Revista care te menține sănătos

Digestie

Toamna, anotimpul ulcerului

Dr. Claudia Vasiliu, medic primar gastroenterologie, director medical Spitalul Orasenesc Panciu
21 septembrie 2023
Share
Toamna, anotimpul ulcerului

Ulcerul gastroduodenal reprezinta o leziune a mucoasei (invelisul interior al stomacului si duodenului), o pierdere de substanta, ce rezulta dintr-un dezechilibru intre factorii de aparare ai mucoasei gastroduodenale (celule epiteliale, secretia de mucus si bicarbonat, fluxul sangvin al mucoasei) si factorii de agresiune.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin; recomandat pentru menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Factorii etiologici implicati in aparitia ulcerului sunt acidul clorhidric; refluxul duodenogastric; bacteria Helicobacter pylori; alcoolul; fumatul; unele medicamente; stresul; factorii genetici (risc mai mare la rudele de gradul I si la persoanele cu grupa sangvina O). Clinic, ulcerul gastroduodenal se caracterizeaza prin durere in etajul abdominal superior, indeosebi in epigastru (sub stern sau, popular, „in cosul pieptului”), uneori periombilical, ce poate iradia posterior (in spate).

Ulcerul gastroduodenal, simptomele

Pacientul mai poate acuza: varsaturi (de obicei dupa masa, abundente, care uneori pot calma durerea si atunci sunt provocate voluntar de cel in cauza), greata, eructatii. La examinarea abdomenului, la palparea portiunii superioare este prezenta o sensibilitate crescuta. Durerea are intensitate variabila, descrisa ca arsura, crampa, torsiune sau distensie ori foame dureroasa. Intensitatea durerii poate fi apreciabila in ulcerele vechi, cele complicate prin perforatie sau penetrare in pancreas. Durerea dispare, de obicei, dupa instalarea unei hemoragii digestive.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Carboment; supliment alimentar pe bază de carbune activat, un ajutor preţios în caz de indigestie, flatulenţă şi spasm abdominal.

ulcerul gastroduodenal

 Durere, mancare, calmare

Periodicitatea descrie durerea episodica la pacientii cu ulcer gastroduodenal, si anume, perioada din zi sau a anului cand apar puseele dureroase (mica si marea periodicitate). Mica periodicitate se refera la ritmicitatea durerii legata de mese. De exemplu, aparitia durerii dupa ingestia de alimente, la 30 de minute-o ora, urmata la un anumit interval de calmarea acesteia in ulcerul gastric, respectiv secventa durere-mancare-calmare. In ulcerul duodenal, durerea apare la 2-3 ore postprandial. Intervalul de timp din zi cat durerea este prezenta constituie variatia diurna. Atat variatia diurna, cat si periodicitatea fac parte din prezentarea bolii ulceroase. Variatia diurna in cazul ulcerului duodenal se refera la aparitia durerii predominant nocturn, intre 11 noaptea si 2 dimineata, cand secretia de acid este maxima si stomacul este gol.

 Tot ce trebuie sa stiti despre endoscopia digestiva superioara

Durerea dispare spontan

In sine, periodicitatea se refera la situatia in care pacientul acuza durere de ceva timp. De exemplu, cateva saptamani sau luni, dupa care durerea dispare spontan fara/sau cu tratament, timp de cateva saptamani sau luni si apoi reapare. Momentul cand durerea dispare semnifica vindecarea ulcerului, reaparitia durerii semnalizand recidiva ulcerului. In fazele initiale ale bolii, perioadele de activitate dureroasa a bolii sunt in medie de 1-6 saptamani, iar cele de acalmie, de luni sau chiar ani. La unii bolnavi, aceasta periodicitate are un aspect sezonier, si anume apare primavara si toamna.

 Helicobacter pylori: tratament

ulcer, ulcerul gastroduodenal

Ulcerul gastroduodenal, mai frecvent primavara si toamna

Literatura medicala demonstreaza frecventa crescuta a bolii peptice ulceroase in timpul toamnei si primaverii. Cresterea numarului de prezentari la medic si de internari pentru ulcer peptic toamna ar putea fi explicata prin modificarile alimentatiei si stilului de viata specifice acestei perioade, respectiv nerespectarea orarului meselor si a unei diete echilibrate, consumul crescut de alimente prajite sau picante, stresul accentuat, abuzul de alcool si fumatul excesiv. Aceste dezechilibre ale alimentatiei si stilului de viata apar in contextul activitatilor agricole specifice perioadei, precum si inceputului anului scolar/universitar, care solicita mult mai mult organismul deja obosit.

De asemenea, un studiu a demonstrat o frecventa mai mare in luna octombrie a testelor pozitive pentru bacteria Helicobacter pylori, cea care provoaca peste 80% dintre ulcere, frecventa neinfluentata de varsta, sex sau de aciditatea gastrica.

Se apreciaza ca o persoana adulta din zece poate dezvolta ulcer. In Romania, predomina ulcerul duodenal, fata de cel gastric, intr-un raport de aproximativ 3:1. Ulcerul duodenal este mai frecvent de patru ori la barbati (intre 20 si 45 de ani) decat la femei. Ulcerul gastric este de doua ori mai frecvent la barbati.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.