Revista care te menține sănătos

Digestie

Bolile inflamatorii cronice ale intestinului: boala Crohn si rectocolita hemoragica

2 noiembrie 2017
Share

Bolile inflamatorii cronice ale intestinului se intalnesc la 5 persoane din 100.000 anual si afecteaza in mod egal ambele sexe. Aproximativ 10% dintre persoanele afectate au rude cu aceste boli.

Cauza este partial elucidata si complexa, insa cea mai plauzibila este cea a unui sistem imunitar deficitar, care apare la persoanele cu predispozitie genetica, raspuns al interactiunii dintre factorii de mediu, agentii microbieni (flora intestinala deficitara) si sistemul imunitar intestinal.

O alta cauza a bolilor inflamatorii intestinale destul de frecvent intalnita este fumatul, in ceea ce priveste boala Crohn. Pentru rectocolita hemoragica, acesta este un factor protector. Cele doua boli au multe elemente comune si cateva diferente referitoare in principal la afectarea anatomica, precum si la complicatiile posibile.

 

· Rectocolita hemoragica

Afecteaza rectul si urca, mai mult sau mai putin, si la nivelul colonului, fara sa ajunga niciodata la intestinul subtire si la nici un alt segment al tubului digestiv. Simptomele depind, in general, de localizarea leziunilor, dar sunt reprezentate in special de diareea cu sange, cu evolutie progresiva, asociata, eventual, cu dureri abdominale.
Examinarile biologice sunt nespecifice: apar doar semne de inflamatie si de anemie, examenele microbiologice ale scaunului sunt negative, iar dozarea pANCA (anticorpi anti-citoplasma responsabili de producerea de radicali de oxigen toxici) este pozitiva la doua treimi dintre pacienti.

Colonoscopia totala face si diagnosticul diferential cu boala Crohn, fiind examenul-cheie pentru diagnostic si poate identifica leziuni multiple, fara interval de mucoasa sanatoasa, ulceratii.

Evolutie si complicatii

Este o boala cronica (cu o durata mai mare de 6 luni), cu evolutie in pusee (mai multe episoade), cu extindere anatomica a leziunilor posibile de la un puseu la altul, iar aproximativ 20-30% dintre persoanele afectate vor fi operate la un moment dat. Complicatiile ce pot aparea sunt denutritie, megacolon toxic, perforatie, tromboza venoasa profunda sau cancer de colon ori rectal. Speranta de viata este similara cu cea a populatiei generale.

·  Boala Crohn

Este o boala inflamatorie care poate afecta tubul digestiv in ansamblu, de la cavitatea bucala pana la anus (cu localizare mai frecventa la nivelul colonului si al anusului). Simptomatologia bolii Crohn depinde de localizarea leziunilor, dar este dominata de diareea cronica, cu evolutie progresiva, asociata cu dureri abdominale. Examenul clinic efectuat de medic este deseori putin relevant, cu exceptia examenului proctologic (examinarea de spacialitate a canalului anal si a rectului) care poate evidentia leziuni specifice.

Explorarile biologice sunt nespecifice si evidentiaza doar o inflamatie si o anemie, iar examenele microbiologice ale scaunului sunt negative.

Colonoscopia totala este examenul-cheie pentru diagnosticul bolii Crohn si indica leziuni discontinue, ulcerate sau neulcerate si se pot efectua biopsii multiple din zona afectata si din zona sanatoasa. Sunt recomandate si alte investigatii, precum un examen histologic ce indica o inflamatie cronica si un infiltrat cu PMN (celule care lupta impotriva antigenelor) caracteristica pentru bolile inflamatorii cronice ale intestinului. Se mai pot efectua si o tomografie computerizata sau un RMN, ori se poate utiliza videocapsula endoscopica pentru intestinul subtire ce poate fi de folos in anumite situatii.

Evolutia si complicatiile bolii Crohn

Ca si rectocolita hemoragica, boala Crohn este o boala cronica ce evolueaza in pusee si pot aparea diverse complicatii de la un puseu la altul. Aproximativ 70% dintre pacienti vor suferi o interventie chirurgicala la un moment dat pentru o complicatie a bolii. Recidiva dupa o operatie este foarte frecventa. Speranta de viata este usor diminuata, raportat la populatia generala. Se poate complica cu abcese, tromboza venoasa profunda, denutritie, cancer colorectal, posibil si de intestin subtire si anus.

Roxana Mateescu
Studenta anul VI
UMF „Carol Davila” Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.