
Balonarea excesiva este din ce in ce mai frecventa in ultimul timp, in special din cauza dietei inadecvate, a nivelului crescut de stres, a unor medicamente si a expunerii la diverse substante daunatoare. In unele cazuri, balonarea excesiva poate fi simptomul anumitor afectiuni ascunse. Este unul dintre cele mai frecvente simptome ale candidozei, bolilor autoimune, alergiilor sau chiar al cancerului de stomac.
Exista mai multe cauze ale balonarii excesive, insa este important sa le cunoasteti si sa mergeti la medic pentru analize si investigatii, in special daca aceasta problema persista. Iata care sunt cele mai comune cauze ale balonarii excesive.
Tulburarile digestive
Cele mai multe persoane care sufera de tulburari gastrointestinale, precum sindromul de intestin iritabil, colita ulcerativa si boala celiaca se confrunta deseori cu balonarea, distensia abdomenului si alte probleme.
Retentia de lichide
Uneori, lichidele din corp se pot acumula, inclusiv la nivelul abdomenului. Acest lucru cauzeaza balonarea excesiva si cresterea temporara in greutate. De asemenea, puteti observa ca hainele si bijuteriile sunt mai stramte sau puteti observa umflarea si durerea articulatiilor. Retentia de lichide de la nivelul abdomenului se numeste ascita si poate fi semnul unei afectiuni grave. Aceasta este cauzata de o infectie abdominala, o boala de ficat si, mai rar, de cancer. Este important sa cunoasteti si alte semne ale insuficientei hepatice sau a hepatitei, precum icterul (ingalbenirea pielii si a albului ochilor) sau durerea abdominala.
In acest caz, poate fi de vina si cancerul de stomac. Insa, simptomele apar tardiv si includ, pe langa balonare, scaderea in greutate, indigestia, greata, varsaturile cu sange si durerea abdominala.
Retentia de apa si picioarele umflate: cauze si solutii
Deshidratarea
Daca ati consumat in exces alimente bogate in sare sau alcool, puteti deveni deshidratat si balonat. Este indicat sa consumati multa apa, 2-2,5 litri pe zi, pentru a va mentine hidratat si pentru a tine la distanta balonarea. Deshidratarea si dezechilibrul electrolitilor influenteaza digestia si determina aparitia multor simptome inconfortabile.
Atunci cand corpul incearca sa se recupereze in urma deshidratarii, mentine apa in exces pentru a preveni aceasta situatie. Mai mult, puteti observa ca sunteti constipat.
Feriti-va de alimentele care provoaca deshidratare
Constipatia
Constipatia este unul dintre cele mai frecvente motive de balonare. Aceasta cauzeaza mentinerea scaunului in intestin, ceea ce duce la intarirea abdomenului, durere, disconfort si gaze abdominale. Dieta necorespunzatoare este de vina pentru aparitia constipatiei. Este indicat sa introduceti in dieta multe fibre, sa beti multa apa, sa faceti exercitii fizice si sa evitati stresul.
Alergiile alimentare
De cele mai multe ori, alergiile alimentare sau intolerantele (precum intoleranta la lactoza sau gluten) sunt o cauza a balonarii excesive. Produsele alimentare care provoaca aparitia gazelor intestinale includ lactatele, produsele cu gluten (paste, paine) si unii carbohidrati nesanatosi.
Exista numeroase alergii alimentare (la fructe de mare, oua, alune etc.) si este necesar sa cunoasteti aceste cauze daca vreti sa tineti la distanta balonarea.
Infectiile
Puteti fi balonat daca aveti o infectie, in special la nivelul pelvisului sau al tractelor urinar si gastrointestinal. In cazul acesta, balonarea excesiva mai poate fi asociata si cu roseata, durere, umflarea ganglionilor sau febra.