ORL

Durerile dentare, simptom pentru sinuzită

Dr. Anca Cîrstea, medic specialist ORL, Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti
14 mai 2024
Share
Durerile dentare, simptom pentru sinuzită

Rinosinuzita reprezintă inflamaţia nasului şi a sinusurilor paranazale (cavităţi osoase pline cu aer, care sunt conectate cu nasul). Simptomele includ obligatoriu obstrucţia nazală, congestie sau rinoree (scurgere nazală anterioară sau posterioară la nivelul gâtului) cu sau fără durere, presiune la nivelul feţei, scăderea sau pierderea mirosului. Iar uneori, sinuzita are printre simptome şi durerile dentare.

Există o legătură între sinusuri şi dinţi, în special între sinusul maxilar şi radăcinile unor dinţi de la nivelul maxilarului superior. Aşadar, inflamaţia acestui sinus se poate transmite la nivelul dintelui cauzând durere. Dar cea mai frecvent întâlnită situaţie este atunci când infecţia unui dinte se transmite mai departe la sinus, cauzând sinuzita odontogenă.

Iată cum să recunoaşteţi dacă durerile dentare resimţite sunt simptome de sinuzită.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Aquamare spray nazal hipertonic de la Assista. Este recomandat atât adulţilor cât şi copiilor, în congestia nazală provocată de infecţii, sinuzită sau alergii.

Durerile dentare, simptome de sinuzită

Durerile dentare nu apar printr-o afectare directă a dintelui de sinuzită, ci prin compresia realizată de mucoasa sinuzală inflamată asupra nervului dentar. O altă situaţie poate fi durerea iradiată (referită), caz în care durerea este strict la nivelul sinusului maxilar, dar pacientul o resimte sub forma unei dureri dentare sau de arcadă superioară. Ghidurile europene includ obligatoriu în definiţia rinosinuzitei obstrucţia nazală, congestia sau scurgerile nazale. Deci durerile dentare izolate nu pot fi singurul simptom al unei rinosinuzite, cu alte cuvinte „avem nevoie” de mai multe simptome pentru a pune diagnosticul de sinuzită. Aşadar, de primă intenţie, în cazul în care există o durere dentară izolată, este consultul stomatologic.

simptome sinuzita, dureri dentare, sinuzita,

Simptome sinuzită, tratament

În cazul în care apar simptome de sinuzită, pacientul se poate automedica. De primă intenţie sunt spălăturile sau spray-urile nazale cu soluţii saline, decongestionantele nazale, medicamentele antiinflamatorii (ibuprofen, paracetamol), medicamentele fluidifiante de secreţii din plante, zinc, vitamina C. Cele mai multe rinosinuzite nu necesită tratament cu antibiotic, pentru că sunt de origine virală. Antibioticele se prescriu doar în cazul confirmării diagnosticului de rinosinuzită bacteriană.

Când mergem la medic?

Dacă apar semnele unui sinuzite bacteriene (febră peste 38° Celsius, simptome unilaterale, durere severă, alterarea stării generale), se recomandă consult de medicină de familie, care mai departe poate îndruma pacientul către medicul specialist ORL pentru investigaţii suplimentare. Dacă simptomele de sinuzită durează peste 10 zile sau se înrăutăţesc după primele 5 zile, medicul poate recomanda, în plus, corticosteroizi intranazali. Investigaţiile care pot fi realizate sau recomandate de către medicul specialist ORL sunt endoscopie nazală, recoltarea de culturi bacteriene nazale sau computer tomograf de sinusuri paranazale.

Sinuzita, principalele complicaţii

Cea mai frecventă complicaţie a unei sinuzite acute incorect tratate reprezintă transformarea acesteia într-o rinosinuzită cronică. Complicaţiile severe apar mai ales în cazul sinuzitelor bacteriene şi sunt reprezentate de complicaţii oculare care pot duce până la pierderea vederii, complicaţii osoase (extinderea infecţiei la os, cu apariţia unui abces care poate fistuliza la piele, mai ales în cazul sinusului frontal – tumora Pott) sau complicaţii intracraniene ameninţătoare de viaţă.

Dureri dentare în sinuzită. De reţinut!

Durerile dentare poate fi simptome de sinuzită, dar nu pot fi singurul simptom al sinuzitei. În cele mai multe cazuri rinosinuzita este de origine virală şi autolimitată. În cazul persistenţei simptomatologiei peste 10 zile sau a agravării acesteia se recomandă consultul medical pentru un tratament corect şi evitarea apariţiei complicaţiilor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.