Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Tomografia computerizata: indicatii si efecte adverse

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
7 martie 2018
Share

Computerul tomograf (CT) utilizeaza razele X care circula intr-o anumita zona a corpului impreuna cu un computer, permitand astfel vizualizarea amanuntita a acesteia. Computerul ofera numeroase imagini din mai multe unghiuri si foloseste informatiile pentru a crea imagini de sectiuni.

Poate fi utilizata pentru investigarea organelor, a oaselor si a altor tesuturi. Aceasta ofera detalii mai multe in comparatie cu radiografia simpla. Procesul este repetat pentru a produce mai multe sectiuni, iar computerul le foloseste pentru a crea imagini tridimensionale. Acest lucru permite vizualizarea detaliata a structurilor corpului, ce ajuta la diagnosticarea si tratarea multor afectiuni.

Ce presupune tomografia computerizata

Aceasta procedura nu este dureroasa, insa este de lunga durata si se efectueaza in clinicile si spitalele cu radiologie. Este recomandat sa nu mancati si sa nu beti inainte cu cateva ore, precum si sa va scoateti bijuteriile, daca aveti.

In timpul efectuarii tomografiei computerizate, veti sta intins pe o masa ce se afla in interiorul dispozitivului de scanare. Pe masura ce masa se misca incet prin scanner, razele X se rotesc in jurul corpului. Exista posibilitatea sa auziti un zgomot, fiind important sa stati nemiscat. Miscarile pot afecta imaginile obtinute. In unele momente este posibil sa vi se ceara sa va tineti respiratia pentru cateva momente. Durata scanarii depinde de zona corpului investigata. Poate dura intre cateva minute si jumatate de ora.

Care sunt indicatiile CT-ului?

Medicii pot solicita efectuarea unei tomografii computerizate pentru mai multe afectiuni, precum:

  • Afectiuni osteoarticulare, inclusiv fracturile si tumorile
  • Cancer, boli cardiovasculare, emfizem pulmonar. CT poate detecta prezenta, precum si evolutia acestora
  • Hemoragii interne sau alte leziuni
  • Cheagurile de sange, lichidul in exces sau anumite infectii
  • Ghidarea planurilor de tratament si proceduri, precum biopsiile, interventiile chirurgicale si radioterapia

In plus, tomografia computerizata poate fi folosita pentru a observa eficacitatea anumitor tratamente. De exemplu, in cancer este foarte utila pentru a vedea daca radioterapia sau chimioterapia ofera rezultatele dorite.

inainte-de-Care-sunt-riscurile-si-efectele-adverse-ale-tomografiei-computerizate

Care sunt riscurile si efectele adverse ale tomografiei computerizate?

Tomografia computerizata foloseste razele X, ce produc radiatii ionizante. Cercetatorii considera ca acest tip de radiatie poate afecta ADN-ul si poate duce la aparitia cancerului. Dar riscul este foarte mic de a dezvolta cancer in urma acestei proceduri.

Insa, efectele radiatiei se pot acumula in timp, deci riscul creste cu fiecare tomografie computerizata efectuata. Discutati cu medicul in legatura cu eventualele pericole si beneficii ale tomografiei computerizate, precum si cu necesitatea acesteia pentru evidentierea si tratarea unei anumite afectiuni medicale.

Radiatiile ionizante pot fi mai nocive in copiilor, pentru ca sunt inca in crestere. Inainte de procedura, este indicat sa intrebati medicul daca tomograful este ajustat pentru copii.

Informati medicul daca sunteti insarcinata, deoarece razele X sunt daunatoare fatului.

Tomografia computerizata poate avea si anumite riscuri, precum:

  • Alergii la substantele de contrast
  • Tratamentul cu Metformin, pentru diabet. Daca urmati acest tratament, este indicat sa renuntati la el inainte si dupa procedura
  • Desi se intampla mai rar, substantele de contrast utilizate pentru tomografia computerizata pot duce la aparitia unor afectiuni renale. Informati medicul inainte de procedura daca suferiti de boli de rinichi
Nota pentru articolul «Tomografia computerizata: indicatii si efecte adverse»:3.82/ 5 (11 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate