Indigestia este o grupare de simptome ce se manifesta cu disconfort abdominal aparut in timpul mesei sau la distanta dupa masa. Senzatia de plenitudine in etajul abdominal superior, durerile abdominale, balonarea, senzatia de arsura in capul pieptului, refluxul, regurgitatiile, greata fac parte din „recuzita” indigestiei.
Aceasta poate avea cauze multiple. Este influentata de stilul de viata, de starea emotionala din timpul mesei, dar si de anumite probleme de sanatate aflate deja in derulare. Alcoolul, cofeina, fumatul, grasimile animale, in special prajite, mancarurile grele, condimentele in exces, bauturile carbogazoase, cantitatea prea mare de alimente consumata la masa sau in graba, toate sunt elemente ce pot declansa indigestia. Gastrita, ulcerul, litiaza biliara, sindromul de intestin iritabil, pancreatita si ocluzia intestinala se asociaza cu indigestia.
Putin si des
Indigestia se previne acordand atentie zi de zi stilului de viata, renuntand la fumat si consum de alcool in exces, evitand automedicatia cu antiinflamatoare nesteroidiene in exces, practicand exercitii fizice in mod regulat. Chiar si modul in care mancam are o influenta cumulativa covarsitoare in timp. De multe ori, oamenii cred ca au de ales intre cantitate si varietate cand vine vorba despre indigestie. In realitate, la aceeasi masa, ambele variante sunt rele. Si cantitatea mare duce la indigestie, dar si varietatea prea mare de alimente consumata in timp scurt.
Cum se trateaza
Cand indigestia apare ocazional si ca urmare a stilului de viata, este indicat sa se actioneze asupra factorilor declansatori. Recomandarile in acest caz sunt:
- Mancati cinci mese mici si dese, in locul a trei mese copioase;
- Evitati discutiile in contradictoriu la masa;
- Alegeti preparate usoare;
- Evitati cafeaua, ceaiul, bauturile carbogazoase;
- Luati cina cu trei ore inainte de culcare.
Cand simptomele sunt de durata sau sunt foarte suparatoare, se administreaza medicatie antiacida.
Cand mergem la spital?
Durerile acute, intense, aparute brusc, care cresc in intensitate sunt un semnal de alarma. Daca indigestia dureaza mai mult de doua saptamani, daca se produce pierderea in greutate sau daca apar varsaturi sangvinolente sau frecvente si scaune modificate, de culoare inchisa, trebuie mers la camera de garda sau in serviciul de gastroenterologie. Recomandarea este valabila si daca apar dificultati la inghitire, ce se agraveaza progresiv, sau daca se instaleaza starea de oboseala, dispneea, palpitatiile, regurgitatia severa de fluide sau de alimente solide.
Categorii de persoane predispuse la indigestie
Persoanele care se confrunta cu tulburari ale sistemului gastrointestinal, care au suferit interventii chirurgicale la acest nivel, cele care iau antiinflamatoare sau fier oral sunt mai predispuse la indigestie. In aceeasi situatie se afla si persoanele consumatoare de alcool sau cele care experimenteaza situatii de viata tensionate. La fel si persoanele care fumeaza mult si cele care trec brusc de la o alimentatie preponderent vegetariana la o alimentatie bogata in preparate de carne.
Persoanele care ajung de sarbatori la spital se confrunta de obicei cu: indigestie, agravarea sau acutizarea anumitor afectiuni gastrointestinale, precum gastritele, sindromul de colon iritabil, colecistitele si, mai rar, pancreatita.
Sarbatori fara probleme de sanatate
Daca vreti sa aveti sarbatori ferite de probleme digestive, puteti apela la urmatoarele trucuri:
- Mancati putin si des.
- Faceti o plimbare dupa masa.
- Daca sunteti gazde, inspirati-va anul acesta si din bucataria vegetariana.
- Evitati consumul excesiv de alcool si de bauturi carbogazoase.
- Amintiti-va ca este o sarbatoare a sufletului, nu a stomacului, iar iertarea desertului va rafineaza spiritual.
Alcoolul poate fi un factor declansator al indigestiei si in cantitate mica. Insa, de cele mai multe ori, excesul de alcool este cel care pune probleme, si nu acel firesc pahar cu vin de la masa de sarbatoare.
Text: Elena Coroianu
Consultant: Dr. Ruxandra Plesea
Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Clinica Ponderas