Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Infectiile determinate de Candida albicans

3 noiembrie 2010
Share

Candida albicans  este o ciuperca aflata in mod normal pe suprafata corpului uman. Exista peste 20 de specii de candida, cea mai cunoscuta fiind Candida albicans.

In anumite conditii, aceste ciuperci se inmultesc foarte mult, provocand aparitia infectiilor micotice, denumite candidoze, in special in zonele umede si calde, cum ar fi vaginul, cavitatea bucala, zonele axilare, dar si la nivelul unghiilor. La bebelusi pot determina aparitia rash-ului (eruptiei) de scutec. La persoanele adulte, infectiile cu ciuperci ale cavitatii bucale devin mai frecvente odata cu inaintarea in varsta.

 Candidozele recidivante pot semnala afectiuni ca diabetul, leucemia, SIDA

Adultii pot prezenta infectii candidozice in jurul dintilor, in pliurile cutanate de sub sani, abdomen sau in orice alta zona a corpului unde exista pliuri ale pielii ce favorizeaza transpiratia si creeaza mediul umed favorabil dezvoltarii Candidei albicans. Majoritatea infectiilor candidozice sunt superficiale si se vindeca usor cu tratament. Infectiile unghiilor necesita un tratament indelungat. Rareori, infectia candidozica se poate raspandi in organism dupa ce intra in sange, determinand aparitia candidozei sistemice, care, in aproximativ 45% dintre cazuri poate fi fatala. Candidozele recidivante pot fi un semn al unei afectiuni mai grave, ca diabetul, leucemia sau SIDA.

Candida se gaseste in vagin la 20-50% dintre femeile sanatoase si se poate inmulti in anumite conditii, cum ar fi dupa un tratament cu antibiotice sau cortizon. De asemenea, candidozele sunt favorizate de sarcina, menopauza si se pot transmite prin contact sexual cu un partener infectat.

 

Cauzele infectiilor cu Candida Albicanis

La bolnavii care au un sistem imunitar deficitar din cauza tratamentelor anticanceroase sau cortizonului, ori unor boli ca SIDA, infectiile cu candida pot aparea la nivelul intregului organism si pot pune viata in pericol. Sangele, creierul, ochii, rinichii si inima sunt cel mai frecvent afectate, insa candida se poate dezvolta si in plamani, ficat si splina. Candida este principala cauza de esofagita la pacientii cu SIDA. Aproape 15% dintre bolnavii cu imunitatea afectata prezinta candidoza sistemica.

Simptomele candidozelor variaza in functie de localizarea bolii

Vaginita candidozica se manifesta printr-o secretie alba, prurit si senzatie de arsura vaginala. In candidoza linguala, limba prezinta depozite albicioase, care daca sunt indepartate, lasa zone rosiatice care pot sangera, ducand la dificultatea alimentatiei. Candidozele localizate la nivelul pliurilor cutanate prezinta zone rosiatice cu margini dantelate, putand fi dureroase sau pruriginoase. Candidoza esofagiana determina aparitia ulcerelor dureroase la nivelul tractului gastrointestinal, bolnavii prezentand probleme la inghitire, dureri abdominale, greata, varsaturi. Daca infectia cu candida ajunge la nivelul creierului, pot aparea tulburari acute de comportament sau ale functiilor mentale.

 

Diagonsticul de infectie cu Candida poate fi stabilit si fara efectuarea testelor de laboratorshutterstock 31745710 result

Diagnosticul poate fi stabilit de medic in cele mai multe cazuri fara teste de laborator. In anumite situatii, daca infectia nu se vindeca sau se raspandeste in intregul organism, pot fi necesare anumite teste. In cazul unei candidoze vaginale, trebuie efectuat consultul ginecologic si examenul secretiei vaginale. Astfel, pacientele sunt sfatuite sa nu faca dusuri vaginale si sa nu aiba contact sexual cu 1-2 zile anterior examinarii, deoarece pot ingreuna stabilirea diagnosticului. La pacientii cu deficite ale sistemului imunitar, infectiile candidozice orale, cutanate, vaginale pot fi usor diagnosticate.

