Revista care te menține sănătos

Digestie

Colita ulcerativă, boala lumii moderne

Dr. Claudia Vasiliu, medic primar gastroenterologie, director medical Spitalul Orasenesc Panciu
14 decembrie 2023
Share
Colita ulcerativă, boala lumii moderne

Colita ulcerativă sau rectocolita ulcero-hemoragică este o afecțiune cronică a colonului, caracterizată prin inflamația învelișului intern al colonului (mucoasa) și apariția la acest nivel de mici pierderi de substanță sau ulcerații, cu producție de mucus și puroi. Aceste modificări determină durere abdominală și scaune frecvente.

Colita ulcerativă este rezultatul răspunsului anormal al sistemului imunitar. Respectiv, la pacienții care au colită ulcerativă, sistemul imun confundă unele substanțe componente din alimentele sau din bacteriile de la nivelul intestinului cu corpi străini, declanșând un veritabil atac împotriva lor. Când se întâmplă acest lucru, celulele albe, „soldații” organismului nostru, sunt trimise în număr mare la nivelul mucoasei intestinale, unde vor produce inflamație cronică și ulcerații.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

Colita ulcerativă, manifestări

Colita ulcerativă se manifestă cu diaree cronică și senzație imperioasă de defecatie, însoțite de dureri abdominale și prezența de sânge în scaun. Pacienții mai pot prezenta lipsa poftei de mâncare, scădere ponderala, astenie, fatigabilitate, iar la copii, retard de creștere. Boala evoluează cu exacerbări și perioade de remisiune, de absență a simptomatologiei.

Remisiunile pot dura luni sau chiar ani. Simptomele depind de gradul de extensie a bolii. În cursul unui episod de exacerbare, unii pacienți pot prezenta simptome extradigestive, precum: articulații dureroase și tumefiate, limitarea mobilității (artrită și spondilită anchilozantă), ulcerații la nivelul mucoasei bucale, noduli și ulcerații dureroase la nivelul pielii, hepatită, tromboză venoasă profundă, anemie (hemolitică autoimună).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Carboment; supliment alimentar pe bază de cărbune activat, un ajutor preţios în caz de indigestie, flatulenţă şi spasm abdominal.

Colita ulcerativă, cauze multiple, dar încă necunoscute

Cauza bolii este incomplet elucidată, fiind implicați mai mulți factori: genele moștenite de la părinți, sistemul imun al pacientului, precum și factori de mediu (dieta inadecvată, agenți infecțioși). Substanțele străine din mediu (antigene) pot fi cauza directă a inflamației sau pot stimula sistemul de apărare al corpului spre a produce o inflamație continuă necontrolată. Odată ce sistemul imun al pacienților cu boală inflamatorie cronică (BII) este „pornit”, nu știe cum să se mai „oprească” la momentul potrivit. La majoritatea pacienților nu s-au identificat factori declanșatori specifici ai reactivarilor bolii. Se consideră că stresul este un factor declanșator potențial.

Colita ulcerativă apare mai frecvent la nefumători și foști fumători și rar la cei operați de apendicită. Iar faptul că boală este mai des întâlnită în țările dezvoltate, cu un sistem sanitar bun, sugerează că reducerea expunerii la bacterii ar putea juca un rol.

Colita ulcerativă: trucuri și greșeli în dietă

Colita ulcerativă – diagnostic complex, complicații gave

Diagnosticul de colită ulcerativă se bazează pe istoricul medical, examenul fizic, testele paraclinice, endoscopice și imagistice. Diagnosticul diferențial trebuie să excludă în primul rând o diaree infecțioasă, dar și afecțiuni ca boala Crohn, cancerul rectocolonic, diverticulita, colita ischemică sau radică. Pacienții care au colită pot dezvoltă osteoporoză, din cauza medicației corticosteroide folosite pentru controlul bolii.

O altă posibilă complicație este colangita sclerozantă primitivă, afecțiune în care ductele biliare devin inflamate și suferă leziuni, manifestată prin prurit, icter și astenie.

Pacienții cu colita au risc crescut de a dezvolta cancer de colon, risc care crește cu durata bolii, astfel încât este obligatorie evaluarea colonoscopica periodică după 10 ani de vechime a bolii. Complicații de temut sunt megacolonul toxic și perforația.

Putem preveni cancerul de colon? Da, prin alimentație

Este important să înțelegem diferența dintre colita ulcerativă și boala Crohn. Aceasta din urmă poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal si toate straturile peretelui intestinal, pe când colita ulcerativă este limitată la colon si afectează doar mucoasa colonică.

Colita ulcerativa, boala lumii moderne

Colita ulcerativă – tratament medicamentos sau intervenție chirurgicală?

Deși nu există un tratament care să vindece colita ulcerativă, iar exacerbarile pot reapărea, opțiunile de tratament existente permit controlul bolii. Tratamentul pentru colită ulcerativă include modificarea dietei, tratament medicamentos și proceduri chirurgicale.

Este important ca pacienții să mențină o dietă sănătoasă și blândă, care să amelioreze simptomele și să permită înlocuirea nutrienților pierduți prin diaree și prin malabsorbtia secundară inflamației (proteine, minerale, vitamine, grăsimi). În plus, boala induce scăderea apetitului și crește nevoile energetice ale organismului.

Tratamentul mai poate include corecția deficitelor nutriționale prin administrarea de suplimente de vitamine și minerale (vitaminele D și B12, calciu, fier, ulei de pește), suportul florei intestinale normale prin probiotice.

Trebuie evitate anumite categorii de medicamente, de exemplu, antiinflamatoarele nesteroidiene, ce au efecte adverse gastrointestinale și favorizează apariția ulcerațiilor mucoasei. La 25-33% din pacienți, terapia medicală este insuficientă sau apar complicații, devenind necesar tratamentul chirurgical, care presupune îndepărtarea porțiunilor afectate din colon sau, în cazurile grave, chiar a colonului în întregime (colectomie segmentară, subtotală, totală).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.