Revista care te menține sănătos

Digestie

6 lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre intestin

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
20 mai 2020
Share
Exclusiv online
6 lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre intestin

Intestinul joacă un rol foarte important în buna funcţionare a organismului. Pe măsură ce alimentele consumate sunt procesate, intestinul absoarbe nutrienţii necesari funcţionării organismului, de la producerea de energie până la echilibrul hormonal, sănătatea pielii şi eliminarea toxinelor.

Mai mult, aproximativ 70% din sistemul imunitar este localizat la nivelul intestinului. Din acest motiv este necesar să mentineţi sănătatea acestuia. Intestinul transmite diverse semnale. Iată care sunt.

Eliminarea scaunului este programată?

Eliminarea normală a scaunului poate apărea oricând, de la 3 ori pe săptămână până la de 3 ori pe zi. Fiecare intestin este diferit. Pot fi necesare între 24 şi 72 de ore pentru ca alimentele să se „mişte” prin tractul digestiv. Mâncarea ajunge în colon (intestinul gros) după 6-8 ore. Deci nu este necesar să vă forţaţi atunci când mergeţi la toaletă. Acest lucru este chiar contraindicat, deoarece poate favoriza apariţia hemoroizilor.

Dacă nu aveţi scaun mai mult timp, înseamnă ca suferiţi de constipaţie. Aceasta are mai multe cauze, precum deshidratarea, ingestia insuficientă de fibre sau chiar afecţiuni ale tiroidei. Asiguraţi-vă că beţi multă apă şi consumaţi o cantitate mare de fructe şi legume proaspete pentru a evita constipaţia.

Alimentele procesate sunt „invadatori”

Alimentele procesate pot cauza inflamaţie la nivelul mucoasei tractului gastrointestinal, exact în locul unde sunt absorbiţi nutrienţii. Intestinul poate să nu recunoască alimentele consumate ca fiind digerabile, ci mai degrabă să le perceapă ca pe un „invadator”.

Acest mecanism poate stabili un răspuns inflamator în care corpul luptă practic împotriva acestor alimente cu substanţe artificiale ca şi cum ar fi prezentă o infecţie. Consumul alimentelor integrale, al fructelor şi legumelor proaspete, dar şi carnea neprocesată, poate diminua stresul cauzat la nivelul întregului organism.

Intoleranţa la gluten: ştiţi care sunt simptomele?

Glutenul poate fi dăunător

Dacă aveţi anumite simptome şi nu ştiţi exact cauza, aţi putea lua în considerare şi intoleranţa la gluten. Glutenul creşte permeabilitatea intestinală chiar dacă nu suferiţi de boala celiacă. Acest lucru înseamnă că particulele de alimentele nedigerate şi compuşii toxici, dar şi bacteriile pot trece de mucoasa lezată a intestinului şi ajunge în circulaţia sangvină. Apoi, rezultatul poate consta în apariţia inflamaţiei generalizate sau a unei boli.

Este indicat să eliminaţi glutenul din alimentaţie pentru cel puţin o lună şi apoi să-l reintroduceţi în dietă pentru a observa ce manifestări aveţi. Dacă nu vă face bine, eliminaţi glutenul complet din alimentaţie.

Are nevoie de probiotice

Dacă aţi luat recent antibiotice, este indicat să „reparaţi” intestinul. Antibioticele elimină toate bacteriile, inclusiv pe cele „bune” (probioticele). Acestea din urmă sunt necesare luptei împotriva bacteriilor „rele” care duc la apariţia bolilor. Pe de altă parte, există şi o altă categorie de compuşi cu rol de protecţie: prebioticele. Acestea sunt fibre care „hrănesc” bacteriile „bune” de la nivelul intestinului şi anulează efectele florei alterate.

Ce legătură există între intestin şi creier?

intestin, probiotice, imunitate, gluten, 6 lucruri despre intestin,

Alterarea sănătăţii intestinului duce la schimbarea stării de dispoziţie

Atunci când digestia este compromisă, corpul poate produce o cantitate mai mică de neurotransmiţători, precum serotonina. Un nivel scăzut al serotoninei este asociat cu apariţia anxietăţii, depresiei şi altor afecţiuni mintale. Este important să aveţi grijă de sănătatea intestinului pentru a alunga tristeţea sau pentru a avea mai multă energie.

Este necesar să dormiţi mai mult în weekend

Nu trebuie să vă simţiţi vinovat dacă vreţi să dormiţi mai mult în weekend. De fapt, acest lucru este chiar indicat, deoarece există o strânsă legătură între numărul de ore dormite şi mediul bacterian al intestinului. Mai mult, odihna suficientă scade nivelul de cortizol şi ajută intestinul să se repare singur.

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.