Revista care te menține sănătos

Analize medicale

Ochii in diagnosticarea afectiunilor

2 martie 2010
Share

Afectiunile de care suferim, de diferite cauze, pot fi determinate sau macar intuite prin analizarea semnelor vizibile prin care se manifesta. Pielea, de exemplu, este un indicator pentru lipsa vitaminei B in organism, iar limba poate trada existenta hepatitei. Cum ne ajuta ochii sa traducem starea de sanatate?

In ultimul timp, capata notorietate o stiinta usor neglijata, cel putin in Romania: iridiologia sau stiinta diagnosticarii unor afectiuni, modificari la nivelul unor organe sau functii ale sistemelor interne, pornind de la analiza irisului. Ne vom axa pe simptomele vizibile care ar trebui sa ne trimita direct la medicul specialist. Prin urmare, ce ne spun ochii despre starea de sanatate?

Diagnosticarea hipercolesterolemiei
Uneori, suprafata irisului poate prezenta niste cercuri albe. Studiile au aratat ca existenta acestora poate indica un nivel crescut al colesterolului in organism. Un alt simptom relevat tot de ochi tine de aparitia unor pete albe la nivelul pleoapelor. Odata aparute, nu pot fi tratate decat cu ajutorul chirurgiei estetice. Luarea in calcul a acestor simptome ne poate trimite catre realizarea unui set de analize si, mai departe, la un mai bun management al stilului de viata. O alimentatie sanatoasa si un program de exercitii fizice regulat duce treptat la normalizarea nivelului de colesterol.

Cearcanele si pungile de sub ochi pot fi un indicator pentru afectiunile renale. O slaba functionare a rinichilor poate provoca retentia hidrica.

De la gastroenterita la scleroza multipla
Zona ochilor este puternic vascularizata. Spargerea unor vase de sange de la nivelul globului ocular poate fi cauza unei infectii bacteriene. Un alt simptom, inflamarea irisului, indica o infectie virala ce poate trada boli precum gastroenterita sau, mai grav, afectiuni autoimune de genul artritei. Tremurul necontrolat al pleoapelor poate sugera atat existenta unei deficiente de magneziu in organism, cat si prezenta unor boli mult mai grave, precum scleroza multipla. Scleroza este insotita in evolutia ei de o serie de simptome: paralizie, slabiciune musculara, control deficitar al muschilor.

Pleoapele cazute… dincolo de stresul zilnic

Uneori, pleoapele cazute pot fi consecinta unor perioade foarte stresante. Anumite studii au indicat insa ca un astfel de simptom poate fi asociat, foarte rar, cu cancerul pulmonar sau cu accidentul vascular cerebral (AVC). In cazul afectarii plamanilor in partea superioara, o serie de nervi care au legatura cu ochii pot fi atinsi. Desigur, acest semn nu este suficient pentru o diagnosticare. Si accidentul vascular cerebral poate fi insotit de afectarea pleoapelor, alaturi de multe alte simptome vizibile: pierdere mobilitatii muschilor faciali, dificultati sau imposibilitate de a vorbi sau de a se deplasa etc.

Diagnosticarea precoce a Alzheimer
Cea mai raspandita forma de dementa, Alzheimer, nu poate fi vindecata. Noi studii au aratat ca, printr-o analiza a ochilor, boala poate fi descoperita in stadii incipiente. Conform cercetatorilor, ochii celor bolnavi ar prezenta inca de la debutul bolii placi de amiloid, prezente in general la nivelul creierului bolnavilor de Alzheimer. O astfel de diagnosticare ar putea fi un pas important in lupta cu aceasta boala.

Text: Irina Chelarescu
Sursa: www.nlm.nih.gov

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.