Infectiile candidozice se vindeca in 1-2 saptamani, doar cu tratament adecvat

Candidoza vaginala se poate trata cu antimicotice sub forma de ovule sau creme. Este necesara si tratarea partenerului. In cazul candidozei linguale, pacientii trebuie sfatuiti sa mentina o igiena foarte stricta a gurii. De asemenea, toate obiectele pe care copiii le introduc in gura (suzete, jucarii etc.) trebuie sterilizate dupa fiecare utilizare. Femeile care alapteaza trebuie evaluate pentru a nu prezenta infectii cu Candida la nivelul sanului. Infectiile candidozice sistemice, severe, necesita tratamente intravenoase care se administreaza in spital. Cu tratamentul corespunzator, infectiile cu aceasta bacterie se vindeca fara sechele, de regula in 1-2 saptamani.

 

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar boli interne

Specialist cardiologie

International Pediatric and Family Medical Clinic,

Pipera-Voluntari

www.familyclinic.ro

Nota pentru articolul «Infectiile determinate de Candida albicans»:4.39/ 5 (18 voturi)

27 comentarii pentru articolul “Infectiile determinate de Candida albicans”

  1. C**t**_**e**i**ty spune:

    Am si eu o problema dupa o vizita la ORL mi s-a pus diagnosticul de micoza linguala care dupa cate am inteles este asemanatoare sau daca nu acelasi lucru cu candida bucala. Limba mi s-a albit si ma deranjeaza cand inghit si am senzatia de corp strain dupa masa, este foarte deranjant. Mi s-a prescris dolo-angin, gargara cu citrolin apade gura si bicarbocalm de sodiu diluat in apa, flamexin 1 data pe zi, am intrerupt tratamentul dupa o sapt parea k s-a ameliorat , simptomele au revenit totusi ce ma sfatuiti? multumesc

    1. a**r**u**c** spune:

      Sa reluati tratamentul si sa-l tineti pana la capat.

  2. a**r**a spune:

    eu am aceasta candida,folosesc ovule polygynax seara si crema lomexin pe care o aplic local..partenerul meu nu a semnalat simptome..precum mancarini,usturimi..chiar si asa ar trebui sa urmeze si el un tratament?daca da ,care ar fi acela?multumesc

    1. a**r**u**c** spune:

      Buna ziua.
      Sigur ca da. Ar trebui sa urmeze si el un tratament- barbatii sunt de cele mai multe ori asimptomatici in cadrul unei infectii Candida, insa raman purtatori. Daca nu va urma si el tratament, nu va veti vindeca nici dvs. Ar putea incepe cu Clotrimazol unguent aplicatii locale de 3 ori pe zi, timpd e 10 zile, fara contact sexual.

      Dr. Alin Popescu

  3. A**. spune:

    Cu ce pot trata candidoza vaginală în pimul trimiestru de sarcină?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Candidoza este o afectiune frecvent intalnita in timpul sarcinii datorita modificarilor hormonale. Agresiunea pe care aceasta ciuperca o produce la nivelul mucoasei vaginale in cazul in care nu se administreaza tratament poate duce la fragilitatea mucoasei si chiar la aparitia de leziuni la acest nivel, leziuni greu de tratat in acest stadiu. Este bine sa va adresati medicului ginecolog care va decide conduita terapeutica necesara in functie de examenul fizic local, de stadiul sarcinii cat si a rezultatelor testelor efectuate ( tratament antifungic cu administrare intravaginala).
      Dr. Alin Popescu

      1. A**. spune:

        Bună ziua,
        Am fost la ginecolog care a spus că trebuie să aştept pînă în trim 2, ceea ce mie mi se pare o prostie. Am 6 săptămîni şi 4 zile.

