Revista care te menține sănătos

Digestie

Remedii naturale pentru arsuri la stomac

Andrei Cioată; surse: sci-hub.se, ncbi.nlm.nih.gov, verywellhealth.com, panchamrit.co.in, medicalnewstoday.com,
18 decembrie 2023
Share
Remedii naturale pentru arsuri la stomac

Senzația de arsuri la stomac face parte din tabloul simptomatologic al indigestiei, alături de alte manifestări, cum ar fi balonarea, disconfortul abdominal, senzația de plenitudine postprandială și chiar greața și vomismentele. Cu toate acestea, o persoană se poate confrunta cu apariția unei arsuri la stomac și pe fondul existenței unei afecțiuni care interesează tractul gastrointestinal și mai ales mucoasa stomacului. În cazul unei patologii subiacente, senzațiile de arsuri la stomac pot apărea și în perioada dintre mese sau chiar de post alimentar, fără a implica aport alimentar. În caz de dispepsie, în mod obișnuit senzația de arsuri la stomac se exacerbează postprandial.

Arsuri la stomac – cauze și factori de risc

Apariția senzației de arsuri poate avea o etiologie deosebit de extinsă, iar uneori cauzele nu pot fi identificate. În foarte multe cazuri, este vorba despre dispepsia funcțională. Însă, într-o egală măsură, cauzele dispepsiei funcționale pot rămâne nediagnosticate. În aproximativ 80% dintre cazurile de dispepsie funcțională, factorii etiologici implicați în patologie nu pot fi identificați. Senzația de arsuri la stomac poate apărea și ca urmare a expunerii la anumiți factori de risc, iar cei mai obișnuiți sunt – fără, însă, a se limita la aceștia – următorii:

  • consumul ridicat de alcool, cafea și băuturi carbogazoase, în special în lipsa unui conținut alimentar preexistent la nivelul stomacului;
  • aportul crescut de alimente bogate în grăsimi, picante, acide și acre;
  • fumatul;
  • stresul și emoțiile puternice (se cunoaște faptul că senzația de arsuri la stomac, însă și alte afecțiuni gastrointestinale, prezintă o componentă psihosomatică semnificativă);
  • obiceiurile alimentare nesănătoase (hrănirea în picioare, întinderea în poziție de decubit la scurt timp după masă, mâncatul prea rapid și la ore târzii, cu puțin timp înainte de orele de somn, supraalimentarea, lipsa fibrelor vegetale din dietă și altele);
  • administrarea anumitor tipuri de medicamente poate crește riscul de a dezvolta senzația de arsuri la stomac: aspirină (în special efervescentă), ibuprofen, ketoprofen, dar și antibiotice administrate fără pansament gastric.
leacuri arsuri la stomac, remedii arsuri la stomac, tratament arsuri la stomac, ceaiuri arsuri la stomac,

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Efi-Digest. Este recomandat pacienților al căror pancreas nu mai poate produce suficiente enzime pentru digestia alimentelor. De asemenea, contribuie la ameliorarea tulburărilor digestive cauzate de excesul alimentar, ajută la îmbunătățirea digestiei și reduce disconfortul provocat de modificări de tranzit, balonare, reflux gastric sau stare de greață.

Condițiile medicale care, printre altele, pot provoca și arsuri la stomac, sunt următoarele:

  • gastrita (inflamația mucoasei stomacului), de etiologie bacteriană (infecția cu Helicobacter pylori) sau autoimună, este cea mai frecvent diagnosticată afecțiune, frecvent asociată unei senzații de arsuri la stomac care se exacerbează postprandial și are caracter continuu;
  • ulcerul peptic cronic;
  • boala de reflux gastroesofagian (cu sau fără esofagită);
  • intoleranța la lactoză;
  • sindromul colonului iritabil;
  • gastropareza (ducând la golirea lentă și întârziată a stomacului);
  • colecistita (inflamația vezicii biliare, deseori secundară apariției de calculi biliari);
  • existența unui proces activ de malignizare (cancer);
  • dispepsia funcțională.

Rezervă online și ridică suplimentul alimentar Gastrocalmin din cea mai apropiată farmacie Catena. Acesta poate ajuta la menținerea confortului digestiv la persoanele cu sensibilitate digestivă.

