Revista care te menține sănătos

Digestie

O afectiune putin cunoscuta, dar frecventa – boala Crohn

13 martie 2023
Share

Boala Crohn este o afectiune inflamatorie intestinala care determina inflamatia si ulceratia tubului digestiv. Boala Crohn poate afecta orice portiune a tubului digestiv, dar are predilectie pentru partea terminala a intestinului subtire (ileon) si intestinul gros (colon).

Colita ulceroasa (rectocolita ulcerohemoragica) care conduce la inflamarea colonului si/sau a rectului, are manifestari clinice asemanatoare, de aceea, cele doua afectiuni sunt frecvent confundate.

Boala Crohn poate aparea la orice varsta, dar debutul este mai frecvent la tinerii cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani si rar poate debuta in copilarie.

Factorii de risc pentru boala Crohn

Boala Crohn nu are o cauza cunoscuta! Totusi, studiile arata ca boala Crohn, ca si alte boli inflamatorii intestinale, este produsa de o reactie anormala a sistemului imunitar la bacteriile aflate in intestin si care nu produc in mod obisnuit boli. De asemenea, bacteriile si virusurile care produc boli patogene pot juca un rol in aparitia bolii Crohn. Printre factorii de risc ai acestei boli digestive se numara:

  • Varsta tanara;
  • Originea rasiala – albii au cel mai mare risc;
  • Istoricul familial – rudele prezinta un risc de 7-20 ori mai mare de a face boala;
  • Locuitorii zonelor urbane sau/si ai tarilor industrializate sunt mai expusi la boala;
  • Fumatul.

Simptomele care anunta boala Crohn

Simptomele principale ale acestei boli inflamatorii intestinale includ:

  • Dureri si crampe abdominale;
  • Sange in scaun;
  • Diaree – unii pacienti pot avea 10 pana la 20 scaune pe zi. Boala Crohn poate cauza uneori hemoragii in scaun;
  • Pierderea poftei de mancare (anorexie);
  • Febra – febra mare poate semnala complicatii care implica o infectie;
  • Pierderea in greutate – simptomele recurente precum diareea si anorexia pot duce la pierderi de greutate
  • Scaderea numarului de globule rosii (anemia) – inflamatia intestinala sau nivelul scazut de fier in sange, produs de scaunele hemoragice, pot duce la anemie;
  • Ulcer – boala Crohn incepe cu zone mici, imprastiate pe suprafata intestinului. Aceste zone dureroase evolueaza in ulceratii care penetreaza adanc si uneori perforeaza peretii intestinului.
  • Pacientii cu boala Crohn severa pot manifesta oboseala cronica, artrita, inflamarea ochilor, boli de piele, inflamarea ficatului, deficit de vitamina B12 etc.

Boala Crohn – Metode de diagnosticare

Diagnosticul cert este pus de colonoscopie cu biopsia leziunilor si examinarea anatomopatologica a acestora. Colonoscopia este mai precisa decat radiografia cu bariu la detectarea ulcerelor mici sau a zonelor mici de inflamare a colonului si a zonei terminale a ileonului. Acesta este cel mai sensibil test pentru diagnosticul bolii Crohn. In timpul procedurii, se preleveaza o bucata de tesut (biopsie) pentru analiza anatomopatologica.

Pentru a depista boala Crohn se mai pot utiliza: irigografia (radiografia cu bariu introdus prin clisma a intestinului gros) si radiografia intestinului subtire. Aceasta din urma examineaza portiunea intestinului care nu poate fi vazuta la colonoscopie. Aceasta analiza poate localiza zonele ingustate sau inflamate in intestinul subtire care se vad in boala Crohn. Tomografia computerizata (CT) poate ajuta la detectarea abceselor. Analiza sangelui poate evidentia prezenta anemiei sau semne de infectie.

Posibile complicatii care pot aparea in boala Crohn

Factorii care pot face ca simptomele bolii Crohn sa se exacerbeze includ:

  • Anumite medicamente sau infectii;
  • Modificari hormonale;
  • Schimbarile stilului de viata, inclusiv stres marit;
  • Fumatul.

Printre complicatiile digestive care pot aparea se numara: boala stenozanta, responsabila de ocluzia ce apare in boala Crohn, formarea de abcese, fistule si mai rar perforatii in peritoneul liber, hemoragia, cancerul colorectal (exista un risc crescut in atingerile colonice extinse si evolutia prelungita a bolii), cancerul intestinului subtire.

Tratamentul pentru boala Crohn vizeaza ameliorarea simptomelor!

Scopul tratamentului medical pentru boala Crohn este de a reduce inflamatia care determina simptomele si de a induce remisiuni de durata lunga.
Pacientii cu simptome medii sau usoare nu necesita tratament. Pacientii a caror boala e in remisie (simptomele sunt absente) pot de asemenea sa nu necesite tratament. Medicamentele antiinflamatoare sunt de multe ori primul pas in tratamentul bolii Crohn.

In plus fata de controlul inflamatiei, anumite medicamente pot ajuta la usurarea simptomelor. In functie de severitatea bolii Crohn, se pot utiliza antidiareice, laxative, analgezice, suplimente de fier, injectii cu vitamina B-12.

Masurile care trebuie luate pentru reducerea severitatii afectiunii si ameliorarea manifestarilor:

  • administrarea corecta a medicatiei prescrise;
  • renuntarea la fumat;
  • limitarea consumului de produse lactate (acestea pot produce diaree, dureri abdominale si flatulenta);
  • scaderea consumului de grasimi si cresterea celui de fibre; se vor evita fasolea, varza si broccoli, sucul proaspat de fructe si fructele (in special citricele), mancarea condimentata, alcoolul, cafeina si bauturile acidulate. Sunt indicate mese frecvente 3-6/zi si in cantitate mica;
  • utilizarea antibioticelor numai la sfatul medicului;
  • evitarea utilizarii antiinflamatoarelor nesteroidiene pentru calmarea durerilor abdominale;
  • evitarea stresului: exercitii regulate, yoga, masajul sau meditatia, exercitii progresive de relaxare, respiratia profunda, hipnoza pot ajuta.

Nu se poate realiza profilaxia bolii Crohn, deoarece pana in prezent nu este cunoscuta cauza exacta a bolii.

Lucia Comanescu
Consultant: Dr. Gabriel Berindei
Medic specialist medicina interna
Tel. 0744 895 169

Nota pentru articolul «O afectiune putin cunoscuta, dar frecventa – boala Crohn»:3.71/ 5 (7 voturi)
#tags   \   ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate