Revista care te menține sănătos

ORL

Polipectomia nazala: ce este si ce riscuri prezinta

21 mai 2015
Share

Polipii nazali reprezinta umflarea mucoasei care captuseste cavitatea nazala, cauzand obstructie nazala si, cateodata, reducerea mirosului si infectii ale sinusurilor (sinuzite). Polipii filtreaza microbii din aer si se pot infecta si inflama la contactul cu acestia.

La copii sunt mai mari, dar apoi incep sa scada cu varsta, disparand total pe la varsta de 10 ani. Daca sunt mici si nu cauzeaza probleme si alte complicatii secundare, atunci ei sunt inofensivi si nu necesita tratament sau interventie chirurgicala. Polipectomia poate fi efectuata de catre un medic specialist ORL. In cazul in care polipii apar la un copil, parintele poate decide realizarea unei astfel de operatii daca acesta sforaie, are constant senzatia de „nas infundat” sau daca polipii au dimensiuni mari.

Ce este, de fapt, polipectomia nazala

Polipectomia nazala reprezinta interventia chirurgicala prin care polipii sunt indepartati de la nivelul cavitatii nazale. Aceasta se realizeaza prin nas si nu necesita vreo incizie la exterior. Exista doua tehnici principale pentru polipectomia nazala. Alegerea tehnicii chirurgicale depinde in special de localizarea polipilor. Daca acestia sunt usor de vazut si gasit, atunci se va efectua polipectomia intranazala, folosind, uneori, si un telescop mic pentru a avea o mai buna vizibilitate daca polipii sunt mai mici in dimensiuni si localizati pe tavanul cavitatii nazale sau in sinusuri (polipectomia nazala endoscopica).

Alternativele polipectomiei, desi incercate, de obicei, inainte de operatie, sunt reprezentate de spray-urile si medicamentele cu steroizi. In general, tratamentul cu steroizi este initiat inainte de polipectomie, insa, in unele cazuri, acesta nu este eficient si este recomandata interventia chirurgicala (care poate fi cea mai buna metoda de ameliorare a nasului infundat).

Riscurile polipectomiei

polipectomia-nazala-2In general, polipectomia nazala este sigura pentru toate persoanele. Riscurile polipectomiei depind de localizarea polipilor la nivelul nasului, daca ati avut sau nu alta polipectomie inainte, precum si de eventualele afectiuni coexistente. Unele dintre aceste riscuri sunt foarte rare, insa destul de grave, in timp ce altele sunt mai frecvente, dar mai usoare. Aceasta interventie chirurgicala se efectueaza sub anestezie generala, iar dupa efectuarea acesteia, la cateva ore, se poate pleca acasa. Se recomanda repaus total timp de o saptamana.

Iata care sunt eventualele riscuri ale polipectomiei:

  • Obstructie nazala: exista probabilitatea sa aveti sange uscat si cruste ce cauzeaza obstructie nazala in primele cateva saptamani;
  • Sangerari: poate sa apara o cantitate mica de sange imediat dupa polipectomie si puteti observa sange dupa ce va suflati nasul aproximativ o luna dupa operatie;
  • Daca luati aspirina sau anticoagulante, trebuie sa informati medicul inainte de operatie. Acestea pot creste riscul de sangerare;
  • Infectii: ocazional, umflaturile de la nivelul sinusurilor, ce pot sa apara dupa polipectomie, se pot infecta;
  • Recidiva: polipectomia poate sa nu vindece simptomele complet. De fapt, polipii nazali recidiveaza adesea si nu pot fi preveniti;
  • Pierderea simtului mirosului: cateodata, polipectomia imbunatateste mirosul, insa, rar, poate cauza pierderea acestuia.

Ce este recomandat dupa polipectomie?

Daca apare durerea dupa polipectomie, se recomanda administrarea de analgezice (medicamente pentru ameliorarea durerii). Iata cateva recomandari pentru a ameliora starea generala dupa polipectomie:

  • Aplicati comprese reci si optati pentru pozitia sezanda pentru a reduce umflarea;
  • Umeziti cavitatea bucala si folositi un umidificator pentru a evita uscaciunea gurii. Dupa polipectomie, respiratia se va efectua pe gura, si nu pe nas.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.