Revista care te menține sănătos

ORL

Răgușeala: ce afecțiuni ascunde

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
16 ianuarie 2024
Share
Răgușeala: ce afecțiuni ascunde

Răgușeala reprezintă o schimbare anormală a vocii, fiind o inflamație a corzilor vocale. Dacă răgușeala durează mai mult de 10-14 zile, este indicat să mergeți la medic pentru investigații mai amănunțite.

Este foarte important să vă adresați medicului dacă răgușeala persistă. Acesta vă poate face teste și investigații suplimentare pentru a determina cauza exactă a acesteia. În plus, medicul este cel mai în măsură să vă prescrie tratamentul corect. Iată care sunt afecțiunile ce pot fi insotite de răgușeală.

Răgușeala cauzată de laringita acută sau cronică

Laringita este cauzată, de cele mai multe ori, de o infecție virală, însă poate fi cauzată și de anumite bacterii. În cazul laringitei, răgușeala poate dispărea în aproximativ o săptămână, în special dacă se instituie tratament corespunzător.

Tratamentul laringitei de origine virală include repausul vocal, hidratarea optimă (minimum 2 litri de apă pe zi), gargară cu apă cu sare, saună sau inhalatiile de aburi. Pe lângă acestea, este necesar și tratamentul medicamentos recomandat de medic.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Septocalmin Forte care contribuie la calmarea gâtului iritat, ajută la menţinerea confortului căilor respiratorii şi susţine buna funcţionare a sistemului imunutar.

Răgușeala cauzată de polipi sau chisturi la nivelul corzilor vocale

Chisturile corzilor vocale sunt „umflături” la nivelul corzilor vocale, ce interferează cu închiderea acestora în timpul vorbirii. Sunt rezultatul suprasolicitării vocii, în special în cazul cântăreților profesioniști, profesorilor sau al altor persoane care își folosesc vocea foarte mult.

Răgușeala cauzată de alergii

Orice tip de alergie, de la cea sezonieră până la cea alimentară, poate duce la răgușeală. Aceasta dispare, de obicei, odată cu instituirea tratamentului.

Răgușeala și afecțiunile tiroidei

Unele afecțiuni tiroidiene, precum hipotiroidia (secreția insuficientă de hormoni), pot duce la răgușeală. Acest lucru este mai frecvent dacă boala este netratată.

Infectiile tractului respirator

Răgușeala, în urma fumatului și expunerii la alte substanțe iritante

Fumatul, atât cel activ, cât și cel pasiv, poate cauza răgușeală. Poluarea sau alți agenți iritanți de la locul de muncă sau de acasă pot avea aceleași efecte adverse asupra corzilor vocale.

Cancerul și răgușeala

Cancerul laringian, faringian, pulmonar, tiroidian sau limfoamele pot avea ca simptom principal răgușeala. De asemenea, metastazele unor tipuri de cancer extinse la mediastin (complex de organe situate în cavitatea toracică, între cei doi plămâni) pot exercita presiune asupra nervilor de la nivelul corzilor vocale, ceea ce duce la răgușeală.

Raguseala ce afectiuni ascunde

Răgușeala, ca simptom al bolii de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian se manifestă prin întoarcerea acidului din stomac în esofag. Atunci când ajunge la corzile vocale, acidul poate cauza răgușeală. De cele mai multe ori, acest tip de răgușeală este mai accentuat dimineața.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin. Este recomandat pentru menţinerea confortului digestive şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Răgușeala, în bolile neurologice

Accidentul vascular cerebral, boala Parkinson și scleroza multiplă pot cauza apariția răgușelii, ca urmare a compresiei exercitate asupra nervilor de la nivelul corzilor vocale.

Traumatismele și răgușeala

Traumatismele de la nivelul gâtului pot leza corzile vocale. Însă, în cazul unui accident auto grav, acestea pot fi lezate și în timpul manevrelor medicale de specialitate.

Răgușeala cauzată de paralizia nervului laringian

Nervii care au legătură cu laringele și corzile vocale pot fi lezați în timpul unei intervenții chirurgicale (la inimă, tiroidă, cap sau gât). Paralizia nervului laringian poate duce la răgușeală în timpul acestor proceduri.

Abuzul de corticosteroizi inhalatori

Corticosteroizii inhalatori sunt adesea folosiți pentru tratarea unor boli pulmonare, precum astmul sau BPOC. Folosirea îndelungată a acestora poate duce la răgușeală.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.