Gastrita este o afectiune de natura diversa si, de aceea, foarte raspandita, ce recidiveaza primavara si toamna. in sens strict, termenul de gastrita inseamna inflamatia acuta sau cronica a mucoasei gastrice, adica a stratului interior care acopera stomacul.
Stomacul este unul dintre primele segmente ale tubului digestiv care vine in contact cu alimentele si bauturile. Din aceasta cauza este foarte expus la eventuala actiune negativa a acestora. Asa cum spuneam anterior, cauzele care duc la declansarea unei gastrite sunt diferite si de gravitate variabila.
Fumatul, alcoolul, stresul, factori favorizanti ai gastritei
Unele obiceiuri nesanatoase, cum ar fi fumatul, consumul de bauturi alcoolice (indeosebi distilate), excesul de bauturi racoritoare acide sau cafea, consumul de mancaruri foarte fierbinti, prizele alimentare neregulate, excesive cantitativ si/sau extrem de rapide, fara o masticatie corespunzatoare, alimentele foarte condimentate, ca si stresul psihic exagerat si insuficient controlat sunt cateva din numeroasele cauze principale sau favorizante ale gastritelor.
Totodata, tratamentul cu unele medicamente (antiinflamatoare si analgezice mai ales, adesea administrate fara supraveghere medicala), infectiile bacteriene si virale duc la aparitia gastritelor. Toate cele enumerate actioneaza direct sau indirect (prin cresterea secretiei de acid clorhidric si scaderea calitatii/cantitatii de mucus protector) pe mucoasa gastrica, provocand inflamarea ei si o serie de simptome suparatoare.
Cum prevenim si tratam gastrita?
In consecinta, si tratamentul gastritelor trebuie sa se adreseze fiecarui agent etiologic, in functie de pacient si situatie. O prima masura de tratament, dar si de evitare a acestei afectiuni, o reprezinta tocmai indepartarea agentului cauzal, ceea ce se face relativ simplu daca este vorba de un obicei nesanatos.
De asemenea, exista reguli generale dietetice care trebuie respectate de toti pacientii cu gastrite, alaturi de intolerantele alimentare individuale pe care fiecare individ le cunoaste. Regimul alimentar in cazul gastritei, fara a fi restrictiv, asigura atat un control mai bun al simptomelor, cat si favorizarea scaderii inflamatiei mucoasei gastrice si a rezolvarii afectiunii.
Regimul alimentar specific gastritei, asa cum apare el astazi, este usor diferit de cel pe care il cunosteau bunicii sau parintii nostri. Unele alimente recomandate cu larghete in trecut pentru afectiunile stomacale, de exemplu painea prajita, sunt astazi interzise, deoarece s-a dovedit ca amplifica secretia agresiva de suc gastric si inrautatesc gastrita.
Recomandari in regimul alimentar al persoanelor cu gastrita
- Evitati condimentele iuti (inclusiv ceapa si usturoiul); de asemenea anumite mirodenii, cum sunt scortisoara sau cuisoarele!
- Inlaturati bauturile acide (mai ales de tip „cola”), cafeaua, cacaua fierbinte, bauturile alcoolice si fumatul!
- Eliminati cerealele integrale, inclusiv painea neagra, preferandu-se (pana la vindecare) painea alba veche de o zi (putin uscata, nu prajita), orezul decorticat, mamaliguta pripita din malai fin, pastele fierte bine!
- Evitati leguminoasele (fasolea, mazarea, lintea) care contin fibre si produc balonare!
- Evitati legumele si fructele crude (temporar, pana la solutionarea problemei), indeosebi daca este vorba de produse cu o aciditate ridicata sau foarte bogate in fibre cu actiune agresiva (varza, broccoli, rosii sau suc de rosii, castraveti, vinete, ardei grasi sau gogosari).
- Este de preferat ca fructele, daca sunt tolerate, sa fie cojite inainte de consum.
- Bananele sunt in general bine suportate.
- Sucurile de fructe acide (portocale, lamai) sunt interzise.
- Pentru a nu se renunta la aceste alimente nutritive se recomanda soteurile, supele-crème cu adaos de ulei sau unt, compoturile.
- Eliminati dulciurile concentrate care cresc secretia de acid clorhidric (gemuri, bomboane, ciocolata).
- Se pot consuma crème cu lapte si sufleuri.
- Un aliment sanatos si deloc agresiv este oul, dar fiert moale. El se poate adauga si in compozitia supelor;
- Dintre preparatele lactate, in functie de toleranta, se recomanda laptele dulce, branza de vaci si in special urda;
- Se prefera carnea slaba, fara zgarciuri, eventual tocata (necondimentata) si preparata sub forma de perisoare;
- Evitati alimentele afumate de orice fel (compusii din fum solicita secretia gastrica clorhidropeptica), branzeturile tari, maturate, conservele, prajelile, rantasurile! Metodele gastrotehnice de baza raman fierberea si sotarea.
- Mancati des, de 3 ori pe zi, cu 2 gustari intre mesele principale, dar volumul acestora sa fie redus!
- Inainte de culcare se recomanda o mica gustare;
- Orarul meselor trebuie sa fie regulat, iar mancarea mestecata bine;
- Temperatura mancarurilor si a bauturilor trebuie sa fie apropiata de temperatura camerei.
Dieta alimentara in cazul gastritei reprezinta numai o parte a tratamentului acestei afectiuni. Sub indrumarea medicului curant si respectand regulile simple de viata si alimentatie, cele mai multe gastrite evolueaza pozitiv si se rezolva fara complicatii majore.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu,
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
nuca de cocos am voie sa consum? mentionez ca am gastrita hiperacida. Multumesc!
Buna ziua,
Puteti consuma nuca de cocos avand in vedere diagnosticul de gastrita. Este cunoscut faptul ca laptele de nuca de cocos este bogat in vitamine si substante nutritive. Acesta are un important rol in stimularea digestiei si a detoxifierii organismului. De asemenea laptele din nuca de cocos este un remediu eficient in calmarea durerilor si a disconfortului intalnite in gastrita.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua mama mea are 56 de ani si a fost diagnosticata cu gastrita si ia dat un tratament cu nolpaza si eubiotic iar dupa sa ia controloc…I sa facut analize la scaun si iau iesitt pozitive…dar pe dansa tot o doare stomacu..ce poate face in cazul asta??? Mentionez ca a fost si diagnosticata cu HC la ficat dar e persistenta nu activa…trat d la stomac nu ii afecteaza ficatu??
Buna ziua,
Din datele relatate de dumneavoastra deduc ca mama a fost diagnosticata cu infectie cu Helicobacter Pylori. Aceasta infectie este una din cauzele cele mai frecvente de gastrita sau ulcer si necesita tratament cu antibiotice. Ca sa nu fie afectat ficatul in timpul acestui tratament va recomand sa ii luati mamei si un hepatorpotector.
Dr. Alin Popescu
buna ziua, acum 2 saptamani ma gasit cu gastrita, sunt in spania lucrez la un hotel ospatar ce asi putea sa mananc lucrez 11 ore pe zi si termin noaptea tarziu nu stiu ce sa fac, multumesc….
Buna ziua,
In cazul dumneavoastra trebuie excluse toate alimentele care agreseaza mucoasa gastrica. Pe de alta parte trebuies a aveti grija la faptul ca alimenele care nu va fac rau ca atare va pot face rau in urma diferitelor modalitati de preparare( prajeli). In principiu se recomnda in cazul gastritei 4-5 mese pe zi mai reduse cantitativ pentru a nu suprasolicita stomacul (stiu ca acest lucru este dificil avand in vedere meseria dumneavaostra insa chiar si asa trebuie sa va straduiti pe cat posibil sa mancati la ore fixe). Trebuie sa aveti grija sa mestecati foarte bine alimentele si sa nu mancati pe fuga pentru a scadea travaliul gastric. Se vor evita urmatoarele: condimentele iritante (piper, ardei iute, mustar), alcoolul, ceapa, usturoiul, fructele cu coaja tare sau samburi, ducliurile concentrate, grasimile, fumatul, alimentele insuficient preparate termic, prajelile, rantasul cat si alimentele prea reci sau prea calde.
