Revista care te menține sănătos

Digestie

Senzația de arsură în gât: cauze și prevenție

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
26 iulie 2023
Share
Senzația de arsură în gât: cauze și prevenție

Organismul ne trimite adeseori simptome pentru a ne avertiza cu privire la potențialele probleme de sănătate. Un astfel de simptom este senzația de arsură în gât, care poate fi inconfortabilă și supărătoare.

Senzația de arsură în gât se caracterizează printr-o senzație dureroasă, arzătoare la nivelul pieptului și al gâtului. Aceasta apare de obicei din cauza refluxului de acid gastric în esofag, ceea ce duce la iritații și inflamații. Boala de reflux gastroesofagian este cea mai frecventă cauză a arsurilor de la stomac, dar și alți factori, cum ar fi obiceiurile stilului de viață sau cele alimentare, dar și anumite afecțiuni medicale ce pot contribui la acest disconfort.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin. Este recomandat pentru menţinerea confortului digestive şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Senzația de arsură în gât. Cauze

Există mai multe cauze care pot contribui la apariția senzației de arsură în gât, precum:

1. Boala de reflux gastroesofagian. Refluxul acid persistent de la nivelul stomacului către esofag slăbește sfincterul esofagian inferior, permițând acidului gastric să se întoarcă în esofag, ceea ce duce la apariția senzației de arsură.

2. Hernia hiatală. Atunci când partea superioară a stomacului iese prin diafragmă (așa cum se întâmplă în hernia hiatală), aceasta poate interfera cu funcționarea normală a sfincterului esofagian inferior, ducând la refluxul de acid gastric și arsuri în gât.

3. Factorii declanșatori din dietă. Consumul de alimente picante, grase sau acide, împreună cu cofeina, alcoolul și băuturile carbogazoase, pot declanșa sau agrava simptomele arsurilor la stomac.

4. Fumatul. Acesta slăbește sfincterul esofagian inferior și deteriorează muscoasa protectoare a esofagului, ceea ce duce la apariția arsurilor la stomac.

5. Obezitatea. Excesul de greutate corporală pune presiune pe abdomen, favorizând refluxul de acid gastric și provocând senzația de arsură în gât.

6. Medicamentele. Anumite medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), blocantele canalelor de calciu (administrate în hipertensiunea arterială) și unele antibiotice, pot contribui la apariția arsurilor la stomac.

7. Sarcina. Modificările hormonale și presiunea crescută asupra abdomenului în timpul sarcinii pot duce la apariția refluxului de acid gastric și a arsurilor la stomac.

8. Stresul și anxietatea. Factorii psihologici precum stresul, anxietatea și depresia pot agrava simptomele arsurilor la stomac prin influențarea proceselor digestive.

senzația de arsură în gât, arsură, refluxul de acid gastric, reflux, acid gastric, stomac,

Senzația de arsură în gât, simptome care o însoțesc

În afară de senzația caracteristică de arsură în gât, arsurile la stomac pot fi însoțite de alte simptome precum regurgitarea (întoarcerea conținutului din stomac în gură), dificultățile de înghițire, durerile din piept și gustul acru. Diagnosticul implică adesea o evaluare amănunțită a istoricului medical, a obiceiurilor de viață și alimentare. Ocazional, sunt necesare teste de specialitate, cum ar fi endoscopia, monitorizarea pH-ului și manometria esofagiană (pentru a determina parametrii de funcționare a musculaturii esofagiene).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Carboment; supliment alimentar pe bază de carbune activat, un ajutor preţios în caz de indigestie, flatulenţă şi spasm abdominal.

Măsuri preventive și remedii

Senzația de arsură în gât poate fi ameliorată cu ajutorul mai multor metode, precum:

  • Evitarea alimentelor declanșatoare. Optați pentru o dietă echilibrată, bogată în fibre, cereale integrale, fructe și legume. Limitați consumul de alimente picante, grase și acide.
  • Luați masa cu cel puțin două-trei ore înainte de culcare.
  • Menținerea unei greutăți corporale normale.
  • Renunțarea la fumat.
  • Gestionarea stresului.

În cazurile mai grave, medicul vă poate prescrie medicamente pentru suprimarea acidului gastric sau unele pentru a îmbunătăți digestia și a preveni refluxul de acid gastric.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.