Revista care te menține sănătos

Digestie

6 simptome surprinzătoare ale refluxului gastroesofagian

24 august 2022
Share
6 simptome surprinzătoare ale refluxului gastroesofagian

Când auziţi de reflux gastroesofagian, cu siguranţă vă gândiţi la arsuri. Însă, se poate ca acesta să dea simptome variate şi surprinzătoare, de la probleme de igienă orală la congestie nazală. Iată care sunt cele mai întâlnite şase astfel de simptome.

La intrarea în stomac se află o supapă, mai exact un inel de muşchi numit sfincter esofagian inferior. În mod normal, acest sfincter se închide imediat ce trece mâncarea prin el. Dar dacă nu se închide până la capăt sau dacă se deschide prea des, acidul produs de stomac se poate deplasa în esofag. Acest lucru poate provoca simptome precum disconfort toracic sau arsuri la stomac. Dacă simptomele de reflux apar mai des de două ori pe săptămână, este posibil să aveţi boală de reflux gastroesofagian (BRGE). O cauză frecventă a acestei afecţiuni este o anomalie a stomacului, numită hernie hiatală.

BRGE este mai frecventă la adulţii peste 40 de ani, iar bărbaţii au o incidenţă mai mare a complicaţiilor. Între 25 şi 75% dintre femeile însărcinate dezvoltă BRGE.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin, recomandat pentru menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Simptome surprinzătoare ale refluxului gastroesofagian

1. Durere în gât sau răguşeală

O durere în gât care nu dispare şi nu este însoţită de simptome tipice de răceală poate fi de fapt un simptom al refluxului gastric. Explicaţia: acidul gastric care ajunge în esofag irită gâtul. Răguşeala inexplicabilă poate fi cauzată tot de acidul gastric, care se „deplasează” până la laringe sau corzile vocale. Este mai pronunţată dimineaţa, deoarece acidul a avut la dispoziţie toată noaptea „să călătorească”, timp în care persoana în cauză a stat în poziţie orizontală. Tocmai de aceea, o metodă simplă, dar eficientă în cazurile care nu sunt foarte grave, este ca persoana în cauză să doarmă într-o poziţie uşor ridicată.

2. Tuse persistentă sau respiraţie şuierătoare

Şuierăturile sau tusea care imită astmul ori bronşita pot fi cauzate de acidul care ajunge din stomac în plămâni. Pe de altă parte, şuierăturile şi tusea pot predispune uneori la reflux, deoarece pun presiune pe abdomen şi împing acidul gastric în sus.

Calmaţi arsurile gastrice cu ajutorul remediilor naturale

3. Probleme dentare

Dacă, în ciuda unei igiene orale riguroase şi a vizitelor regulate la stomatolog, aveţi probleme cu cariile este bine să luaţi în calcul şi BRGE. Acidul gastric are capacitatea de a eroda smalţul dinţilor. De aceea, problemele dentare pot fi simptome (surprinzătoare) ale refluxului gastroesofagian

simptome surprinzătoare ale refluxului gastroesofagian

4. Ţiuit sau durere de ureche

Durerea de ureche şi chiar ţiuitul (tinitus), în special după masă, pot fi cauzate de pătrunderea acidului gastric în sinusuri şi chiar în interiorul urechii.

5. Dificultăţi la înghiţire

Dacă aveţi impresia că alimentele se blochează atunci când înghiţiţi sau senzaţia că ceva este blocat în gât, toate ar putea fi simptome ale refluxului gastric. Refluxul cronic poate irita gâtul, iar ţesutul cicatricial poate apărea în esofag şi îl poate îngusta. Consultaţi medicul dacă aveţi dificultăţi la înghiţire, deoarece acestea pot fi simptom al unor afecţiuni mai grave.

6. Congestie nazală

Congestia nazală care vine şi pleacă poate fi un simptom al aceluiaşi reflux. O metodă simplă de a descoperi cauza este să încercaţi să reduceţi alimentele recunoscute a provoaca reflux şi mâncatul noaptea târziu. Dacă simptomul nu va dispărea, cel mai probabil cauza congestiei este alta.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.