Colitele sint procese inflamatorii ale peretelui intestinului gros, consecinta unor afectiuni infectioase acute specifice (bacteriene, virale, parazitare) sau afectiuni nespecifice inflamatorii sau infectioase (dentare, amigdaliene, rinofaringiene, colecistice, genitale).
In etiologia colitelor mai intervin: factori exogeni si endogeni toxici (plumb, bismut, mercur, uraniu), diateza oxalica, carente vitaminice (vitamina PP, B, C, A) si dereglari corticoneurovegetative si neuroendocrine (ovariene, tiroidiene, cortico-suprarenale) ce pot initia sau intretine tulburari diskinetice si trafice la nivelul intestinului (hipersecretii, tulburari de digestie si de absortie protidica, glucidica si lipidica).
Cum apar colitele?
Cauzele de origine alimentara se refera la dezechilibre calitative, masticatie insuficienta, alimente alterate, sensibilizare fata de acestea. Nu trebuie neglijata importanta greselilor alimentare din perioada copilariei ce pot transforma o enterocolita acuta intr-o colita trenanta.
Colita de fermentatie provine prin consumul excesiv de hidrocarburate, fainoase, fructe, cruditati, dar si ca urmare a disfunctiei pancreasului exocrin, suprasolicitand activitatea zaharalitica, ce permite dezvoltarea in exces a florei de fermentatie; apar tulburari inflamatorii, secretorii, avand drept urmare producerea scaunelor diareice albicioase, decolorate cu mucus si reactie acida ce pot irita regiunea perianala, borborisme, emisie de gaze nefetide. Examenul coprologic semnalizeaza ca scaunul contine unele celule vegetale, acizi de fermentatie, flora iodofila gram pozitiva.
Colita de putrefactie rezulta din consumul excesiv al alimentelor proteice (carne, fasole), lista alimentelor bogate in lest celulozic, din insuficienta masticatie a alimentelor, insuficienta lor digestie (achilie, rezectie gastrica, insuficienta pancreatica, insuficienta biliara, constipatie). Apar scaune diareice fetide, de culoare bruna, cu reactie alcalina, insotite de emisiune de gaze foarte mirositoare, fara colici, spasme.
Persoanele in cauza pot prezenta uneori fenomene generale de ordin autotoxic ca cefalee, ameteli, astenie, gura amara, stare saburala a limbii, afectiuni cutanate (eczeme, urticarie, prurit, acnee). Examenul coprologic pune in evidenta, in scaun, resturi conjunctive si musculare alterate, amoniac, flora gram negativa, iar in urina urobilirogen crescut.
Mai mult de 50% din bolnavi au un psihic labil
Unele colite raman insa sub forma idiopata ca etiologie (colita ulceroasa, boala Krohn), existand o predispozitie genetica (sindrom Reiter, Behçet la indivizi tip HLA B 27) sau o componenta aberanta imunologic demonstrata prin prezenta unui numar mare de cazuri cu factori antinucleari, autoanticorpi antidiverse organe. Circa 75% din cei afectati au un psihic labil. S-a constatat ca la aceste persoane lizozimul este produs in exces de celulele intestinale distrugand mucusul ce protejeaza epiteliul colic care se necrozeaza producandu-se ulceratii.
Semnele precoce de boala activa se evidentiaza prin rectosigmoidoscopie urmata de biopsie. Bolnavii se plang de faptul ca au scaune multiple cu sange, glere si/sau puroi alternand sau nu cu perioade de constipatie. Concomitent pot prezenta anorexie, astenie, stare subfebrila, afectarea tegumentelor, articulatiilor.
Colita determinata de agentii fizici (actiunea de iradiere) apare in urma radioterapiei adresate afectiunilor organelor abdominale, pelviene.
Colita ischemica, cu diaree moderata sanguinolenta debuteaza acut la persoanele ce au si alte afectiuni organice aterosclerotice.
Colita necrotica (gangrenara, pseudomembranoasa) apare in carcinom intestinal, obstructii intestinale cu Clostridium, insuficienta cardiaca, insuficienta renala (uremii, sindrom hemolitic).
Colita asociata antibioterapiei apare in urma actiunii toxice / alergice, modificand spectrul florei saprofite, cu proliferarea fermenilor patogeni. Formele severe de colita necesita tratament specific instituit de medic.
Tratamentul colitei
Masurile igienico-dietetice constituie elementul estential al tratamentului. Se recomanda:
– cinci mese pe zi, cantitativ moderate; masticarea corecta, evitandu-se vorbitul, lectura in timpul mesei.
Dieta de crutare, neiritanta, trebuie sa excluda condimente, alimente conservate – acestea trebuie sa fie proaspete si pregatite dietetic (fara prajeala), prin fierbere. Sunt interzise lichidele foarte reci sau fierbinti, carbogazoase si se recomanda ceaiuri caldute intre mese.
Dietoterapia nu trebuie sa fie privativa ci trebuie luate in consideratie alimentele care-i fac realmente rau bolnavului. Initial, dieta va fi adaptata in functie de aspectul fermentatiei sau putrefactiei scaunului. Se reduc glucidele (fructe crude, lapte) cand scaunele sunt de fermentatie, adaugand carnea slaba, si se exclude carnea si se cresc glucidele atunci cand scaunele sunt de putrefactie.