Dr. Alin popescu
Buna ziua. Am fost diagnosticata cu Helicobacter Pylori.Asta inseamna ca am gastrita? Trebuie sa tin acelasi regim ca la gastrita? Multumesc frumos.
Buna seara,
Faptul ca aveti o infectie cu H. Pylori nu inseamna in mod obligatoriu ca aveti gastrita. Nu cred ca este necesar sa tineti un regim insa cred ca este bine sa va feriti de orice fel de exces alimentar. Cu alte cuvinte va recomand sa evitati carnea grasa, mancarurile condimentate, cafeaua, alcoolul, prajelile, bauturile carbogazoase si mancare tip fast-food. Daca respectati aceste reguli de bun simt nu vor fi probleme.De asemenea nu uitati sa mergeti periodic la medical gastroenterolog.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua, In urma cu 2 zile am fost diagnosticata cu gastrita.( am varsta de 18 ani) Mi s-a prescris un regim alim. si medicamente(2) ibutin si emanera 40 mg , timp de 10 zile. sunt nelamurita in anuminte privinte: ma pot vindeca complet de aceasta boala sau eu doar o „intretin” sa nu se agraveze? cand o sa mai pot manca normal? stiu in ce consta regimul, consider ca este foarte greu mai ales in contextul in care sunt fumatoare, obisnuita sa beau in fiecare zi cola iar dulciuri/cipsuri/popcorn macam de 2–3/saptamana,,,,,
Buna ziua,
Va puteti vindeca de aceasta boala doar daca urmati tratamentul asa cum a fost indicat la care se adauga regimul alimentar. Si dupa terminarea perioadei de gratie trebuie sa renuntati la bauturile gazoase dulci si la fumat. In caz contrar in viitorul apropiat va veti confrunta cu reaparitia simtpomelor neplacute ale gastritei si ulterior puteti avea de a face chiar cu un ulcer.
Dr. Alin Popescu
CABINET MEDICAL DOBRU DANIELA TARGU MURES – O FABRICA DE
FACUT BANI PE SPINAREA OAMENILOR SUFERINZI. DOCTORI CARE-SI IMPING PACIENTII
UNUL ALTUIA SA SE CAPATUIASCA, ECOGRAFII LA PRETURI MAI MARI DECAT C.T. INTR-UN
CUVANT JAF PE FATA . NU RECOMAND ACEST CABINET. PTR DNA DR DOBRU FACTORUL UMAN
NU EXISTA. O SA VA CONVINGETI DE ASTA.
Buna ziua d-le doctor
Am citit tot ce e de stiut despre gastrita,cauze,dieta,factor favorizanti,stil de viata, etc si tot nu reusesc sa inteleg ceva..Am fost diagnosticata cu gastrita cronica usoara acum multi ani.De ce sunt confuza?Nu am obiceiuri proaste ,nu am fumat niciodata, nu beau alcool,cafea, sau alte bauturi acidulatea ci doar apa,nu mananc prajeli, carne,junk food, dulciuri..In conditiile astea cum poti avea o gastrita?Daca e de vina stresul, ce ma fac daca sunt o fricoasa din fire, o anxioasa, imi fac griji prea multe si control freak? Va trebui sa tin regimul pt.gastrita toata viata impreuna cu sedative?
Multumesc
Buna ziua,
In conditiile acestea va trebui sa fiti atenta la ceea ce mancati ca si pana acum si sa luati pansament gastric. Din pacate exista persoane ca dumneavoastra care in ciuda unui regim de viata echilibrat (cu exceptia faptului ca sunteti o fire emotiva) pot avea tulburari gastrice. pe de alta parte ati fost testata pentru H. Pylori?
Dr. Alin Popesc
Buna ziua! Am si eu o intrebare
Aloe vera gel este bun pentru gastrita si helicobacter pilori
Buna ziua,
Daca vreti sa scapati de infectia cu HP mergeti la un gastroenterolog. Acesta o sa va recomnda o schema tintita de tratament si analize ulterioare pentru a verifica raspunsul la acesta. Tratamentele naturiste ajuta insa nu garanteaza eradicarea acestei infectii..
Dr. Alin Popescu
buna seara,
am fost diagnosticat cu gastrita si as dori sa stiu daca pot consuma popcorn?
