Revista care te menține sănătos

Diabet

5 complicatii nebanuite ale diabetului zaharat

Dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Sanamed Hospital, Bucureşti
9 martie 2021
Share
  • Cand auzim cuvantul „diabet”, avem tendinta sa ne gandim la probleme legate de producerea de insulina si de reglarea concentratiei de zahar din sange, excluzand posibilele complicatii. Acestea sunt, cu siguranta, factori esentiali ai diabetului, insa reprezinta doar varful aisbergului. Diabetul zaharat provoaca leziuni lente, asimptomatice, dar semnificative in organism.

    Cel mai recent exemplu, un studiu publicat in revista „Neurology” sugereaza ca diabetul afecteaza capacitatea intelectuala. O echipa de neurologi si psihiatri de la Harvard a studiat barbatii si femeile cu diabet zaharat tip 2, examinand fluxul sangvin spre diferite regiuni ale creierului, testand performanta intelectuala in aceste conditii. Dupa doi ani, abilitatile cognitive ale participantilor au aratat semne de deteriorare, in special functia lor executiva – abilitatea de a planifica, de a organiza, de a-si aminti lucrurile, de a prioritiza, de a acorda atentie si de a incepe realizarea unei sarcini. Iata cinci complicatii mai putin cunoscute cu care se pot confrunta persoanele cu diabet zaharat.

    5 complicatii nebanuite ale diabetului zaharat
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slider1_diabet

    Infectia gingivala

    Persoanele cu diabet zaharat sunt predispuse la dezvoltarea bolii parodontale. Conform specialistilor, una dintre cauze ar fi si cresterea glicemiei, ce modifica colagenul in toate tesuturile organismului. Cele doua afectiuni au fost strans corelate, unii specialisti considerand ca gingivita poate fi chiar un semn al diabetului tip 2. In urma unui studiu realizat in SUA s-a demonstrat ca persoanele cu boala parodontala sunt predispuse la aparitia diabetului, comparativ cu cele care nu au aceasta problema. Din pacate, aceste doua conditii se influenteaza reciproc negativ: diabetul agraveaza boala parodontala, iar boala parodontala poate creste nivelul glicemiei. Pentru persoanele cu diabet, acesta devine mai greu de controlat.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slider_2_diabet

    Problemele sexuale

    Pana la 75% dintre barbatii cu diabet zaharat pot suferi la un moment dat in viata de probleme de dinamica sexuala, potrivit Asociatiei Americane de Diabet. In aceste conditii, este obligatoriu ca medicul diabetolog sa abordeze acest subiect. Femeile de varsta medie si peste cu diabet zaharat pot avea, de asemenea, probleme sexuale, potrivit unui studiu publicat in anul 2012. Publicata in revista „Obstetrics and Gynecology”, cercetarea a evaluat  aproximativ 2.300 de femei si a aratat ca leziunile nervoase pot afecta lubrifierea si, implicit, intretinerea unui contact sexual.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slider_3_diabet

    Pierderea auzului

    Slabirea auzului pe masura ce inaintam in varsta este un proces normal, insa pierderea auzului este de doua ori mai frecventa la persoanele cu diabet zaharat, conform unui studiu. Chiar si la persoanele cu prediabet – conditie in care nivelul glucozei din sange este mai mare decat in mod normal, dar nu este suficient de ridicat pentru a diagnostica diabetul – rata pierderii auzului este cu 30% mai mare decat media. Diabetul poate duce la pierderea auzului prin distrugerea vaselor mici de sange din urechea interna, in acelasi mod in care afecteaza vasele de sange de la nivelul ochilor si rinichilor, sugereaza autorii studiului. Cea mai buna modalitate de a va proteja auzul este sa va pastrati nivelul glicemiei sub control.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • complicatii diabet

    Infectiile cutanate

    Avand diabet zaharat, riscul pentru toate tipurile de probleme ale pielii, inclusiv infectiile bacteriene si fungice, creste. Cele din urma, in special cele cauzate de Candida, sunt atat de frecvente incat pot fi chiar primul semn al diabetului la cineva care nu a fost inca diagnosticat. In unele cazuri, infectiile cutanate pot fi legate de obezitate, deoarece exista locuri intre pliurile pielii care pot fi medii de cultura favorabile dezvoltarii bacteriilor si ciupercilor, inclusiv Candida, dar si din cauza imunitatii scazute. Din pacate, multe dintre cele mai noi medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat cresc in mod clar riscul de infectii fungice ale organelor genitale, reiese din studii, deoarece cresc excretia de glucoza in urina, alimentand cresterea bacteriilor si a fungilor. In timp ce infectiile candidozice sunt mai dese la femei, ele sunt in mod semnificativ in crestere la barbati. Controlarea nivelului glicemiei ajuta la preventie.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • complicatii diabet

    Apneea obstructiva in somn

    Una dintre posibilele complicatii ce pot aparea la persoanele cu diabet este apneea obstructiva in somn. Aceasta tulburare, in care muschii de la nivelul gatului se relaxeaza intermitent si blocheaza caile respiratorii in timpul somnului, afecteaza aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat, concluzioneaza cercetarile, in special pacientii obezi si cu o circumferinta a gatului crescuta. Cel mai evident semn al apneei obstructive in somn este sforaitul. Din pacate, asa cum este si in cazul afectarii gingivale, apneea in somn poate agrava controlul diabetului, posibil deoarece cele doua conditii impartasesc factori de risc. De asemenea, apneea obstructiva in somn poate sugera posibilitatea dezvoltarii unui viitor diabet zaharat.

    Un studiu efectuat in 2014, a constatat ca apneea obstructiva in somn severa creste riscul unei persoane de a dezvolta diabet zaharat cu 30% sau mai mult. Tratamentul pentru apnee poate implica folosirea unui dispozitiv care sa mentina caile respiratorii deschise noaptea sau utilizarea unui aparat bucal ce impinge in fata maxilarul pe durata noptii. In cazurile severe, interventia chirurgicala poate ajuta, prin modificarea structurii nasului, gurii sau gatului.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • complicatii diabet

    Sfatul specialistului

    Dieta corespunzatoare, administrarea corecta a medicamentelor, controalele regulate la medic, monitorizarea frecventa a nivelurilor de glucoza, toate duc atat la managementul corect al diabetului, cat si la protejarea functiei mentale, potrivit specialistilor. De asemenea, este indicat sa ramaneti activ fizic si mental, efectuand cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi dar, in aceeasi masura, trebuie sa cititi, sa socializati si sa practicati jocuri care sa va stimuleze intelectul. Si gandirea pozitiva, optimismul va tin departe de depresie.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.