Un rol important il are echilibrarea activitatii nervoase si vegetative (psihoterapie, medicatie psihotonica, evitarea stres-ului, reglarea emotiilor de munca si viata), corectarea tulburarilor endocrine, a unor carente alimentare si vitaminice, interzicerea fumatului si a consumului de alcool, tratamentul afectiunilor digestive si pelviene.
Dr. Rodica Niculae
Medic primar Medicina Generala
Medsana Bucharest Medical Center
Tel.: 9607, 410.86.43, 410.85.43, 410.84.59.
ma numesc magdalena cherlea si va multumesc din suflet pentru informatiile de mai sus referitor la ;COLITA ,care imi face putin probleme dar nu ea e devina ci comportamentul meu cu mine.Multa dragoste din partea mea doamna DR.Rodica Niculae ;Lumina si Pace!
Buna ziua! Multi ani am suferit de constipatie, balonare, dureri de stomac, arsuri, regurgitari si tot tacimul.Am mers la medic si am fost diagnosticata cu gastroduodenita si reflux gastro-esofagian, am facut tratament, am tinut regim. Nu am scapat de probleme. Maninc legume multe, fructe, salate daarrrr ma balonez ffff tare. Lapte daca beau macar o gurita ma umflu la burta si am senzatie de greata, chiar dureri de cap. Am renuntat la lapte, beau kefir.Nu mai sunt constipata deoarece beau ceai verde, multa apa. Marea mea durere este ca aproape orice
maninc ma balonez, apar borborisme, flatulenta, am aciditate crescuta in stomac cu arsuri pe git si tot tacimul. Nu mai stiu ce sa fac, ce sa maninc. Va rog dati-mi un sfat, spuneti-mi ce sa iau. Va multumesc!
de ceva vreme am o problema ,in special seara dupa ce ma pun in pat incepe un ,,ghiorait de mate …foarte zgomotos uneori dureros .ce inseamna si cum pot ma pot trata?
Buna ziua,
Cel mai probabil aceste borborisme (denumirea stiintifica a zgomotelor abdominale) apar datorita unei alimentatii incorecte. Incercati sa mancati mai putin cantitativ si mai des. Evitati mesele copioase, mancarea grasa, prajelile, mancarea tip fast-food. De asemenea nu consumati apa in timpul mesei. Evitati bauturile acidulate si beti doar apa plata. In alta ordine de idei nu trebuie consumate alimentele care pot provoca gaze ca: mazarea, fasolea, lintea, varza. Consumati fructe insa la 2 ore dupa masa pentru a evitaastfel fenomenul de fermentatie care are loc la nivel intestinal si care poate provoca senzatia de balonare si aparitia borborismelor. Si nu in ultimul rand nu mancati mai tarziu de ora 19.
Dr. Alin Popescu
ema intestinele meleasna sunt fff zgomotoase
De o perioada aproape orice mananc ma balonez ,imi ghiortaie matele uneori,am un sentiment de lesin in burta si ma doare pe partea stanga si uneori in partea dreapta.Nu beau acid,nu fumez,nu consum alcool,am fost la doctor si mi-a zis ca am gastrita.Dati-mi un sfat ce sa fac,ce sa mananc,ce sa iau?!
Buna ziua,
Pentru a evita meteorismul abdominal (balonarea) si durerile difuze produse de gazele acumulate in intestin va recomand sa evitati urmatoarele alimente: fasolea, mazarea, lintea, varza, laptele si produsele care contin gluten. De asemenea aveti grija sa nu mancati fructe imediat dupa masa. Pe langa regim va recomand Espumisan 3cp/zi.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua. Am o durere in partea dreapta de 2 ani. Am fost la diversi doctori si in tara si in strainatate si nu am primit nici un diagnostic clar. La momentul la care va scriu sunt internat intr-un spital din UK. De 2 zile fac teste si doctorii nu isi dau seama ca un pacient poate avea si alta boala decat „pietre la rinichi”. Vazand articolul dumneavoastra imi dau seama ca tot ce s-a intamplat in 2 zile este total gresit. Acea durere de care va spuneam a fost tot mai mare in ultimul timp. Ultima oara am avut temperatura aproape de 40°. Acea parte dureroasa produce gaze pe care le simt in toata partea abdominala, in special noaptea si sunt foarte zgomotoase. In ultimile 2 sapt am urmarit scaunele care au fost putine la numar, cele mai multe fiind diaree. Am avut si sangerari care ulterior au incetat. Deseori observ o substanta gelatinoasa. (Ultimii 3-4 ani am avut o alimentatie bogata in grasimi, prejeli,zaharuri si aciditati) Va rog sa imi dati un sfat si sa ma indrunati catre un tratament. Vreau daca e posibil sa stiu cat e de grava problema mea.
Buna ziua,
Va recomand sa mergeti la un medic nutritionist care sa va faca o dieta personalizata luand in calcul simptomatologia descrisa de dumneavoastra si diagnosticele pe care le aveti.
Dr. Alin Popescu
am si eu o intreare de vrio 2 luni si ceva ma tot unflu in burta si mereu am gaze in burta ma doare abdomenul si acu de vrio 2 saptamani am facut un ecograf la burta dr mea zis ca nu am nimic la ficat sau la vriun organ. acu cand ma duc afara cu scaunul simt ca ma cam zgarie ceva.. ce medicamente imi recomandati pentru gaze si unflat la burta…
Buna ziua,
Cred ca trebuie sa aveti grija si la alimetatie intrucat sunt multe alimente care duc la balonare. Va recomand sa consultati un gastroenterolog in sensul acesta.
Dr. Alin Popescu