Revista care te menține sănătos

Analize medicale

Capsula endoscopica, evaluarea bolii inflamatorii a intestinului

4 mai 2009
Share

Capsula endoscopica (wireless capsule endoscopy – WCE) este o unealta de diagnostic pentru evaluarea bolnavilor cu boli ale intestinului subtire si in diagnosticul hemoragiilor gastro-intestinale obscure.

Multe persoane cu boala Crohn sunt diagnosticate cu ajutorul capsulei endoscopice. In trecut, boala Crohn era diagnosticata cu examen radiologic, dar tehnica nu era eficienta, deoarece leziunile precoce nu erau detectate.

Capsula endoscopica este superioara altor metode ca enteroscopia, tomografia computerizata sau rezonanta magnetica enteroclysio (enteroclysis). In America, FDA a avizat utilizarea capsulei si la copiii mai mari de 10 ani.

Cum se foloseste capsula endoscopica
Prima capsula endoscopica a fost folosita prima oara de dr. Gavriel Iddan, in 1981. In 2000 apare capsula video Pill Cam SB, utilizata in diagnosticul unor boli ale intestinului subtire ca: boala Crohn, tumori, tulburari de malabsorbtie (boala celiaca) si hemoragii ale intestinului subtire. Capsula video Pill Cam SB masoara 11×26 mm, avand o greutate mai mica de 4 g. Contine o camera video color si un transmitator pe radio, fara fir, 4 leduri si o baterie cu putere de 50 000 de imagini color, timp de 8 ore, pe parcursul tractului digestiv. Este facuta dintr-un material rezistent la acidul din stomac si la enzimele digestive puternice.
Protocolul de pregatire pentru utilizarea capsulei consta in lipsa alimentatiei in timpul noptii, inaintea zilei de examinare. Dimineata, bolnavul ingereaza 1 litru de solutie de polietilenglicol. Senzorul este atasat pe abdomenul bolnavului, printr-o centura. Capsula se inghite cu un pahar de apa. Bolnavul isi urmeaza activitatile zilnice, iar dupa 8 ore se intoarce la medic. Capsula este evacuata in mod natural, dupa 24 de ore.

Care sunt indicatiile capsulei endoscopice
In cazurile de boala inflamatorie a intestinului, indicatiile capsulei endoscopice sunt:
Suspect de boala Crohn cu endoscopie superioara si colonoscopie negative; Evaluarea hemoragiilor gastro-intestinale obscure, cu gastroscopie si colonoscopie negativa la bolnavii cu boala Crohn; Evaluarea extinderii bolii in cazul persoanelor cu boala Crohn; Evaluarea recurentelor postoperatorii la bolnavii cu rezectie de intestin subtire proximal si la cei cu rezectie ileocecala; Evaluarea pacientilor care au colita nedeterminata; Evaluarea raspunsului terapeutic antiiflamator cu indicatie clinica. In setul clinic, capsula poate depista leziuni tipice de boala Crohn in intestinul subtire, chiar daca endoscopia si colonoscopia au fost normale. Alta indicatie de investigatie cu capsula endoscopica este hemoragia intestinala severa in cazul bolii Crohn. Sursa hemoragiei este, in mod obisnuit, un ulcer profund care erodeaza vasul.

Contraindicatii

Prezenta clinica sau dovezi radiologice de ocluzie (obstructie) intestinala; Persoanele cu boala Crohn severa cunoscuta sau cu extindere la intestinul subtire; Bolnavii cu semiobstructie intestinala, diverticuloza intestinala extensiva (boli rare, dar cu contraindicatii); Pacemaker cardiac sau alte dispozitive electromedicale implantate; Disfagie; Interventii chirurgicale abdominale sau pelviene anterioare; Sarcina; Copiii sub 10 ani.
Dezavantaj: poate fi retinuta in zonele cu stenoze

Incidenta retinerii capsulei este mica, aproximativ 1-2 % si 2/3 din cazurile raportate de retinere a capsulei aveau boala Crohn cu stenoze. Pentru a minimaliza riscul retinerii capsulei, este necesar un studiu cu imagine cu rezonanta magnetica enteroclysis, tomografie computerizata sau numai radiografie gastro-intestinala (pentru intestinul subtire), pentru a pune in evidenta eventualele stricturi (stenoze).
In cazul retinerii capsulei, din punct de vedere clinic, bolnavul este asimptomatic – necesita o radiografie abdominala. Retinerea capsulei este cauzata alteori de scaderea peristatismului intestinului. In acest caz, tratamentul eficace este administrarea de agenti (in doze mici) care accelereaza tranzitul intestinal.
In cazuri rare, bolnavii cu boala Crohn, fara simptome evidente de obstructie (distensie abdominala, greturi, varsaturi), dar cu simptome ca durere abdominala, retentia poate avea o evolutie spre interventia chirurgicala, cu rezectie de intestin subtire sau stricturoplastie, cu rezolvarea simptomelor clinice.

Dr. Eugenia Almasan,
Medic primar medicina interna, Medcenter
Info Line Medcenter 0800800599 (apelare gratuita din orice retea),
www.medcenter.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.