Revista care te menține sănătos

Nutriție

Aditivii alimentari: periculosi sau nu?

8 octombrie 2012
Share

Astazi, gasim aditivi in toate produsele alimentare. Unii producatori incearca sa-si faca reclama, anuntand chiar ca ceea ce au introdus pe piata nu contine aditivi. Sa fie bine ca se folosesc aditivii, sa fie rau? Insa trebuie precizat ca alimentele moderne nu mai pot exista fara aditivi.

O definitie a acestora, adesea ignorata, ii descrie ca fiind substante care nu sunt ele insele alimente sau ingrediente obisnuite in alimente, indiferent ca au sau nu valoare nutritiva, dar care se adauga in scop tehnologic in timpul productiei alimentului. Aditivii pot fi substante de origine naturala sau substante de sinteza, in ambele situatii fiind obligatorie evaluarea lor toxicologica. Astfel, cat are voie producatorul sa adauge aditivi, incat sa obtina un produs mai atragator pentru consumator?

Initial, aditivii sunt testati in laborator

Inainte de a fi aprobata utilizarea unui aditiv, el este cercetat in laborator, pe animale de experienta, urmarindu-se eventualele efecte nocive si dozele la care acestea apar. In Europa, responsabila pentru aceste evaluari este EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentului). In laborator, se evalueaza prima data un indicator numit NOAEL (no-observed-adverse-effect level) care reprezinta acea cantitate la care nu se observa niciun efect advers la animalele la care s-a administrat aditivul.

Pe baza lui, se obtine ADI (ingestia zilnica acceptabila), care reprezinta valoarea NOAEL divizata cu 100. Deci, o valoare mult mai mica decat cea care nu afecteaza animalele de laborator. Coeficientul se aplica din doua motive: se presupune ca oamenii pot fi mai sensibili decat animalele de laborator pe care s-a evaluat NOAEL, apoi pentru ca trebuie protejati si consumatorii cu o sensibilitate mai mare (copiii, varstnicii, cei cu diferite afectiuni).

Comisia Europeana a adoptat in 2011 doua acte legislative pentru a face ca utilizarea aditivilor in UE sa fie mai sigura. Primul regulament se refera la aditivii din produsele alimentare si va intra in vigoare in iunie 2013, iar cel de-al doilea priveste aditivii din ingredientele alimentare.

Sfatul specialistului

Este adevarat, in trecut s-au folosit aditivi care, ulterior, s-au dovedit a avea consecinte negative asupra sanatatii. Dar aceste lucruri s-au intamplat cu decenii in urma, cand metodologia evaluarilor toxicologice nu era bine pusa la punct, iar controlul legislativ in domeniul alimentar era abia la inceput.

La fiecare 5-10 ani, toti aditivii sunt reevaluati, uneori acest lucru realizandu-se si mai des, in functie de eventualele motive de ingrijorare ridicate in randul consumatorilor obisnuiti. Totusi, daca aveti rezerve in a crede in inocuitatea aditivilor, ii puteti evita cu usurinta, citind etichetele produselor alimentare si/sau optand pentru alimente preparate in casa, neprocesate industrial.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Lista completa a aditivilor autorizati:

https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/main/?event=substances.search&substances.pagination=1

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.