  4. c**s**n**6 spune:

    Prietenul meu a avut candidoza acum 3-4 ani. Acum 1 an ne-am inceput amandoi viata sexuala si cred ca am candidoza. E posibil sa mi-o fi dat mie?

  5. M**y**_**_** spune:

    am candida si nu stiu cum s fac s scap.fac tratament,folosesc ovule polygynax,imi trece,dar peste 3-4 luni imi reapare si mie si sotului.ce pot face in privinta aceasta?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      De cele mai multe ori candidoza este o afectiune dificil de tratat, multe femei acuzand recidive frecvente.
      -In primul rand pentru a evita reaparitia acestei ciuperci este bine sa urmati intocmai tratamentul recoamandat de medicul ginecolog, atat dumneavoastra cat si partenerul. In timpul tratamentului este indicat contactul sexual protejat.
      -In cazul in care urmati un tratament antibiotic utilizati preventiv o crema cu actiune antifungica (aplicare locala 1-2 ori pe zi) deoarece candidoza apare frecvent in urma administrarii de antibiotice (acestea ataca si flora vaginala)
      -Evitati utilizarea tampoanelor interne si a lenjeriei din material sintetic
      -Evitati spalaturile vaginale si utilizarea produselo pentru igiena intima deoarece astfel flora vaginala normala este distrusa rezultand aparitia frecventa a candidozei. Toaleta zonei genitale se face numai la exterior cu apa si sapun.
      Dr. Alin Popescu

  6. D**i**A**o** spune:

    Candida este o afectiune de care multe femei sufera. eu am scapat de usturimi si secretiile nedorite dupa ce am consultat site-ul adiocandida.com, de unde am luat cartea – un ghid extraordinar de sfaturi in caz de candida. Am urmat acele sfaturi si acum sunt ca noua. Bafta in lupta cu candida!

  7. d**na spune:

    buna ziua; amo candita bucala din cauza med. luate timp indelungat ,pana in prezent ; ce analize se pot face ptr a vedea daca a patruns in alte organe interne si sange? va multumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Nu va faceti griji legate de patruns in organe intrucat nu se pune problema de asa ceva. Va recomand sa mergeti la medicul de familie pt a vi se da reteta pentru un tratament tintit pentru candida.
      Dr. Alin Popescu

  8. u**a**e spune:

    este o ciuperca nu bacterie !! doamne ce prostii ziceti, unii poate cred

  9. l**ia spune:

    am candida de 11 ani si am 3 copii dar de 3 zile nu mai suport ma ustura si ma doare dar ce sa fac ca sotul meu a aflat ca am problema asta si ma suspecteaza de alte lucruri ,dar eu ii sunt fidela de cand neam luat de 7 ani cred ca am luat de la primul sot si mam dus la medic dar nu mia folosit medicamentele cu nimic ce as putea face sdami fie bine

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Din pacate indiferent de ce crede sotul trebuie sa mergeti la doctor pentru a face un examen genital in urma caruia acesta va recomanda un tratament tintit cu ajutorul caruia sa scapati. Candida este o afectiune de care sufera foarte multe femei si care in momentul in care imunitatea scade poate reapararea.
      Dr. Alin Popescu

  10. r**y spune:

    se poate sa am sida sau leucemie?ce alte simptome aar trebui sa mai am?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Daca aveti dubii legate de aceste afectiuni (care au un tablou clinic relativ diferit) va sfatuiesc sa mergeti de urgenta la medic pentru a face investigatii in acest sens.
      Dr. Alin Popescu

  11. g**r**l spune:

    Buna in urma unei analize coprobacteriologice (din scaun)mi sa evidentiat prezenta candidei ialbicains un simptom prezent este mancarime de piele dar nu am nici o pata sau alte chesti de genu nimic in exterior vizibil am luat o pastila fluvicom pt asa ceva nu stiu ce sa fac astept sfaturi

