Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Cum ne pregatim pentru analizele medicale?

8 noiembrie 2017
Share

Analizele medicale reprezinta un set de procedee, mai mult sau mai putin complexe, care furnizeaza informatii asupra aspectului si functionalitatii diferitelor organe si sisteme ale organismului, oferind o idee de ansamblu asupra starii de sanatate a subiectului.

Ghidul practic din aceasta editie va ofera cateva sfaturi de care sa tineti seama inaintea efectuarii celor mai frecvente analize medicale. Pentru ca analizele sa reflecte cu adevarat situatia organismului, pe langa performantele laboratorului si ale aparatelor de investigatie si analiza, este foarte importanta si pregatirea pacientului pentru efectuarea analizelor.

Ce nu trebuie facut inainte de recoltarea probelor hematologice (de sange)?

In acest caz, este indicat ca analizele sa se faca dimineata, respectand urmatoarele recomandari:

  • Nu mancati in dimineata respectiva!
  • Nu trebuie sa aveti sau sa fi avut in ultima luna: gripa, raceala sau alte afectiuni febrile!
  • Nu consumati la ultima masa din ziua precedenta recoltarii alimente grase si dulciuri!
  • De preferat ca femeile sa nu fie in timpul menstruatiei.

Cateva mentiuni sunt necesare:

1.      Pentru examenul biochimic si serologic aditional se recomanda o cina usoara, un interval de post de minimum 12 ore si evitarea consumului de alcool pentru a nu provoca lactescenta serului;

2.      Pentru bilantul lipidic trebuie respectate: o dieta neschimbata cu 3 saptamani inainte de recoltare, post, cu 12-14 ore inainte de recoltare (se pot consuma apa si o cafea neagra fara zahar), abstinenta de la alcool cu 72 de ore inainte de recoltare.

3.      In cazul testului de toleranta orala la glucoza se recomanda post cu cel putin 8 ore inaintea recoltarii, inclusiv cafea si tutun, si evitarea efortului fizic. Pacientul este informat ca i se vor administra 75 g (1,75 g/kgc la copii) glucoza pulbere dizolvata in 300 ml de apa.

De asemenea, exista o serie de medicamente care pot modifica rezultatele analizelor medicale. De aceea, trebuie intrebat medicul daca este necesara intreruperea medicatiei sau doar instiintarea personalului laboratorului ce fel de tratament se urmeaza.

Cum ne pregatim pentru recoltarea probelor de urina?

Pentru sumarul de urina, recoltarea se face din prima urina de dimineata, intr-un recipient furnizat de laborator, de unica folosinta.

Pentru urocultura, recoltarea se face tot din prima urina sau la cel putin 4 ore de la ultima mictiune (urinare), intr-un recipient steril, cu gatul larg (exclus eprubete), numit urocultor. Transportul recipientului la laborator trebuie sa se faca in mai putin de 1 ora de la recoltare. Aceasta va fi realizata inaintea initierii tratamentului antibiotic, deoarece acesta distruge flora microbiana, iar rezultatul uroculturii va fi negativ, chiar daca infectia urinara exista.

Recoltarea corecta a probelor de urina

Recoltarea corecta a probelor de urina presupune urmarirea urmatoarelor etape:

  • Toaleta riguroasa a zonei genito-urinare cu apa si sapun;
  • Zona spalata anterior se usuca cu ajutorul unei comprese sterile;
  • Se urineaza o cantitate mica in toaleta (urina contaminata de bacteriile care exista in mod obisnuit in segmentul inferior al uretrei), iar restul (fara a inceta urinarea) se colecteaza in recipientul primit de la laborator (recoltare din jetul urinar mijlociu);
  • Pentru a preveni contaminarea probei, se evita atingerea recipientului de zona genitala.

Recoltarea exudatului faringian

Exudatul faringian se recolteaza, ideal, dimineata inainte de periajul dentar, deoarece majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene ce distrug flora microbiana locala, denaturand rezultatul, si inainte de a consuma alimente sau lichide. Daca aceste conditii nu pot fi respectate, putem totusi efectua recoltarea la 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar.

Ce pasi trebuie urmati in cazul administrarii vaccinurilor?

Administrarea unui vaccin se face in plina stare de sanatate, dupa vindecarea afectiunilor respiratorii acute sau in afara perioadelor de acutizare a unor boli respiratorii cronice. Este contraindicat persoanelor cu posibile alergii la componentele vaccinului respectiv. De asemenea, trebuie luate masuri de precautie in cazul persoanelor/copiilor cu istoric de convulsii febrile (cu 24 de ore inainte se administreaza acetaminofen preventiv), de sindrom Guillain-Barre etc.

 

Dr. Alin Popescu,

Specialist medicina sportiva,

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.