Revista care te menține sănătos

Digestie

Apendicita: ce trebuie sa stiti?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
29 iulie 2021
Share
Apendicita: ce trebuie sa stiti?

Apendicita reprezinta inflamatia apendicelui, ce poate fi acuta sau cronica. Aceasta poate aparea oricand, insa are o frecventa mai mare intre 10 si 30 de ani, mai ales la sexul masculin, in comparatie cu cel feminin.

Daca nu este tratata, apendicita poate cauza umflarea apendicelui si aparitia infectiei. Acest lucru poate fi grav si, uneori, fatal.

Care sunt simptomele si cauzele apendicitei?

Daca aveti apendicita, puteti experimenta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • durerea in jurul buricului
  • durerea la nivelul abdomenului inferior drept
  • scaderea apetitului
  • greata
  • varsaturile
  • diareea
  • constipatia
  • umflarea abdomenului
  • febra

Apendicita poate aparea initial sub forma de durere blanda ce devine mai severa odata cu timpul. Puteti observa si schimbari la nivelul tranzitului intestinal. Daca aveti sensibilitate abdominala asociata cu simptomele de mai sus, mergeti imediat la medic, deoarece apendicita poate fi fatala daca nu este tratata.

In cele mai multe cazuri, cauza aparitiei apendicitei nu este cunoscuta. Insa, uneori, poate fi vorba despre o obstructie la acest nivel, fiind o urgenta medicala. Atunci cand se intampla acest lucru, bacteriile se pot multiplica si forma puroi.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar LaxaNatur care stimulează tranzitului intestinal, combaterea constipaţia şi ajută la funcţionarea optima a tractului digestiv.

cauze Apendicita

Care este tratamentul apendicitei?

Tratamentul pentru apendicita se stabileste dupa ce este pus diagnosticul corect, pe baza examenului fizic si a rezultatelor de la diferite teste imagistice. Acestea poate varia, insa, de cele mai multe ori, este necesara interventia chirurgicala.

Daca este vorba despre un abces care nu s-a rupt, medicul va poate prescrie antibiotice. In plus, acesta va drena abcesul prin intermediul unui tub plasat prin piele. Dupa tratarea infectiei, se va efectua interventia chirurgicala pentru a indeparta apendicele.

In cazul unei rupturi a abcesului sau a apendicelui, interventia chirurgicala este necesara imediat, denumita apendicectomie. Aceasta poate fi efectuata clasic sau laparoscopic. Laparoscopia este mai putin invaziva, iar timpul necesar recuperarii este mai scurt.

In cazuri mai rare, apendicita se poate trata fara chirurgie. Insa, acest lucru este posibil doar daca durerea abdominala este minima, iar rezultatele la testele de diagnostic sunt normale. In acest caz, tratamentul va cuprinde numai antibiotice si dieta cu lichide pana la disparitia simptomelor.

Daca interventia chirurgicala va fi efectuata laparoscopic, puteti parasi spitalul in cateva zile. Daca, insa, ati suferit o interventie chirurgicala clasica si ati prezentat complicatii, este posibil sa fie necesara spitalizarea timp de o saptamana, in functie de caz. In cazul operatiei clasice, recuperarea este mai lunga.

Dupa interventia chirurgicala, este posibil sa simtiti o sensibilitate la nivelul abdomenului, ce se va ameliora cu timpul. Durerea care apare dupa poate fi redusa cu medicamente analgezice si antiinflamatoare.

Este indicat sa preveniti aparitia constipatiei dupa interventia chirurgicala, prin mentinerea unei hidratari optime si adoptarea unei diete bogate in fibre. Acestea va ajuta sa mentineti tranzitul intestinal normal si sa preveniti complicatiile operatiei.

In plus, este recomandat repausul la pat si evitarea activitatilor fizice intense. Va puteti intoarce, insa, la activitatile obisnuite in cateva saptamani.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.