Revista care te menține sănătos

ORL

Raguseala: ce afectiuni ascunde

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
1 august 2022
Share
Raguseala: ce afectiuni ascunde

Raguseala reprezinta o schimbare anormala a vocii, fiind o inflamatie a corzilor vocale. Daca raguseala dureaza mai mult de 10-14 zile, este indicat sa mergeti la medic pentru investigatii mai amanuntite.

Este foarte important sa va adresati medicului daca raguseala persista. Acesta va poate face teste si investigatii suplimentare pentru a determina cauza exacta a acesteia. In plus, medicul este cel mai in masura sa va prescrie tratamentul corect. Iata care sunt afectiunile ce pot fi semnalate de prezenta raguselii.

Laringita acuta sau cronica

Laringita este cauzata, de cele mai multe ori, de o infectie virala, insa poate fi cauzata si de anumite bacterii. In cazul laringitei, raguseala poate disparea in aproximativ o saptamana, in special daca se instituie tratament corespunzator.

Tratamentul laringitei de origine virala include repausul vocal, hidratarea optima (minimum 2 litri de apa pe zi), gargara cu apa cu sare, sauna sau inhalatiile de aburi. Pe langa acestea, este necesar si tratamentul medicamentos recomandat de medic.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Septocalmin Forte care contribuie la calmarea gâtului iritat, ajută la menţinerea confortului căilor respiratorii şi susţine buna funcţionare a sistemului imunutar.

Polipii sau chisturile corzilor vocale

Chisturile corzilor vocale sunt „umflaturi” la nivelul corzilor vocale, ce interfereaza cu inchiderea acestora in timpul vorbirii. Sunt rezultatul suprasolicitarii vocii, in special in cazul cantaretilor profesionisti, profesorilor sau al altor persoane care isi folosesc vocea foarte mult.

Alergiile

Orice tip de alergie, de la cea sezoniera pana la cea alimentara, poate duce la aparitia raguselii. Aceasta dispare, de obicei, odata cu instituirea tratamentului.

Afectiunile tiroidei

Unele afectiuni tiroidiene, precum hipotiroidia (secretia insuficienta de hormoni), pot duce la aparitia raguselii. Acest lucru este mai frecvent daca boala este netratata.

Infectiile tractului respirator

Fumatul si expunerea la alte substante iritante

Fumatul, atat cel activ cat si cel pasiv, poate duce la aparitia raguselii. Poluarea sau alti agenti iritanti de la locul de munca sau de acasa pot avea aceleasi efecte adverse asupra corzilor vocale.

Cancerul

Cancerul laringian, faringian, pulmonar, tiroidian sau limfoamele pot avea ca simptom principal raguseala. De asemenea, metastazele unor tipuri de cancer extinse la mediastin (complex de organe situate in cavitatea toracica, intre cei doi plamani) pot exercita presiune asupra nervilor de la nivelul corzilor vocale, ceea ce duce la raguseala.

Raguseala ce afectiuni ascunde

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian se manifesta prin intoarcerea acidului din stomac in esofag. Atunci cand ajunge la corzile vocale, acidul poate cauza aparitia raguselii. De cele mai multe ori, acest tip de raguseala este mai accentuat dimineata.

Bolile neurologice

Accidentul vascular cerebral, boala Parkinson si scleroza multipla pot cauza aparitia raguselii, ca urmare a compresiei exercitate asupra nervilor de la nivelul corzilor vocale.

Traumatismele

Traumatismele de la nivelul gatului pot leza corzile vocale. Insa, in cazul unui accident auto grav, acestea pot fi lezate si in timpul manevrelor medicale de specialitate.

Paralizia nervului laringian

Nervii care au legatura cu laringele si corzile vocale pot fi lezati in timpul unei interventii chirurgicale (la inima, tiroida, cap sau gat). Paralizia nervului laringian poate duce la raguseala in timpul acestor proceduri.

Abuzul de corticosteroizi inhalatori

Corticosteroizii inhalatori sunt adesea folositi pentru tratarea unor boli pulmonare, precum astmul sau BPOC. Folosirea indelungata a acestora poate duce la raguseala.

Nota pentru articolul «Raguseala: ce afectiuni ascunde»:5.00/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.