Revista care te menține sănătos

Wellness club

Mersul pe jos, o cale sigură către o viaţă sănătoasă

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
5 aprilie 2024
Share
Mersul pe jos, o cale sigură către o viaţă sănătoasă

Am auzit, probabil, cu toţii că pentru a avea un stil de viaţă sănătos trebuie să facem loc în programul nostru şi exerciţiilor fizice. Dar puţini dintre noi se gândesc că la acest capitol se încadrează şi mersul pe jos, care are, dovedite, multiple efecte benefice asupra sănătăţii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic; care contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Toate activităţile fizice oferă beneficii pentru sănătate, însă cea mai simplă modalitate de a menţine o greutate sănătoasă, o condiţie fizică bună şi de a trăi mai mult o constituie mersul pe jos. Ca exemplu de exerciţiu, mersul pe jos este adeseori trecut cu vederea. Însă studiile de specialitate au arătat că 30 de minute de mers, pe zi, sunt de ajuns pentru a scădea tensiunea arterială şi riscul de boli de inimă, pentru a menţine un sistem imunitar sănătos şi a întări articulaţiile şi muşchii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena CârcelRelax; un supliment alimentar care contribuie la funcţionarea normală a sistemului muscular, datorită combinaţiei de potasiu, magneziu, vitaminele B6 şi E.

Cât trebuie să mergem pe jos?

Chiar şi o plimbare scurtă de 10 minute (însă în ritm alert) aduce beneficii organismului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca majoritatea adulţilor să facă 10.000 de paşi, adică aproximativ 8 kilometri pe zi. Mai multe studii realizate în ultimii ani au demonstrat că atingerea unui număr de doar 7.000 de paşi pe zi a adus beneficii pentru sănătate. Însă indiferent dacă faceţi 6.000 sau 8.000 de paşi, beneficiile mersului pe jos sunt numeroase.

mersul pe jos, beneficii, paşi, calorii,

Mersul pe jos, principalele beneficii

1. Îmbunătăţeşte starea de spirit

Mersul pe jos, în special în aer liber, creşte fluxul sangvin la nivelul creierului şi stimulează eliberarea unor substanţe chimice numite endorfine, care ne fac să ne simţim bine şi reduc stresul. Numeroase studii au demonstrat că doar 20-30 de minute de mers pe jos vor spori creativitatea; vor scădea riscul de declin cognitiv şi tulburări de memorie şi ne vor îmbunătăţi starea mentală. În plus, persoanele care includ în rutina zilnică mersul pe jos vor prezenta un risc mai scăzut de depresie şi de anxietate.

De ce să ieşiţi la o plimbare chiar acum

mersul pe jos, beneficii, paşi, calorii,

2. Întăreşte sistemul imunitar

Mersul pe jos regulat şi în ritm alert ne poate ajuta să ne protejăm de răceală, gripă sau alte infecţii. Explicaţia, activitatea fizică stimulează producţia de globule albe din sânge, celule implicate în lupta împotriva diferiţilor microbi. Mai mult decât atât, în cazul în care ne îmbolnăvim, cercetătorii au descoperit că persoanele care au încorporat în rutina zilnică mersul pe jos tind să aibă forme mai uşoare de boală şi se recuperează mai repede.

3. Scade riscul de boli cronice

Mersul pe jos, în special în ritm alert, poate să prevină apariţia bolilor cronice precum diabetul zaharat tip 2; bolile cardiovasculare şi chiar a unor tipuri de cancer. Mersul pe jos îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină şi, astfel, menţine glicemia în limite normale, scăzând riscul de apariţie a diabetului zaharat. În plus, poate să ajute la reducerea cantităţii de grăsime abdominală; ajută la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale şi scade riscul de evenimente cardiovasculare (cum sunt infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral). În ceea ce priveste riscul de cancer, s-a dovedit că mersul pe jos scade riscul de cancer de sân, endometru, colon, stomac şi esofag.

mersul pe jos, beneficii, paşi, calorii,

4. Ajută la arderea caloriilor şi la menţinerea unei greutăţi normale

Numărul de calorii pierdute prin mersul pe jos depinde de mai mulţi factori, dar cei mai importanţi sunt ritmul de mers şi greutatea pe care o aveţi. Un ritm mediu de mers este de aproximativ 5 km/h, şi cu cât mergeţi mai repede, cu atât veţi arde mai multe calorii; iar dacă aveţi o greutate mai mare, veţi arde mai multe calorii decât o persoană mai slabă. În general, o oră de mers pe jos va arde între 230 şi 350 de calorii. Iar dacă facem asta în fiecare zi, putem da jos cel puţin 1.600 de calorii într-o săptămână.

Cele mai bune legume pentru slăbit

5. Ajută la menţinerea sănătăţii sistemului osteoarticular

Începând cu vârsta de 30 de ani, forţa musculară şi densitatea osoasă încep să se diminueze. Mersul pe jos va tonifia muşchii picioarelor, ai spatelui şi muşchii abdominali, sporind coordonarea şi echilibrul şi prevenind astfel căderile şi fracturile. În plus, ajută la menţinerea flexibilităţii articulaţiilor şi scade riscul de osteoporoză.

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.