Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

RMN sau computer tomograf? Care este diferenţa

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
6 septembrie 2023
Share
RMN sau computer tomograf? Care este diferenţa

Atât rezonanţa magnetică nucleară (RMN), cât computer tomograf (CT) sunt utilizate ca investigaţii medicale detaliate, ce permit vizualizarea diferitelor organe sau ţesuturi din corp. Cea mai mare diferenţă este că RMN-ul utilizează unde radio, iar CT-ul necesită raze X.

RMN-ul, prin intermediul undelor radio şi a magneţilor, este folosit frecvent pentru a diagnostica afecţiuni ale încheieturilor, creierului, gleznelor, sânilor, inimii sau ale vaselor de sânge. Un câmp magnetic constant şi undele radio ricoşează din grăsime şi din moleculele de apă din corp. Undele radio sunt transmise către un dispozitiv ce reuşeşte să formeze imagini utile pentru diagnosticarea unor afecţiuni. RMN-ul este un dispozitiv gălăgios. De multe ori, vi se pot oferi căşti pentru a reduce zgomotul.

Ce este CT-ul?

CT-ul utilizează raze X pentru a capta imagini folositoare pentru diagnosticarea unor afecţiuni, precum fracturile, tumorile, hemoragiilor interne sau pentru a monitoriza evoluţia cancerului. În timpul tomografiei computerizate, veţi fi rugat să staţi întins pe o masă. Apoi, această masă se va mişca prin computerul tomograf pentu a capta imagini detaliate din corp.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

RMN, CT, rezonanţa magnetică nucleară, computer tomograf, tomografie computerizată, tomografie,

RMN vs. CT

Tomografia computerizată este mai des folosită decât RMN-ul şi este puţin mai ieftină. În schimb, RMN-ul este superior în ceea ce priveşte detaliile imaginilor captate. Alte diferenţe dintre RMN şi CT sunt reprezentate de riscurile şi beneficiile acestora. Riscurile CT-ului includ afectarea fătului nenăscut, doza de radiaţii sau o posibilă reacţie adversă la substanţa de contrast. Riscurile RMN-ului includ posibile reacţii la metale cauzate de magneţi, probleme de auz cauzate de zgomotul puternic sau claustrofobia. Înainte de a efectua un RMN este necesar să informaţi medicul dacă aveţi implanturi precum proteze articulare, implanturi la nivelul ochilor, un dispozitiv intrauterin (sterilet) sau un pacemaker (la inimă).

Cine decide

O tomografie computerizată este mai rapidă, dar RMN-ul oferă imagini mai detaliate în comparaţie cu CT-ul. Alegerea dintre acestea două se face de către medic, în funcţie de simptome sau alte descoperiri paraclinice. Dacă aveţi nevoie de imagini detaliate ale ţesuturilor moi, ligamentelor sau ale organelor, medicul vă poate sugera RMN-ul. Dacă, în schimb, este nevoie de o imagine generală a organelor interne, unei fracturi sau a unui traumatism cranian, cel mai probabil vă va fi recomandată o tomografie computerizată.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.