Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Diagnosticul in cancerul de prostata

9 octombrie 2017
Share

Prin dispozitia anatomica, prostata inconjoara prima portiune a uretrei. Majoritatea pacientilor cu o patologie prostatica acuza o suferinta urinara joasa, fara specificitate. Cancerul de prostata (CP) se supune si el acestei relatii, dar impactul simptomatologiei urinare determinate de CP asupra calitatii vietii pacientilor este variabil. In cele mai multe cazuri, stabilirea diagnosticului in timp util este intarziata.

Manifestarile clinice ale cancerului de prostata sunt, in majoritatea cazurilor, asemanatoare cu cele ale hipertrofiei benigne a prostatei (HBP sau adenomul de prostata). Simptomatologia urinara domina tabloul clinic, ceea ce, in unele cazuri, poate favoriza erorile de diagnostic.

Ce simptome prezinta pacientul?
Pacientii pot acuza urinare deasa pe timpul zilei si noptii, urinare cu dificultate, initiere dificila a mictiunii, jet urinar intrerupt, imposibilitate de urinare.
Hematuria (pierderea de sange in urina) poate aparea ca unic simptom la pacientii cu cancer de prostata si nu are nimic caracteristic care sa sugereze existenta neoplaziei prostatice.
Incontinenta urinara poate completa tabloul clinic al cancerului de prostata in cazurile de invazie locala neoplazica a sfincterului uretral extern.
Hemospermia (pierderea de sange in sperma) poate fi un semn al cancerului de prostata, dar apare rar.
Exista situatii in care primul semn este insuficienta renala, insotita de dureri lombare bilaterale. Pacientii de varsta medie cu disfunctie erectila majora, cu impotenta, trebuie sa stie ca poate fi provocata de invazia bandeletelor neurovasculare.
Metastazele osoase extinse, pe langa dureri, fracturi spontane, pot produce, prin invazia maduvei osoase, anemie severa.
Metastazele in grupele ganglionare obturatorii si/sau iliace interne pot duce la cresterea in volum a acestora si la aparitia blocarii ureterale, uneori bilateral. Simptomatologia respiratorie, tuse seaca, insotita uneori de dispnee si febra, poate fi datorata cancerului de prostata, atunci cand apar metastazele pulmonare. Cancerul de prostata poate duce la obstructia aproape completa a lumenului rectal, manifestata clinic prin constipatie si, uneori, sangerare rectala.

Protocolul de investigatii
In cazul cancerului de prostata, investigatiile trebuie sa contina, pe langa tuseu rectal (pune in evidenta inflamatia prostatei), si dozarea antigenului prostatic specific, PSA-ului seric: hemoleucograma completa, uree, creatinina serica, glicemie, sumar de urina si urocultura. In protocol trebuie incluse si explorarile imagistice: ecografie suprapubiana, examenul urografic si uroflowmetria (se inregistreaza debitul mictional).
Diagnosticul de certitudine se pune doar pe baza ecografiei transrectale cu punctie bioptica prostatica.

Ce trebuie sa stie pacientul inainte de examinare
Punctia transrectala se face dupa o pregatire prealabila a pacientului prin:
Antibioterapie, adica administrarea unui antibiotic (pentru protectia eventualelor complicatii infectioase); Clisma evacuatorie in dimineata examinarii; Intreruperea medicatiei antiagregante daca este nevoie. De exemplu, aspirina; Regim hidric in ziua examinarii. Nu se mananca deloc, ci se beau doar lichide. Diagnosticul de certitudine in cencerul de prostata se face numai cu confirmare anatomo-patologica. In functie de gradul de diferentiere, se va stabili tratamentul.

Principalele optiuni terapeutice in cancerul de prostata
Tratamentul curativ se realizeaza prin scoaterea in totalitate a prostatei (prostatectomie radicala), crio-chirurgia, brahiterapia (metoda de radioterapie care consta in implanturi radioactive, in interiorul sau in apropierea unei tumori) care poate fi insotita sau nu de hormono-terapie. Tratamentul paleativ consta in estrogenoterapie, extirparea testicolelor, chimioterapie.

Dr. Ateia Abd Halal, medic specialist urolog
Conf. Dr. Ambert Valentin, medic primar urolog
Clinica Med-As
Telefon: 021.313.09.21/23

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.