Revista care te menține sănătos

Nutriție

Oul, alimentul complet

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
26 noiembrie 2021
Share
Oul, alimentul complet

Cu un continut bogat in proteine cu valoare biologica inalta (superioare celor din lapte si carne), vitamine si minerale, oul constituie un produs de baza in alimentatia omului sanatos. Galbenusul concentreaza toate vitaminele liposolubile ale oului (A, D, E, K) si un mare procent din cele hidrosolubile, cu exceptia vitaminei B2, care este distribuita uniform in masa oului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Este bogat in substante carotenoide (luteina si zeaxantina) care, impreuna cu zincul si vitaminele A si E continute, previn bolile degenerative ale ochilor, provocate de inaintarea in varsta. Elementele minerale se concentreaza si ele in galbenus. Un ou de gaina mediu contine fosfor, potasiu, sodiu, calciu, sulf, magneziu si fier. Desi oul contine o cantitate mare de colesterol, efectele aterosclerotice ale acestuia sunt partial contracarate de ceilalti nutrienti (minerale, colina, proteine etc.). Colina se gaseste in cantitati importante in galbenus. Ea este esentiala in dezvoltarea sistemul nervos al fatului si are rol important in procesele de memorare si invatare.

Albusul, bogat in proteine

Albusul contine cantitati reduse de glucide, el fiind de fapt o solutie de proteine al caror reprezentant principal este ovoalbumina. Proteinele din albusul de ou de gaina cuprind toti aminoacizii esentiali atat de bine proportionati, incat oul a devenit referinta standard pentru compararea calitatii proteinelor din alte alimente. Albusul nu contine colesterol sau alte tipuri de grasimi.

Indicat si in curele de slabire

Digestia oului se face relativ usor. Cele mai indicate in cazul persoanelor sanatoase sunt oul fiert (de preferat moale) si ochiul „romanesc” sau posat. Ouale crude nu sunt – in mod cert – recomandate, ele fiind frecvent contaminate cu germeni. In plus, consumate crude, trec repede in intestin, iar proteinele din albus raman nedigerate si irita mucoasa digestiva. Este important si momentul din zi in care consumam ouale, pentru o buna asimilare a compusilor nutritivi. Zicala straveche „oul dimineata este medicament, la pranz, aliment, iar seara, otrava” are mult adevar.

Furnizand organismului proteine de cea mai buna calitate, numeroase vitamine si minerale, toate acestea cu doar 90 Kcal/60 g, oul este un aliment benefic in regimurile de slabire. Cel mai recomandat in acest tip de regim este oul fiert tare care se digera mai lent.

secundara

Cate oua este recomandat sa mancam pe saptamana?

Pentru copii si adolescenti se recomanda in medie 6 oua/saptamana, iar pentru femeile in perioada maternitatii ratia optima este de 4-5 oua/saptamana. In cazul adultilor, sunt indicate 3, chiar 4 oua saptamanal.

Se poate ajunge la un consum de 7-8 oua saptamanal la persoanele tinere care depun efort fizic semnificativ zilnic (sportivi de performanta, cei care desfasoara zilnic munci fizice grele etc.). Nu recomandam mai mult de 2 oua in cadrul aceleiasi mese! Consumul de oua trebuie redus (pana la doar un ou pe saptamana) la persoanele in varsta, la cei care sufera de diabet zaharat, dislipidemie, ateroscleroza sau litiaza biliara.

Ouale proaspete se conserva prin refrigerare (pastrarea in frigider), la temperaturi cuprinse intre 1 si 5 grade. Prospetimea oualor se poate verifica prin scufundarea lor in apa: daca oul este culcat pe fundul vasului este proaspat.

Dimensiunea unui ou difera in functie de specia, varsta si hrana pasarii care l-a produs: XL (foarte mare) – peste 73 de grame; L (mare) – 63-73 de grame; M (mediu) – 53-63 de grame; S (mic) – sub 53 de grame.

#tags   \   , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.