Buna ziua,
Regimul igieno dietetic in cazul gastritei recomanda evitarea grasimilor, a prajelilor, a mancarurilor condimentate si iuti, a bauturilor acidulate, alcool, cafea. Atata timp cat nu ati remarcat ca va face rau consumul de popcorn puteti sa mancati.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua. Am 17 ani si am fost diagnosticat cu inceput de gastrita, iar pentru inceput doctorii mi-au spus sa am grija cu regimul alimentar daca vreau sa fiu sanatos, dar nu mi-au prescris niciun fel de medicament. Credeti ca daca respect regimul alimentar, voi scapa de gastrita intr-un an? Vreau sa va mai intreb daca sunt bune fructele de goji pentru gastrita, sau ce ar trebui sa mananc pentru a ma vindeca mai repede. Va multumesc.
Buna ziua,
Daca medicul nu a considerat necesar un tratament inseamna ca in cazul dumneavoastra regimul este suficient. Va recomand sa evitati mancarea tip fast-food, bauturile acidulate, dulciurile, prajeala, rantasul si mancarea foarte condimentata. Mancati cat mai multe legume si fructe preparate la cuptor si carne de pui, curcan si peste.
Dr. Alin Popescu
Am fost diagnosticat gastrita lichida, fierea nu functioneaza normal, ficatul este mărit, ce imi recomandări dați.
Buna ziua,
Sa mergeti la un medic gastroenterolog care o sa va recomand in mod sigur si un regim special.
Dr. Alin Popescu
Buna seara. In urma cu un an mi s-a confirmat faptul ca detin bacteria Helycobacter pylori . Am luat tratamentul cu doua antibiotice. Mai tarziu , dupa endoscopie, am aflat ca am gastrita, reflux biliar si reflux gastro-esofagian. Am luat tratament : venter, motilium, nolpaza + regim. Pentru scurt timp , simptomele au fost diminuate dar acum am din nou dureri. Ce imi recomandati?
Buna ziua,
In contextul acesta va recomand sa mergeti la medicul curant gastroenterolog pentru un consult. Infectia cu H.Pylori se poate sa reapara mai ales daca in familie exista purtatori.
Dr. Alin Popescu
Bună ziua,
Anul trecut în noiembrie am fost diagnosticată cu gastrita. Mi s a dat tratament cu pantoprazol pt doua săptămâni. A fost bine câteva zile, apoi au reapărut simptomele. Am ajuns din nou la spital, am primit același tratament dar de data asta pt o luna, dimineața și seara. De atunci e tot un „dute-vino”.. nu beau alcool decât f rar un pahar de vin, nu mănânc picant, nu am băut niciodată mai mult de un pahar de suc acidulat și ăsta poate de câteva ori pe an. Fumez in jur de 4 țigări pe zi. Sunt în faza de renunta și la fumat, în speranța că mă va ajuta. Ar mai fi de spus faptul ca în ultimii 5-6 ani, sunt într un stres continuu.
Problema mea ar fi ca sunt „dependenta ” de fructe. Nu as putea spune e ca îmi fac rău. .Din potriva. Este bine sa le consum în continuare?
Am uitat sa menționez ca, totul a început când am luat prima data tablete cu cofeina. De la a doua mi s a declanșat gastrita , deși le am luat după masa .. logic,nu am mai folosit , de moment ce nu îmi fac bine.
Întrebarea mea ar fi: cât de folositoare sunt ceaiurile în acest caz și Cum ar trebui consumate?
Mulțumesc anticipat.
Cu respect, E.L
Buna ziua,
V as recomanda sa faceti antigenul fecal pentru Helicobacter Pylori. Daca aceasta bacterie este prezenta atunci acest lucru ar putea explica reactivarea simptomatologiei.
Dr. Alin popescu
Buna seara. Mulțumesc pentru răspuns.
Am făcut analiza de sânge pt h. Pylori. A ieșit negativ. Probabil ca o alta „varianta” ar fi o endoscopie gastrica.
Mulțumesc încă o data. Numai bine .
Cu respect, Elisabeta Lentz
Buna dimineata,
La sfarsitul anului trecut am fost diagnosticat cu gastrita de reflux biliar in urma unei endoscopii. Testul pentru Helicobacter Pylori a iesit negativ. Am urmat timp de 3 luni tratament cu Venter si Omeprazol si regim alimentar. In timp ce iau tratamentul totul este OK. Problema este ca daca intrerup tratamentul dupa 3-4 zile simptomele reapar. Ce se poate face in acest caz? Nu-mi surade ideea de a lua medicamente in permanenta, mai ales ca nici 30 de ani nu am.
Multumesc mult!
Buna ziua,
Va recomand sa va adresati unui medic nutrionist specializat in alimentatia celor cu probleme gastrointestinale. In acest fel veti putea evita alimentele care sunt raspunzatoare pentru cresterea aciditatii gastrice.
Dr. Alin Popescu
cel mai bun medicament antibiotic narural prt hp este mierea de manuka
buna seara.am fost si eu diagnosticata cu helicobacter pylori acuma 2 saptamani prin testu de sange ,si doctorita mi-a tratament doar 10 zile si regim alimentar .intrebarea mea este dupa tratament pot reveni sa mananc si eu ca toata lumea?va multumesc
Buna ziua,
Testarea corecta pentru Helicobacter Pylori se face din fecale (Ag fecal). Cred ca ar trebui sa repetati aceasta analiza la cateva saptamani de la sistarea tratamentului.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua.va rog daca imi puteti raspunde si mie la o intrebare.in aprilie am fost diagnosticata cu helicobacter am tinuta aproape 13 zile tratamentu dat de doctorita plus un regim cam drastic si am slabit foarte tare, in loc sa imi revin mi-a fost mai rau am facut testu din nou ai mi.a trecut helicobacteru dar am facut gastrita si am luat de 1 luna jumate pantoprazol si epicogle deja 3 sticlute,plus regim .imi este foame dar in acelas timp greata si mananc foarte putin .fumez dar cam 7 la zi si cafea abea acum am inceput sa beau una dm foarte slaba.cum imi dau seama cand trece gastrita asta? Am fost foarte stresata acum mam mai calmat.e normal de la gastrita sa slabesc in halu asta? Va multumesc
Buna ziua,
O gastrita poate sa duca la scadere ponderala. Va recomand sa va lasati de fumat si de cafea in aceasta perioada (desi ideal ar fi sa lasati tutunul de tot) deoarece acestea pot duce la cresterea aciditatii gastrice ceea ce impedica vindecarea dumneavoastra.
Dr. Alin Popescu
Va multumesc pt raspunsul rapid si sincer.cum imi dau seama ca am scapat de gastrita asta? Se va vindeca sau voi ramane mereu asa cu ea 🙁 ? O seara buna va doresc si multumesc
Buna ziua,
Daca aceasta afectiune a fost rezolvata de catre terapia tintita atunci cel mai probabil nu veti mai avea simptomatologia suparatoare caracteristica acestei afectiuni. Gastrita are rezolvare insa pentru asta trebuie sa consultati un medic gastroenterolog.
Dr. Alin Popescu
Bună seara, dacă mă puteți ajuta și pe mine cu un sfat. Soțul meu în vârstă de 27 de ani A fost diagnosticat cu gastrita cu ani în urma . A fost internat în spital iar acum e plecat în anglia și au apărut durerile abundente de stomac. Și înainte de masa și după masă. A mers la farmacie și a luat pastile controloc gaviscon și în aceasta seara a cumpărat nexium deoarece controloc și gaviscon nu îl scăpa de durere. Nu poate merge la spital deoarece cu cunoaște limba și a rămas doar 3 săptămâni pana vine în tara și ar vrea sa scape de durere pt puținul timp pe care mai îl are pana când vine. Este fumător și au apărut și vărsături . Dacă ați putea sa ne ajutați și pe noi cu un sfat.
Mulțumim
Buna ziua,
In primul rand trebuie sa renunte la fumat, sa evite mancarea condimentata, grasimile, prajeala, bauturile acidulate si alcoolul. In al doilea rand avand in vedere simptomatologia actuala trebuie sa mearga cat mai repede la medic.
Dr. Alin Popescu