Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Totul despre protecţia solară. Spuneţi NU arsurilor solare!

Dr. Andreea-Diana Anghel, medic rezident dermatovenerologie
10 august 2023
Share
Totul despre protecţia solară. Spuneţi NU arsurilor solare!

Cremele cu factor de protecţie sunt produse dermato-cosmetice, care aplicate corect ne protejează de cancerul de piele şi de fotoîmbătrânirea precoce. Unul dintre miturile legate de protecţia solară este că trebuie să o aplicăm doar vara. În realitate, pielea noastră nu ţine cont de anotimp şi este tot timpul expusă radiaţiei solare.

Multe persoane se întreabă care este cea mai bună cremă cu SPF. Societatea Americană de Dermatologie recomandă utilizarea cremelor cu SPF minim 30, cu acţiune atât împotriva razelor ultraviolete A (UVA) cât şi a ultravioletelor B (UVB). Expunerea la UVA este asociată cu fotoîmbătrânire precoce, apariţia ridurilor şi a hiperpigmentărilor, pe când razele UVB sunt responsabile de apariţia arsurilor solare. Ambele tipuri de ultraviolete sunt implicare în dezvoltarea cancerului de piele. De aceea, este importantă utilizarea zilnică a unei creme ce asigură o protecţie cu spectru larg.

Diferă produsele cu SPF de corp, de cele de faţă?

Din punct de vedere al gradului de protecţie oferit, nu există niciun fel de diferenţe între cremele de faţă şi cele de corp cu acelaşi factor de protecţie şi acelaşi spectru. Pot există însă diferenţe de textură, miros sau culoare. Pentru cremele de faţă există mai multe tipuri de produse care conţin pigment şi pot fi folosite ca baza de machiaj sau în loc de fond de ten.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System loţiune catifelată cu SPF 50+. Loţiunea emolientă uşor de aplicat, cu spectru larg de protecţie UVA – UVB şi proprietăţi antioxidante, previne apariţia arsurilor solare, a petelor şi iritaţiilor pielii.

protectie solara, spf, dermato-cosmetice, fotoimbatranire, UV, UVA, UVB, riduri, hiperpigmentare,

Efectul protector este instantantaneu?

Pentru cremele solare cu filtru mineral, care rămân la nivel cutanat şi care acţionează precum un strat protector, nu este necesar un timp de aşteptare. Acestea sunt eficiente imediat după aplicarea. În schimb, cremele cu filtre chimice este nevoie să le aplicăm cu aproximativ 15-20 de minute înainte de expunerea solară, pentru a avea timp să fie absorbite în piele.

De asemenea, înainte de înot sau de alte activităţi în exterior, care ne fac să transpirăm, este bine să aştepăm câteva minute după aplicarea cremei cu SPF, pentru a fi siguri că aceasta a fost absorbită în piele. Nu uitaţi să verificaţi termenul de valabilitate! Un produs expirat poate fi mai puţin eficient.

protectie solara, spf, dermato-cosmetice, fotoimbatranire, UV, UVA, UVB, riduri, hiperpigmentare,

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System – Spray răcoritor după plajă. Este o emulsie fin nebulizată, cu o textură uşoară şi absorbţie rapidă, care hidratează şi calmează pielea supusă stresului oxidativ cauzat de radiaţiile ultraviolete.

Formula aplicării corecte

Au existat mai multe studii şi metode de calcul pentru a estima cantitatea necesară de cremă pentru o protecţie solară eficientă. Doza ideală pentru a avea protecţia maximă este de 2mg/cm2, dar această cantitate este dificil de atins şi dificil de măsurat.

Una dintre variantele propuse este varianta de 2 unităţi de deget pentru fiecare zonă din cele din corp. „Unitatea de deget” este o linie de produs „stoarsă” pe degetul arătător, dinspre bază spre vârf.

Pentru a aplica această metodă, împărţim corpul astfel: cap şi gât, membre inferioare superioare, trunchi superior, abdomen, spate superior şi inferior, membre inferioare (împărţite în coapse + gambe). Această împărţire a corpului se numeşte regula lui 9.

protectie solara, spf, dermato-cosmetice, fotoimbatranire, UV, UVA, UVB, riduri, hiperpigmentare,

Aplicare ideală cu regula lui 9

Folosind metoda amintită, suprafaţa corpului este împărţită în 11 zone, fiecare reprezentând aproximativ 9% din total. Crema solară poate fi aplicată pe fiecare dintre aceste zone, utilizând două benzi de protecţie solară, stoarse pe două degete, spre exemplu index şi degetul mijlociu. Aplicarea acestor două „unităţi de deget” de cremă de protecţie solară va oferi o doză de produs care se apropie de cea utilizată în timpul determinării în laborator a factorului de protecţie solară.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.