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Nu cred ca trebuie sa va faceti griji. Candida este prezenta in mod normal la nivelul mucoaselor. Problema este ca in momentul in care sistemul imunitar este slabit aceasta se dezolta mai mult decat e cazul si apar simptomele. Daca in urma tratamentului simptomele au cedat nu aveti de ce sa va faceti griji.
      Dr. Alin Popescu

  12. u**om spune:

    „Cu tratamentul corespunzator, infectiile cu aceasta bacterie se vindeca fara sechele, de regula in 1-2 saptamani”

    Stimata dna doctor,
    Candida este o ciuperca nu o bacterie. Din acest motiv murim pe capete. Unde ati facut facultatea?

  13. D** spune:

    Am 40 ani si lipsa de apa in organism mi-a creat multe probleme fara sa-mi dau
    seama,printre care infectii fungice psoriazis versicolor si candida bucala pt
    care am inghitit nenumarate combinatii de pastile multi ani la rand fara o vindecare
    definitiva,reapareau dupa o perioada scurta de timp. Ameteala,lipsa de
    concentrare,seara cadeam la somn de parca am dat la baros toata
    ziua,gura uscata noaptea,pofta uriasa de dulciuri,pietre la rinichi insotite de infectii si crize
    cu internare in spital,etc… A trebuit sa treaca 9 ani sa-mi cada si
    mie fisa ca mi-am creat un organism acid si toxic, una sau doua cani de apa pe zi este total ineficient pt o
    hidratare si o functionare corecta a organismului si toate problemele
    acestui lucru se datorau. Nu a trebuit sa mai iau nici un fel de
    antifungice de cand beau min.1.5 litri apa/zi psoriazisul si candida au
    disparut dupa cca 3 luni de hidratare corecta. Acum beau dimineata dupa
    trezire 0,5litri apa calduta,la pranz 0,5 litri,seara 0,5litri inainte
    de culcare. Beti apa ca e ieftin si sanatos!!! altfel patiti ca mine….

  14. I**i**a**i**e** **l**v** spune:

    Bună ziua! Am și eu o problemă. De un an și ceva am probleme cu candidoza vaginală lunar. Am tratat-o cu fluconazol în doză unică dar nu mai dădea rezultate. Am fost la medicul ginecolog si am descoperit că am un streptococ de grupa D.. Am urmat un tratament de amoxicilină și tot nu am scăpat. Acum vine adevărata problemă. De aproape o săptămână am inceput un tratament cu Lomexin cremă și aseară am întreținut relații sexuale, fără prezervativ deoarece prospectul contraindica folosirea lor și am fost surprinsă să observ secretii albe, groase dar fără miros și fara să simt discomforturi in zona genitală. Îmi poate spune și mie cineva ce mi se întâmplă și cum să scap odată pentru totdeauna? Mulțumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Este foarte posibil ca aceste recaderi sa fie date si de faptul ca partenerul dumneavoastra nu face si el tratament. Intretinand relatii sexuale infectia se va transmite de la unul la altul.
      Dr. Alin Popescu

      1. I**i**a**i**e** **l**v** spune:

        Partenerul meu a urmat aceleași tratamente ca și mine de fiecare dată când a fost nevoie

  15. M**ai spune:

    Bună seara am și eu o problema dacă ma puteți ajuta , am candidoza bucala , mi.au apărut pete mici roșiatice pe spate și pe piept și de vreo 7 luni a început sa îmi cada și parul.Este posibil fii pătruns în sânge? țin sa menționez ca am aceasta problema de câțiva ani de zile dar de puțin timp au început sa agraveze și sa am si amețeli, insomnii depresii.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,

      Avand in vedere cele relatate de catre dumneavoastra cred ca ar trebui sa mergeti la medic pentru un consult general si analize amanuntite. Daca spuneti ca situatia s a agravat in ultimul timp cu atat mai mult cred ca nu trebuie sa neglijati aceasta problema.
      Dr. Alin Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate