Revista care te menține sănătos

Digestie

Gastrita: mai multe forme, o singura metoda de diagnostic

Dr. Paul Dragomir, medic primar gastroenterologie, medic specialist medicină internă, doctor în ştiinţe medicale; Centrul Medical Medsana; www.medsana.ro
1 septembrie 2022
Share
Gastrita: mai multe forme, o singura metoda de diagnostic

Gastrita este definita drept inflamatia mucoasei gastrice si poate fi acuta sau cronica. Diagnosticul se stabileste exclusiv prin endoscopie digestiva superioara, cu evidentierea leziunilor gastrice si prelevarea de biopsii pentru confirmarea anatomopatologica a diagnosticului.

Gastritele acute pot avea drept cauza anumite medicamente (in special antiinflamatoarele nesteroidiene, dar si fierul, colchicina si unele citostatice), substantele corozive, refluxul biliar alcalin in stomac, ischemia (scaderea fluxului sangvin la nivelul stomacului), socul hipovolemic (de exemplu, in hemoragii severe), iradierea, arsurile severe, traumatismele cerebrale, consumul de cocaina, unele tipuri de alergii, infectii bacteriene (Helicobacter pylori, rareori infectii streptococice si stafilococice), infectii virale (Citomegalovirus).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin, recomandat pentru menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Cum tratam?

Simptomatologia este reprezentata de disconfort nespecific in abdomenul superior, durere epigastrica, greata, varsaturi, inapetenta. Este importanta anamneza, pentru evidentierea unor eventuali factori declansatori. Tratamentul este, in unele cazuri, in primul rand, profilactic – evitarea factorilor declansatori, evitarea consumului de alcool. In alte cazuri, trebuie realizat tratamentul complex al starii patologice care a dus la dezvoltarea leziunilor gastrice sau tratamentul infectiilor responsabile pentru acestea.

Cronica, dar asimptomatica

Gastritele cronice sunt reprezentate, in principal, de gastrita indusa de Helicobacter pylori si gastrita autoimuna. Simptomatologia este nespecifica si nesistematizata, reprezentata in principal de durere sau disconfort in etajul abdominal superior, greata. Majoritatea pacientilor sunt insa asimptomatici.

Infectia cu Helicobacter pylori este extrem de raspandita, se considera ca la nivel global 50% din populatie prezinta aceasta infectie, procentul fiind mai mare in tarile in curs de dezvoltare (pana la 80%). Exista si forme rare de gastrita cronica precum gastrita limfocitara, gastrita de colagen, gastrita eozinofilica, gastrita granulomatoasa, acestea avand tratament specific.

Metode de depistare a bacteriei Helicobacter pylori

inainte-de-Importanta-endoscopiei

Importanta endoscopiei

De subliniat excesul de cazuri diagnosticate ca gastrite, pentru a defini orice tip de simptome cu localizare in abdomenul superior, fara investigatii suplimentare. Exista, insa, alte afectiuni care se manifesta asemanator, in timp ce majoritatea pacientilor cu gastrita sunt asimptomatici. De aceea, diagnosticul de gastrita trebuie stabilit doar in urma unei endoscopii digestive superioare, cu prelevare de biopsii din ariile gastrice de interes.

Examenul anatomopatologic evidentiaza severitatea inflamatiei cronice, gradul de activitate, prezenta sau nu a atrofiei mucoasei si/sau a metaplaziei intestinale (prezenta de mucoasa de tip intestinal in stomac), a leziunilor displazice (leziuni la nivel celular ce prezinta risc de transformare maligna).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.