Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Infectiile determinate de Candida albicans

3 noiembrie 2010
Share

Candida albicans  este o ciuperca aflata in mod normal pe suprafata corpului uman. Exista peste 20 de specii de candida, cea mai cunoscuta fiind Candida albicans.

In anumite conditii, aceste ciuperci se inmultesc foarte mult, provocand aparitia infectiilor micotice, denumite candidoze, in special in zonele umede si calde, cum ar fi vaginul, cavitatea bucala, zonele axilare, dar si la nivelul unghiilor. La bebelusi pot determina aparitia rash-ului (eruptiei) de scutec. La persoanele adulte, infectiile cu ciuperci ale cavitatii bucale devin mai frecvente odata cu inaintarea in varsta.

 Candidozele recidivante pot semnala afectiuni ca diabetul, leucemia, SIDA

Adultii pot prezenta infectii candidozice in jurul dintilor, in pliurile cutanate de sub sani, abdomen sau in orice alta zona a corpului unde exista pliuri ale pielii ce favorizeaza transpiratia si creeaza mediul umed favorabil dezvoltarii Candidei albicans. Majoritatea infectiilor candidozice sunt superficiale si se vindeca usor cu tratament. Infectiile unghiilor necesita un tratament indelungat. Rareori, infectia candidozica se poate raspandi in organism dupa ce intra in sange, determinand aparitia candidozei sistemice, care, in aproximativ 45% dintre cazuri poate fi fatala. Candidozele recidivante pot fi un semn al unei afectiuni mai grave, ca diabetul, leucemia sau SIDA.

Candida se gaseste in vagin la 20-50% dintre femeile sanatoase si se poate inmulti in anumite conditii, cum ar fi dupa un tratament cu antibiotice sau cortizon. De asemenea, candidozele sunt favorizate de sarcina, menopauza si se pot transmite prin contact sexual cu un partener infectat.

 

Cauzele infectiilor cu Candida Albicanis

La bolnavii care au un sistem imunitar deficitar din cauza tratamentelor anticanceroase sau cortizonului, ori unor boli ca SIDA, infectiile cu candida pot aparea la nivelul intregului organism si pot pune viata in pericol. Sangele, creierul, ochii, rinichii si inima sunt cel mai frecvent afectate, insa candida se poate dezvolta si in plamani, ficat si splina. Candida este principala cauza de esofagita la pacientii cu SIDA. Aproape 15% dintre bolnavii cu imunitatea afectata prezinta candidoza sistemica.

Simptomele candidozelor variaza in functie de localizarea bolii

Vaginita candidozica se manifesta printr-o secretie alba, prurit si senzatie de arsura vaginala. In candidoza linguala, limba prezinta depozite albicioase, care daca sunt indepartate, lasa zone rosiatice care pot sangera, ducand la dificultatea alimentatiei. Candidozele localizate la nivelul pliurilor cutanate prezinta zone rosiatice cu margini dantelate, putand fi dureroase sau pruriginoase. Candidoza esofagiana determina aparitia ulcerelor dureroase la nivelul tractului gastrointestinal, bolnavii prezentand probleme la inghitire, dureri abdominale, greata, varsaturi. Daca infectia cu candida ajunge la nivelul creierului, pot aparea tulburari acute de comportament sau ale functiilor mentale.

 

Diagonsticul de infectie cu Candida poate fi stabilit si fara efectuarea testelor de laboratorshutterstock 31745710 result

Diagnosticul poate fi stabilit de medic in cele mai multe cazuri fara teste de laborator. In anumite situatii, daca infectia nu se vindeca sau se raspandeste in intregul organism, pot fi necesare anumite teste. In cazul unei candidoze vaginale, trebuie efectuat consultul ginecologic si examenul secretiei vaginale. Astfel, pacientele sunt sfatuite sa nu faca dusuri vaginale si sa nu aiba contact sexual cu 1-2 zile anterior examinarii, deoarece pot ingreuna stabilirea diagnosticului. La pacientii cu deficite ale sistemului imunitar, infectiile candidozice orale, cutanate, vaginale pot fi usor diagnosticate.

Infectiile candidozice se vindeca in 1-2 saptamani, doar cu tratament adecvat

Candidoza vaginala se poate trata cu antimicotice sub forma de ovule sau creme. Este necesara si tratarea partenerului. In cazul candidozei linguale, pacientii trebuie sfatuiti sa mentina o igiena foarte stricta a gurii. De asemenea, toate obiectele pe care copiii le introduc in gura (suzete, jucarii etc.) trebuie sterilizate dupa fiecare utilizare. Femeile care alapteaza trebuie evaluate pentru a nu prezenta infectii cu Candida la nivelul sanului. Infectiile candidozice sistemice, severe, necesita tratamente intravenoase care se administreaza in spital. Cu tratamentul corespunzator, infectiile cu aceasta bacterie se vindeca fara sechele, de regula in 1-2 saptamani.

 

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar boli interne

Specialist cardiologie

International Pediatric and Family Medical Clinic,

Pipera-Voluntari

www.familyclinic.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.