Nutritie

Fainoasele si leguminoasele

miercuri, 7 februarie 2007
Share

Cartofi, cereale, paine, macaroane… Acestea sunt produse alimentare care cel mai adesea au o reputatie rea, mai ales datorita faptului ca ingrasa. Fiind glucide, bogate in calorii si cu un continut important de zaharuri lente, ele constituie principala sursa de energie a organismului.

Fainoasele si leguminoasele sunt o sursa complexa de glucide. Astfel, se disting trei grupe de alimente din aceasta categorie:
cerealele (orez, grau, porumb, ovaz, orz, mei) si ansamblul de alimente care se produc din acestea: faina de orice tip, painea, cerealele pentru micul dejun, gris, paste fainoase.

Leguminoase: mazare, fasole, linte. Cartofi gatiti in toate modurile: piure, prajiti, nature etc.

 

Compozitia fainoaselor si leguminoaselor

Particularitatea acestui tip de produse este continutul foarte mare de amidon care constituie rezerva glucidica a lumii vegetale. Amidonul este o glucida de calitate si este foarte important pentru organism.

In plus, pe langa amidon, aceste alimente mai contin numerosi alti nutrienti indispensabili organismului si anume:
proteine vegetale de calitate inferioara celor animale si in cantitate mai putin importanta; vitamine din grupul B si vitamina C; minerale; fibre vegetale – prezente mai ales in coaja cerealelor. Sunt fibre insolubile care au un rol important in reglarea tranzitului intestinal si in mentinerea unei flore bacteriene normale a colonului.
Intre produsul original si cel pe care ajungem noi sa il consumam exista mari diferente ca si calitate nutritiva, in special la cereale. Aceasta deoarece invelisul granei are cel mai bogat continut de fibre si minerale si, de obicei, noi consumam cerealele mai mult sau mai putin sub forma rafinata.

Prin urmare, cu cat un produs este mai rafinat, cu atat este mai putin bogat in fibre si minerale. In plus, majoritatea acestor produse trebuie rehidratate (puse in apa cateva minute) inainte de consum, cum ar fi: orezul, pastele fainoase si leguminoasele. Aceasta rehidratare creste volumul acestora (prin acumulare de apa) si greutatea lor.

 

Cum sa consumam fainoasele si leguminoasele?

Glucidele pe care aceste tipuri de alimente le aduc in alimentatie reprezinta “carburanti” esentiali bunei functionari a corpului si creierului. Sunt de asemenea sursa de energie favorabila performantei sportive.

Asociind cerealele si leguminoasele la aceeasi masa, veti obtine un aport de proteine mult mai bogat decat daca veti consuma doar unul din aceste alimente. Pentru a asigura un aport de glucide de calitate, este bine sa consumati fainose sau leguminoase la fiecare masa.

 

Dr. Laura Margareta Bara
Medic medicina sporiva
[email protected]

Nota pentru articolul «Fainoasele si leguminoasele»:5.00/ 5 (4 voturi)
tonica
2007-02-07T12:02:29+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena