Revista care te menține sănătos

Nutriție

Cum puteti mentine nivelul normal al fierului in organism?

29 octombrie 2015
Share

Se stie ca spanacul este un superaliment bogat in fier, insa legumele cu frunze verzi , precum si alte alimente, va pot ajuta sa castigati lupta cu anemia prin carenta de fier. Acest tip de anemie este cel mai frecvent dintre toate tipurile si este reprezentat de scaderea numarului de globule rosii, din cauza deficitului de fier.

Daca aveti un nivel scazut de fier, corpul nu poate produce suficienta hemoglobina, o substanta din globulele rosii ce transporta oxigen la testurile din corp. In consecinta, aceasta se va manifesta la o persoana cu anemie prin slabiciune, oboseala si iritabilitate. Cele mai multe femei cu un nivel scazut de fier sunt cele gravide, insa nici femeile care nu sunt insarcinate si nici barbatii nu sunt mai feriti de aceasta afectiune. In aceste cazuri, solutia este reprezentata de consumul alimentelor bogate in fier.

Care sunt alimentele care mentin nivelul normal al fierului

Atunci cand consumati alimente ce contin fier, acesta este absorbit in corp la nivelul intestinului subtire. Exista doua forme de fier din dieta: hem si non-hem. Fierul hem este derivat din hemoglobina si se gaseste in alimentele de origine animala, precum carnea rosie, pestele si carnea de pasare. Corpul absoarbe cea mai mare parte a fierului din surse hem. Fierul non-hem provine din plante.

Cele mai bune surse de fier hem sunt urmatoarele:

* Ficatul de pui

* Fructele de mare

* Carnea de vita

* Sardinele, somonul si tonul

* Carnea de curcan

* Sunca

Cele mai bune surse fier non-hem sunt urmatoarele:

* Lintea

* Fasolea rosie

* Spanacul

* Cerealele fortifiate cu fier

* Semintele de dovleac sau de susan

* Nucile, fisticul, migdalele, caju

* Stafidele

* Broccoli

* Germenii de grau

oua secundaraCe alimente trebuie evitate

Unele alimente pot ajuta corpul sa absoarba fierul din alimentele bogate in fier, in timp ce altele pot sa scada absorbtia acestuia. Pentru a imbunatati absorbtia fierului, evitati consumul de cafea sau ceai, sau alimente bogate in calciu, precum lactatele. De asemenea, medicamentele antiacide (cele pentru arsuri la nivelul esofagului) contin saruri de zinc si magneziu, ce pot interfera cu absorbtia fierului.

Pentru a accelera si favoriza absorbtia fierului, consumati alimentele bogate in fier impreuna cu vitamina C. Aceasta se gaseste in sucul de portocale, broccoli sau capsuni. Sau, ca alternativa, mancati alimente ce contin fier non-hem cu un aliment de origine animala (vita, pui, curcan, peste).

Daca, insa, aveti probleme cu absorbtia fierului din alimente, atunci este indicat un supliment alimentar cu fier. Inainte de a face acest lucru, discutati cu medicul dumneavoastra despre doza recomandata si urmati cu atentie instructiunile oferite de acesta. Din cauza ca doar o cantitate mica de fier este excretata din corp, fierul se poate acumula in tesuturi si organe atunci cand locurile de depozitare (ficat, splina, maduva) sunt pline. Desi intoxicarea cu fier din surse alimentare este rara, supradozajul cu suplimente alimentare cu fier poate fi fatal.

Cum puteti sa stiti daca aveti un nivel normal al fierului?

Anemia prin carenta de fier este diagnosticata atat printr-un examen fizic efectuat de catre medic (acesta observa daca tegumentele si mucoasele sunt palide, daca aveti batai ale inimii neregulate, daca splina si ficatul sunt marite), precum si prin analize de sange. Aceste analize includ:

* Hemoleucograma completa

* Fierul seric (sideremia)

* Feritina serica (proteina care ajuta la stocarea fierului in corp)

* Nivelul transferinei (proteina care transporta fierul in sange)

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.