul gol. Atat cresterea cat si scaderea glicemiei poate fi si un efect secundar al unor tipuri de medicatii.

Hipertensiunea arteriala
Tensiunea arteriala este data de jocul intre doua forte: forta de contractie a inimii si rezistenta periferica a sistemului arterial. Atunci cand ne este masurata tensiunea arteriala ne sunt date doua valori: prima valoare reprezinta presiunea sangelui in momentul in care inima pompeaza, iar a doua este masurata intre doua batai ale inimii, in momentul de relaxare. Hipertensiunea este definita de o forta prea mare de circulare a sangelui si implicit o presiune aflata in raport direct proportional. In acest caz, inima este fortata sa depuna un efort mult prea mare crescand astfel riscul imbolnavirii ei, dar si cel al aparitiei diabetului. O astfel de problema nu poate fi remediata decat prin tratament specializat si prin introducerea unor schimbari semnificative in regimul general de viata. Despre ce schimbari este vorba?
Consumati cereale integrale si produse de panificatie din faina integrala; Pentru a da gust alimentelor incercati sa apelati la diverse condimente si sa renuntati la sare. Alegeti alimentele cu cel mult 400 g de sodiu pe portie Scapati de kilogramele in plus sau macar evitati acumularea lor; Renuntati la alcool si fumat.
Cum stim ca avem probleme cu tensiunea arteriala? Ei bine acest lucru este destrul de dificil de determinat pentru ca initial simptomele sunt slab sesizabile.Tocmai de aceea este necesar un control la cel putin un an.

Metabolizarea anormala a lipidelor
Metabolizarea defectuoasa a lipidelor este un alt factor de risc cardiometabolic important. Pacientul adult (de peste 19 ani) trebuie sa stie ca starea de normalitate este data de urmatoarele valori: nivelul LDL (colesterolul rau ) sa fie mai mic de 100mg/dl, HDL (colesterolul bun) sa fie mai mare de 40 mg/dl pentru barbati si 50 mg/dl pentru femei, iar trigliceridete sa se mentina mai mici de 150 mg/dl.

Fumatul si lipsa unei activitati fizice
La factorii de risc cardiometabolic prezentati mai sus se mai adauga alte doua aspecte despre care s-a tot discutat; de ale caror efecte negative pentru organismul uman, suntem constienti cu totii: fumatul si lipsa unei activitati fizice corespunzatoare. Iar daca ceea ce am pus in discutie pana in acest moment poate fi trecut de partea problemelor de sanatate, acestea din urma sunt insa simple incercari ale vointei individuale. Prin urmare, sanatatea este o problema ce tine majoritar de responsabilitatea personala. Nu credeti ca merita ceva mai multa atentie?

Deci, ce avem de facut?
In primul rand trebuie sa fim pregatiti psihic pentru schimbarile care ne vor tulbura putin obisnuintele care ne sunt uneori atat de familiare.
Scapati de kilogramele in plus! Nu apelati insa la absurde diete care sa va secatuiasca organismul de orice vitamine si minerale. Nu uitati ca obiectivul este totusi sanatatea! Consultati un nutritionist: acesta va va spune care este greutatea pe care trebuie sa o atingeti si ce trebuie sa consumati pentru a reusi. Incercati sa eliminati macar treptat teama de efort fizic! Fie ca renuntati la confor
tul oferit de lift sau alegeti sa coborati cu doua statii mai devreme in drumul de intoarcere acasa, aceste activitati va vor ajuta sa va pastrati echilibrul interior al organismului dumneavoastra. Actionati pentru scaderea nivelului de colesterol si echilibrarea tensiunii arteriale, apeland fie la tratamente medicamentoase recomandate de medicii cardiologi, fie alegand un regim de viata mult mai sanatos: activiatate fizica, sustinuta de o dieta cu un continut scazut de grasimi, dar bogata in fibre (cereale integrale si produse de panificatie din faina integrala, fara sare).
Irina Chelarescu

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.