Revista care te menține sănătos

Digestie

Gastrita, efect neplacut al stresului

Dr. Ramona Constantinescu, medic medicina de familie
14 noiembrie 2023
Share
Gastrita, efect neplacut al stresului

Gastrita este o afecțiune răspândită. Se întâmplă să auzim pe cineva zicând că are arsuri. Ei bine, acesta este doar unul din semnele gastritei. Este important să înțelegem în ce constau simptomele acestei afecțiuni, pentru a putea face o diferență între o gastrită și alte boli ce afectează abdominal superior și anume: boli ale vezicii biliare sau ale pancreasului.

Gastrita reprezintă o inflamație acută sau cronică a mucoasei gastrice. Această inflamație duce la apariția de leziuni ce pot avea o evoluție variabilă, de la autocicatrizare până la complicații grave cum ar fi hemoragia sau perforația.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin. Ajută la menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Gastrita, simptome

Adesea, gastrita nu prezintă simptome. Alteori, gastrita se manifestă printr-o senzație de arsură în partea superioară a abdomenului, numită pirozis, sau prin greață, vărsături și durere în capul pieptului. Durerile sunt accentuate de mesele copioase sau de alimentele excitante, cum ar fi cafeaua, alcoolul, substanțele grase sau acre, mâncărurile grele, prăjelile.

De ce am arsuri la stomac?

Există numeroase cauze ale arsurilor la stomac, cele mai frecvente fiind reprezentate de consumul de alcool, anumite medicamente (spre exemplu aspirina, analgeticele, AINS – antiinflamatoarele nesteroidiene, dar și cele steroidiene), abuzul de cafea, consumul alimentelor prea reci sau prea fierbinți, înghițirea accidentală a unor substanțe caustice, anumite boli infecțioase, stresul.

Multe gastrite sunt produse de microbul denumit Helicobacter pylori, care populează stomacul. Atunci când este prezent, acest microb poate duce la gastrită, ulcer gastro-duodenal și în timp, la cancer gastric. Există așa numita gastrită atrofică, care apare după ani de evoluție a unei gastrite cu Helicobacter Pylori și este un factor de risc major pentru apariția cancerului gastric. Acesta este unul dintre motivele pentru care gastrita nu este o afecțiune de neglijat și trebuie tratată corespunzător.

gastrită,

Consultă medicul dacă ai simptome de gastrită

Atunci când ne confruntăm cu simptomele de mai sus, trebuie consultat medicul gastro-enterolog sau internist care ne va sfătui să facem un set de analize. Cea mai sigură metodă pentru a depista o gastrită este o endoscopie digestivă superioară. Endoscopia poate face diagnosticul diferențial cu alte boli ce au simptomatologie asemănătoare, de la nivelul esofagului, stomacului sau duodenului.

Un alt avantaj al endoscopiei, este acela că poate stabili din timp, gradul în care o gastrită are risc de a evolua către un cancer gastric.

Tratament gastrită

Tratamentul pentru gastrită este variat. De la o dietă care să respecte consumul alimentelor permise și interzise până la tratamentul medicamentos.

Tratament medicamentos pentru gastrită

Tratamentul medicamentos constă în antibiotice pentru eradicarea infecției cu Helicobacter pylori, medicamente care să controleze secreția gastrică acidă – medicamente antisecretorii, medicamente protectoare ale mucoasei gastrice (sucralfat) și substanțe ce neutralizează secreția de suc gastric-medicamente antiacide.

Tratament naturist pentru gastrită

Acesta nu este curativ ci doar adjuvant în tratarea unei gastrite, alături de tratamentul medicamentos și de dietă. Este vorba de ierburile și rădăcinile cu efect calmant, cicatrizant și de refacere a finelor straturi de protecție de pe pereții stomacului. Printre acestea sunt obligeana, coada șoricelului, menta și pelinul.

paste, gastrită,

Regim alimentar recomandat în gastrită

Alimente permise în dieta persoanelor cu gastrită

 • Făinoase – Fainoasele albe bine preparate termic. Este permisă mămăliga, dar foarte bine fiartă și nu foarte sărată;
 • Carne – Carnea slabă de vacă, pui sau porc fără grăsime și peștele alb;
 • Brânzeturi – Brânză dulce de vaci, urdă și cașul nesărat;
 • Ouă – Ouăle, numai fierte și moi;
 • Legume – Legumele permise sunt dovleceii, cartofii, morcovii, mazărea;
 • Fructe – Sunt permise fructele dulci, nu citricele;
 • Grăsimi – Sunt recomandate untdelemnul, gălbenușul de ou, margarina, untul proaspăt;
 • Băuturi – Lapte, ceai, suc de fructe dulci (nu citrice);
 • Dulciuri – Dulciurile permise sunt sucurile de fructe, frișca, compotul, budincile din făinoase și dulciurile pe bază de brânză de vaci;
 • Zahăr – Este permis zahăr cu moderație și mierea.

Alimente interzise în regimul persoanelor cu gastrită

 • Făinoase – Pâinea, atât cea neagră, cât și cea albă;
 • Carne – Carnea grasă, pielea de pui, carnea afumată, mezelurile, vânatul, conservele de carne, șnițelul, micii, tocaturile și piftia, carnea de pește gras, peștele prăjit sau marinat, precum și cel afumat sau conservat;
 • Brânzeturi – Brânzeturile fermentate, sărate sau conservate;
 • Ouă – Ouăle prăjite sau cele fierte tari;
 • Legume -Legumele tari și crude, cum ar fi ridichile, castraveții, varza, guliile, ceapa, conopida, usturoiul, murăturile;
 • Fructe – Nucile, migdalele, alunele, fisticul;
 • Materii grase – Untură, slănină, margarină sărată, grăsimile prăjite, smântana acră, untul sărat sau seul;
 • Băuturi – Lichiorurile, romul, țuică, sifonul, apa minerală, siropurile, rachiul, cafeaua neagră. Este de asemenea interzis să consumați băuturi prea reci sau prea calde;
 • Dulciuri – Dulciurile interzise sunt aluaturile dospite, înghețata, aluaturile calde, prăjiturile cu fructe acre, gemul și dulceața. Este bine să fie evitate acadelele și zahărul ars.
 • Fumatul este interzis cu desăvârșire!
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.