Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Vara, FPS-ul da tonul bronzului

Dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie
3 iunie 2022
Share
Vara, FPS-ul da tonul bronzului

Am tot vorbit despre protectia solara, iar termenul care revine tot timpul este „FPS”. Deoarece putem gasi produse de protectie solara cu FPS variind de la 5 pana la 50 sau 50+, intrebarea „de care FPS am nevoie?” este legitima. Raspunsul este nuantat, dar inainte de toate, ce inseamna acest FPS?

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System Loţiune catifelată cu SPF 50+. Loţiunea emolientă uşor de aplicat, cu spectru larg de protecţie UVA – UVB şi proprietăţi antioxidante, previne apariţia arsurilor solare, a petelor şi iritaţiilor pielii.

FPS inseamna factor de protectie solara, si este un numar, cuprins de regula intre 15 si 50 (valori mai mici sau mai mari sunt posibile), corelat cu gradul de protectie oferit de un produs fotoprotector impotriva arsurii solare. FPS este corelat cu expunerea totala la soare, dar nu neaparat cu durata expunerii. O eroare frecventa este presupunerea ca eficienta unui fotoprotector poate fi determinata inmultind FPS cu intervalul de timp necesar pentru a suferi o arsura solara, fara nicio protectie solara. In realitate, expunerea totala depinde si de alti factori, in afara de timpul efectiv petrecut la soare, de exemplu, momentul zilei, anotimpul, pozitia geografica (latitudine, longitudine, altitudine) si conditiile meteorologice.

Factori care influenteaza alegerea

Cand alegem factorul de protectie este bine, in primul rand, sa avem deja o idee despre tipul de expunere care urmeaza. De exemplu, urmeaza sa petrecem 5-6 ore in plin soare si la o altitudine de 2.000 de metri. In acelasi timp, este bine sa ne cunoastem tipul de piele si toleranta la soare. Persoanele cu pielea de culoare deschisa si sensibila au tendinta de a se arde mai rapid decat persoanele cu pielea mai inchisa, la expuneri echivalente. Un amanunt deseori trecut cu vederea, dar important, este prezenta anumitor tratamente sistemice care pot determina fotosensibilitate (unele tratamente antiacneice, antihipertensive, antiinflamatoare).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System – Spray răcoritor după plajă. Este o emulsie fin nebulizată, cu o textură uşoară şi absorbţie rapidă, care hidratează şi calmează pielea supusă stresului oxidativ cauzat de radiaţiile ultraviolete.

Cifra potrivita fiecaruia

In toate aceste situatii, ideal este sa folosim un produs cu FPS 50. In situatiile in care urmeaza o expunere moderata si nu se asociaza alte probleme, putem folosi un FPS mai mic, de exemplu, 25 sau 30. De asemenea, pentru cei care nu tolereaza foarte bine produsele cu FPS 50, care tind sa aiba o baza mai grasa (desi exista si produse cu galenica si toleranta excelente, in functie de buget), produsele cu FPS 30 sunt o alternativa acceptabila. Conditia este sa fie aplicate generos si frecvent.

Protectia solara: reguli esentiale

vara FPS bronz

Limitarile FPS si capcanele fotoprotectiei

O limitare majora este faptul ca FPS este un numar calculat pe baza unor teste care masoara protectia fata de arsura solara provocata de ultravioletele B. Astfel, valoarea FPS indica exclusiv protectia fata de UVB, fiind intotdeauna recomandata alegerea unui produs cu „spectru larg” (broad spectrum), care include filtre pentru UVA (si ele implicate in aparitia cancerului de piele), chiar si pentru razele IR (infrarosii).

O capcana este increderea nemasurata in puterea FPS. „Mi-am cumparat o crema cu FPS 50+, inseamna ca pot sta oricat la soare fara sa ma mai ard…”. Nimic mai fals! Intotdeauna de baza este limitarea expunerii in sine. Cremele sunt un ajutor, nu un artificiu care ne permite sa petrecem intreaga zi la soare. Recomandarile clasice raman valabile, indiferent de FPS: evitati intervalul periculos (12:00-17:00), cautati umbra, alegeti haine racoroase, care protejeaza de soare.

Ce avantaje are cura heliomarina

Greseli de evitat

O greseala comuna este aplicarea cantitatilor insuficiente de crema. Astfel, nu vom obtine FPS-ul de pe eticheta! Cantitatea de crema recomandata pentru toata suprafata corpului este echivalentul a circa sase lingurite pline. Pentru a va face o idee, o vacanta la mare, asociata cu o protectie solara temeinica, inseamna un tub de crema solara consumat la fiecare 2-3 zile. O alta eroare este aplicarea insuficienta. Daca petrecem mai multe ore in exterior, este recomandata reaplicarea cremei pe zonele descoperite la fiecare doua ore. Dar si imediat ce am transpirat, inotat ori ne-am sters cu prosopul.

Nu uitati buzele! Pentru acestea sunt potrivite produsele de tip stick sau balsam, cu factor de protectie de minimum 30 si spectru larg. Dar si reaplicare mai frecventa decat pentru restul corpului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.