Revista care te menține sănătos

ORL

Explorarea functiei auditive

24 mai 2013
Share

Testele auditive fac parte din examinarea urechii si evalueaza capacitatea unei persoane de a auzi, prin masurarea capacitatii sunetelor de a ajunge la creier. Sunetele reprezinta vibratii din mediul inconjurator si au frecvente si intensitati diferite. Acestea sunt transmise prin intermediul canalelor si al oaselor de la nivelul urechilor si craniului, astfel incat ajung la nivelul creierului, unde sunt „auzite”.

Aceste teste speciale de investigare permit diagnosticarea hipoacuziei (scaderea capacitatii de a auzi), precum si determinarea severitatii si cauzei acesteia. Faciliteaza masurarea abilitatii sunetelor de a ajunge in urechea interna prin canalul auditiv si de a se transmite prin intermediul oaselor. Aerul si oasele sunt bune conductoare ale sunetelor. La majoritatea testelor auditive se cere persoanei care le efectueaza sa raspunda la o serie de cuvinte spuse pe tonalitati diferite, dar sunt si unele teste ce nu necesita raspuns.

Care sunt indicatiile testelor de explorare a functiei auditive?

  • Copii – se vor face investigatii sugarilor si copiilor pentru a determina probleme auditive ce pot scadea capacitatea acestora de a invata, vorbi sau de a intelege limbajul. Auzul ar trebui investigat la fiecare vizita la medic. Un auz normal este necesar pentru o dezvoltare corespunzatoare a vorbirii sau comportamentului. Se recomanda efectuarea acestor teste la varstele de 4, 12, 15 si 18 ani.
  • Examenul de rutina – daca nu se banuieste o hipoacuzie, in general se efectueaza doar teste in care se soptesc cuvinte.
  • In cazul pierderii auzului – in cazul in care observati o problema auditiva persistenta, la o singura ureche sau la ambele, sau daca aveti dificultati in a intelege cuvintele dintr-o conversatie, este indicat un consult de specialitate.
  • Investigarea problemelor auditive la adulti si varstnici – deseori este diagnosticata gresit o diminuare a capacitatii mentale la varstnici din cauza hipoacuziei (in cazul in care o persoana in varsta pare sa nu asculte sau sa raspunda la o conversatie).
  • Persoanele expuse in mod repetat la zgomote intense
  • Determinarea severitatii si tipului de hipoacuzie

Consultul de specialitate trebuie efectuat in cazul in care ati fost expus recent la un zgomot puternic care a determinat durere sau aparitia unor zgomote in urechi, daca luati antibiotice care pot afecta auzul, precum gentamicina, daca aveti probleme in desfasurarea unei conversatii normale sau daca ati avut recent o infectie a urechii.

Inainte de a incepe efectuarea propriu-zisa a unui test auditiv, medicul va indeparta cerumenul (ceara) din urechi, deoarece aceasta poate influenta transmiterea sunetelor. Persoana in cauza isi va pune casti, iar medicul va verifica daca presiunea exercitata de casti pe urechea externa determina inchiderea canalului auditiv. In acest caz, se va plasa un tub subtire de plastic care va mentine canalul auditiv deschis. Daca persoana testata poarta aparat auditiv, acesta trebuie indepartat. Testele vor fi efectuate de catre un specialist, in cabinetele specializate si dotate cu astfel de aparate.

Teste speciale

  • Testul cuvintelor soptite. Medicul va cere persoanei sa isi acopere una dintre urechi cu degetul, apoi se va pozitiona la 30 cm, apoi la 60 cm in spatele persoanei si va sopti o serie de cuvinte ce trebuie repetate de individ. Daca nu percepe cuvintele la o soptire usoara, medicul le va rosti din ce in ce mai tare, pana le va auzi. Fiecare ureche va fi testata separat.
  • Audiograma cu ton pur. Se utilizeaza un aparat numit audiometru care ruleaza o serie de tonuri de diferite intensitati si frecvente prin intermediul unor casti. Persoana testata va trebui sa ridice mana sau sa apese un buton de fiecare data cand aude un ton, chiar si atunci cand acesta este vag. Fiecare ureche este testata separat, apoi castile se vor indeparta, iar pe osul din spatele urechii va fi plasat un dispozitiv care vibreaza si se va repeta operatiunea cu semnalizarea in momentul in care un ton va fi auzit.
  • Testul de receptie a vorbirii si de recunoastere a cuvintelor. Masoara abilitatea de a auzi si de a intelege o conversatie normala. Veti repeta o serie de cuvinte simple, spuse la grade diferite de putere.

Roxana Mateescu

Studenta in anul VI

UMF „Carol Davila” Bucuresti

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.