Revista care te menține sănătos

Wellness club

Sfaturi practice pentru o vacanţă fără probleme de sănătate

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
25 iulie 2022
Share
Sfaturi practice pentru o vacanţă fără probleme de sănătate

Vacanţa de vară este pentru mulţi cea mai aşteptată perioadă a anului. Un sejur la munte sau la mare alături de familie şi prieteni reprezintă cea mai bună metodă de relaxare şi deconectare. Schimbarea mediului, a alimentaţiei şi a rutinei zilnice pot avea efecte pozitive asupra sănătăţii.

Nu puţini sunt însă cei care în timpul concediului au parte de situaţii mai puţin plăcute, de tipul toxiinfecţiilor alimentare, arsurilor solare sau chiar insolaţiei. Pentru a vă putea bucura de timpul petrecut alături de cei dragi şi pentru a evita situaţiile neplăcute menţionate, vă propunem următorul ghid de prim ajutor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

Toxiinfecţiile alimentare

Pachetele de vacanţă alese conţin mult râvnitul all inclusive. Cu alte cuvinte, alimentaţia şi confortul din acest punct de vedere sunt extrem de importante pentru cei care pleacă în vacanţă. Totodată, pentru cei care călătoresc în alte ţări este interesant să experimenteze diferenţele culturale şi din punct de vedere gastronomic. Pentru a evita problemele digestive cauzate de contaminarea alimentelor, este esenţial să înţelegem cum se poate ajunge în astfel de situaţii.

Produsele din carne, lactatele şi ouăle sunt cel mai frecvent implicate în apariţia toxiinfecţiilor. Prepararea termică necorespunzătoare şi/sau igiena precară a celor care prepară sau servesc alimentele sunt incriminate în apariţia problemelor de ordin digestiv.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Simptome şi soluţii

În cazul în care sunteţi în vacanţă şi vă confruntaţi cu greaţă, vărsături, diaree şi dureri abdominale trebuie să acţionaţi cât mai repede. Dacă simptomele sunt foarte supărătoare şi nu se remit de la sine cu hidratare şi regim alimentar, este bine să vă adresaţi medicului.

Deshidratarea în acest context poate fi extrem de periculoasă, mai ales în cazul copiilor şi al persoanelor în vârstă. Ceaiul din plante (mentă, sunătoare), pâinea prăjită, orezul cu morcov şi brânză proaspătă de vaci reprezintă alimentaţia corectă în cazul tulburărilor digestive.Dacă scaunul revine la normal şi senzaţia de greaţă dispare, se pot reintroduce treptat alimente uşor de digerat (carne fiartă), însă se vor evita timp de câteva zile dulciurile, sucurile acidulate, alcoolul şi prăjelile, pentru a nu irita şi mai mult tubul digestiv.

În situaţia în care starea celui afectat nu se îmbunătăţeşte, este bine să se administreze medicaţie şi rehidratare parenterală sub atenta îndrumare a medicului.

Toxiinfectiile alimentare: masuri prin care pot fi prevenite

Arsurile solare şi insolaţia

Expunerea prelungită la soare şi nerespectarea intervalelor orare recomandate (plajă până la ora 11:00 şi după 16:00) vă pot strica vacanţa prin apariţia arsurilor solare şi a insolaţiei. În acest sens, categoriile cele mai expuse sunt copiii şi persoanele în vârstă. Utilizarea cremelor cu factor de protecţie solară (FPS) adecvat tipului de piele, purtarea şepcilor/pălăriilor, statul sub umbrelă şi hidratarea corespunzătoare sunt de real ajutor celor care vor să se bucure de vacanţă.

Simptome şi soluţii

Hipertemia caracteristică insolaţiei se poate manifesta prin tulburări neurologice, greaţă şi vărsături. Este extrem de important să se acorde primul ajutor în astfel de situaţii: transportarea persoanei în cauză într-o încăpere răcoroasă, hidratarea acesteia, îndepărtarea hainelor care vin în contact cu zonele afectate de arsuri şi aplicarea compreselor reci pe cap, gât, la nivelul axilelor şi pe abdomen. Este interzisă introducerea persoanei în apă rece. Dacă starea acesteia este gravă, atunci trebuie chemată de urgenţă ambulanţa.

Insolatia si raul de caldura. Cum acordam primul ajutor

Înţepăturile de insecte

Căldura, vegetaţia luxuriantă şi malul apei sunt doar câteva dintre motivele pentru care în vacanţă puteţi avea bătăi decap din cauza insectelor. Severitatea unei înţepături depinde de terenul fiecăruia şi de tipul de insectă. Astfel, o grijă deosebită în acest sens trebuie să aibă cei alergici la înţepăturile de insecte.

Fie că este vorba despre o înţepătură banală de ţânţar, fie una de albină sau păianjen, vă recomandăm să nu scărpinaţi zona respectivă şi să îndepărtaţi acul insectei dacă acest lucru este posibil. În acest fel veţi putea ţine sub control inflamaţia locală. Nu stoarceţi zona, întrucât există riscul de infecţie. În cazul în care, după înţepătură, zona se umflă se pot pune comprese cu gheaţă. Dacă localizarea este la nivelul unui membru, este bine ca acesta să fie ţinut într-o poziţie antigravitaţie.

Simptome şi soluţii

Persoanele alergice trebuie să îşi administreze rapid un medicament antialergic (de tipul antihistaminicelor) sau să-şi injecteze hemisuccinat de hidrocortizon pentru a evita situaţiile periculoase de tipul edemului Quincke. Dacă, însă, nu dispuneţi de medicaţie, existând totuşi istoric de reacţii alergice la înţepături, mergeţi de urgenţă la spital. Pentru muşcătura de căpuşă se recomandă extragerea acesteia cu o pensetă, trăgând de aceasta perpendicular pe planul pielii şi spălarea zonei (cu apă, săpun şi soluţie dezinfectantă). Se recomandă consult medical în următoarele situaţii: căpuşa a rămas în piele mai bine de 24 de ore; dacă apare o erupţie cutanată la nivelul zonei afectate; dacă apar simptome precum durere de cap, febră, dureri musculare şi articulare şi oboseală nejustificată.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.