Persoana care se confruntă cu arsuri la stomac, iar etiologia nu poate fi pusă pe seama factorilor de risc (fumat, consum de alcool, obiceiuri alimentare nesănătoase), ar trebui să solicite consult de specialitate, pentru a se diagnostica eventuala patologie gastrointestinală existentă. În foarte multe dintre cazuri, diagnosticarea întârziată a bolii crește riscul de cronicizare a acesteia. Drept urmare, deseori tratamentul vizează ameliorarea simptomelor și evitarea evoluției bolii, așadar a eventualelor complicații asociate. Patologiile gastrointestinale sunt deosebit de complexe, în esență greu de gestionat și manageriat, necesitând schimbări majore ale stilului de viață.

Alternative naturale de tratament și ameliorare în caz de arsuri la stomac

Dincolo de alternativa farmacoterapeutică pentru patologiile gastrointestinale care se traduc și prin apariția de arsuri la stomac, există și remedii naturale cu eficiență dovedită care, chiar dacă nu tratează cauza, duc la o ameliorare semnificativă a senzației de arsuri la stomac. În rândurile de mai jos vor fi prezentate câteva alternative eficiente în caz de arsuri la stomac.

Ceaiurile

Există mai multe tipuri de ceaiuri care nu doar că pot ameliora senzația de arsuri la stomac, dar au și potențialul de a reduce anumite simptome asociate indigestiei cum sunt balonarea, precum și senzația de disconfort abdominal. Spre exemplu, ceaiul de mușețel se consideră a fi deosebit de benefic în ameliorarea simptomelor de gastrită, având proprietăți antiinflamatorii. Ceaiul de ghimbir inhibă contracțiile anormale ale musculaturii gastrice netede, ameliorând disconfortul, iar ceaiul de mentă prezintă, de asemenea, efect antispasmodic. Alte tipuri de ceai considerate a fi eficiente în caz de arsuri la stomac sunt cel de roiniță, busuioc, turmeric și fenicul.

Sucul și gelul de aloe vera

Sucurile și gelurile naturale din aloe vera se consideră a avea efecte deosebit de benefice în caz de arsuri la stomac. Aceste beneficii se datorează efectului antispasmodic și antiinflamator, dar și efectului antiseptic pe care compușii fitochimici din aloe vera îl prezintă. Promovează și un tranzit intestinal normal, asigură golirea gastrică eficientă, cu ameliorarea secundară a senzației de arsuri la stomac.

leacuri arsuri la stomac, remedii arsuri la stomac, tratament arsuri la stomac, ceaiuri arsuri la stomac,

Grăsimile naturale sănătoase

Un alt remediu natural pentru arsuri la stomac este consumul de nuci, semințe și uleiuri vegetale bogate în grăsimi polinesaturate sănătoase, cu efect antiinflamator. De exemplu, se recomandă consumul pe stomacul gol de ulei de măsline extravirgin, migdale, nuci și alte tipuri de semințe, cum ar fi tărâțele de Psyllium (sursă importantă de fibre vegetale). Seul, o grăsime animală care este foarte bogată în trigliceride, se crede că ar îmbunătăți simptomele gastritei în unele cazuri, dar poate duce și la exacerbarea acestora, considerându-se a fi un aliment „cu risc”.

Consumul de apă alcalină

Deși încă există dubii în ceea ce privește beneficiile consumului de apă alcalină în echilibrarea pH-ului acid de la nivelul stomacul (o cauză a senzației de arsuri la stomac), mulți susțin că au avut o îmbunătățire a simptomelor după consumul prelungit al acestui tip de apă. De multe ori, apa alcalină conține cantități mari de substanțe minerale, care asigură un aport optim pentru un organism sănătos, și chiar poate crește sensibil și temporar pH-ul de la nivelul stomacului.

Senzația de arsuri la stomac poate avea o etiologie foarte extinsă. Se recomandă ca o persoană cu acest simptom să fie foarte atentă la alimentație, să aibă un jurnal în care își notează mesele și alimentele care au dus la exacerbarea senzației de arsuri la stomac și, ulterior, să le evite. De asemenea, se recomandă evitarea fumatului, băuturilor carbogazoase și alcoolului, întrucât sunt factori de risc pentru exacerbarea simptomului de arsuri la stomac.

Foto: Shutterstock

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.