Afectiuni cardiace

Bolile inimii si dieta

luni, 6 aprilie 2009
Share

Bolile cardiovasculare reprezinta, in zilele noastre, cauza cea mai comuna de deces la nivel mondial. Astfel, sunt responsabile de 30% din totalul deceselor, respectiv 40% in tarile bogat industrializate si 28% in tarile cu un nivel mediu si scazut de dezvoltare.

Fiind afectiuni atat de importante, cu un impact social crescut, ne-am gandit ca in acest numar sa va oferim principiile dietei, care reprezinta o componenta esentiala in schema terapeutica. La final vom prezenta modul in care pot fi prevenite bolile cardiovasculare, printr-o alimentatie sanatoasa.

 

Ce presupune tratamentul igieno-dietetic pentru bolile inimii?

Una dintre principalele afectiuni cardiovasculare este reprezentata de hipertensiunea arteriala (tensiune arteriala mai mare de 140/90 mm Hg). Vom prezenta mai jos tratamentul igieno-dietetic indicat in aceasta boala. Repetam ca acesta face parte dintr-o schema de tratament complexa si nu poate fi utilizat ca unic mijloc terapeutic.

 

Criteriile generale de tratament igieno-dietetic:

Repaus fizic si psihic (evitarea stresului), respectarea orelor de odihna;

Evitati schimbarile bruste de temperatura si presiune (de evitat calatoriile cu avionul);

Micsorati cantitatea de sare din alimentatie; este o conditie obligatorie – 1,5 – 2,5 – 3 g sare in 24 de ore!

Ca termen de comparatie, in Romania, media consumului de sare in 24 de ore este de 10-12 g pe cap de locuitor!

Daca exista surplus ponderal, este indicata asocierea cu un regim de slabire (sub indrumarea medicului specialist);

Reduceti la jumatate cantitatea de grasimi permisa unui adult sanatos;

Mancati 4-5 mese pe zi, reduse cantitativ;

Evitati lichidele in timpul mesei si consumul a peste 2l de lichide zilnic.

 

Alimentele permise in dieta pentru inima sunt:

Lactatele: lapte degresat, branza de vaci, cas slab, nesarat;Carne (150-200 g, de 3-4 ori/saptamana): vita, pui, preparate prin fierbere sau fripte, peste slab (stiuca, salau, crap etc.);

Grasimile: unt (10-15 g/zi), ulei de floarea-soarelui, de soia, de masline sau porumb (40-50 g zilnic);

Painea alba sau intermediara, fara sare. Se recomanda sa fie consumata veche de o zi sau prajita;

Fructele proaspete sau preparate sub forma de compoturi, sucuri etc.;

Legumele sarace in sodiu (sare) si celuloza: morcovi, dovlecei, fasole verde, salata verde, vinete, rosii etc.;

Condimentele: patrunjel, tarhon, marar, leustean, dafin, cimbru, lamaie;

Dulciurile trebuie preparate fara bicarbonat si fara sare, din aluat fiert, uscat;

 

Alimentele interzise in dieta pentru inima sunt:

Lactatele: lapte integral, branzeturi sarate si grase;

Carnea grasa (in special porc, vanat, mezeluri);

Prajelile;

Painea neagra;

Alcoolul sub orice forma, cafeaua, ceaiul verde, apele minerale clorurosodice;

Condimentele iuti: piper, boia, sare, ceapa, hrean, usturoi;

Legumele cu un continut crescut de sare (telina, spanac, varza acra etc.) sau conservate (muraturile);

Fructele oleaginoase (nuci, alune, arahide);

Dulciurile preparate cu bicarbonat, cu aluat dospit, cu cantitate crescuta de unt si galbenus de ou;

Grasimile emulsionate (maioneza, frisca).

 

Cum putem preveni bolilor cardiovasculare?

In principiu, o alimentatie sanatoasa, echilibrata, bogata in fibre (legume, fructe), consum moderat de sare, un continut limitat de grasimi, maximum 30% din necesarul caloric, din care mai putin de 10% grasimi saturate (cantitatea de colesterol sa nu depaseasca 300 mg pe zi), pot tine la distanta aceste afectiuni! Dr.

 

Venera Vartosu
Medic recuperare medicala
Consultant nutritie

Nota pentru articolul «Bolile inimii si dieta»:3.00/ 5 (5 voturi)
tonica
2017-05-10T15:09:47+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena