Revista care te menține sănătos

ORL

Irigarea nazala: afla cum se face corect

22 august 2014
Share

Afectiunile sinusurilor, alergiile cronice si nu numai va pot lasa la propriu fara respiratie. Pentru a respira din nou liber, foarte multi oameni apeleaza la irigarea nazala. Irigarea nazala este o procedura care poate fi realizata acasa si presupune clatirea pasajelor nazale si desfundarea lor cu ajutorul unei solutii saline. Lichidul curge prin cavitatea nazala si in cealalta nara, insa exista si sisteme de irigare nazala mult mai dezvoltate, care propulseaza direct solutia in caile nazale, permitand utilizatorului sa controleze presiunea.

Tehnica de baza este, in general, aceeasi, indiferent de dispozitivele utilizate, astfel incat alegerea unui anumit sistem este o chestiune de preferinta personala.

 

Cum se realizeaza corect irigarea nazala

Metoda ayurvedica de curatare a cailor nazale este originara din India si Asia de Sud-Est. Asadar, aveti nevoie de un irigator special pe care-l gasiti in farmacii, de ½ lingurita de sare fara iod, cum ar fi sarea de mare de exemplu, 250 ml de apa filtrata la temperatura camerei si ½ lingurita de bicarbonat de sodiu. Ingredientele se amesteca intr-un recipient curat. Asezati-va deasupra chiuvetei, lasati capul pe o parte si introduceti irigatorul in nara de sus, dupa care apasati usor pe irigator, pentru ca solutia sa poata iesi pe cealalta nara. Repetati acelasi procedeu si pentru cealalta nara. Irigatiile se fac pana cand apa care se elimina este curata. La sfarsit, puteti face gargara cu apa.

 

Irigarea nazala: argumente pro

Acest procedeu ajuta organismul sa scape de agentii iritanti infectiosi care pot ajunge pe caile nazale. Pasajele nazale prezinta structuri mici de fire de par – cilia – care actioneaza precum un sistem de filtrare, blocand murdaria, bacteriile, virusurile etc. Problemele la nivelul sinusurilor apar in momentul in care intervin schimbari ale mucusului, cand se ingroasa de exemplu. Irigarea nazala ajuta la subtierea mucusului, astfel bacteriile sau alti agenti iritanti pot fi inlaturati mai usor. Irigarea nazala poate reprezenta o metoda eficienta de a ameliora simptomele sinuzitei si ar putea veni in completarea tratamentului medicamentos cu antibiotice etc.

 

Irigarea nazala: argumente contra

Irigarea nazala: afla cum se face corectIrigarea nazala poate fi benefica in ameliorarea simptomelor, insa daca metoda este utilizata pe termen lung, ar putea dauna. Intr-un studiu publicat in anul 2009 si realizat de catre expertii de la Colegiul American de Alergie, Astm si Imunologie, s-a observat ca pacientii care utilizasera irigarea nazala timp de un an si apoi renuntasera la aceasta metoda timp de un an prezentasera o incidenta a sinuzitei cu 62% mai mica pe parcursul anului in care renuntasera la metoda. Expertii avertizeaza ca irigarea nazala nu ar trebui utilizata mai mult de trei saptamani la rand, iar daca simptomele nu se imbunatatesc, trebuie neaparat sa mergeti la un specialist.

Irigarea nazala este considerata, in general, o metoda sigura, doar un procent mic de oameni experimenteaza efecte secundare, printre care iritatii minore ale cailor nazale. Persoanele cu un sistem imunitar slab ar trebui sa ceara parerea medicului.

 

Ruxandra Dumitrescu
Surse: Webmd.com; Altmedicine.about.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.